Categorized | Eveniment

Se apropie o nouă ediţie a Cupei Presei la Pescuit Sportiv!

În weekend, Asociaţia Ecologistă „Ecobiectiv” lansează o nouă provocare pescarilor din mass media bihoreană, chemaţi să se dueleze pe malul bălţii în cadrul unui concurs de prins peşti şi eliberat beri. Ajunsă în acest an la cea de a XIII-a ediţie, „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” este singura manifestare de acest gen din Bihor dedicată în exclusivitate jurnaliştilor cu pretenţii de undiţari.

Tradiţionala competiţie se va derula în ultima sâmbătă a lui Florar, pe lacul privat de pescuit de agrement din localitatea Sântimreu, proprietate a Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit „Valea Barcăului”, care a găzduit şi ediţia anterioară a manifestării.

Încă de la prima ediţie, „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” a fost, pentru unii jurnalişti din presa bihoreană, ocazia de a-şi scoate undiţele prăfuite la soare, în vreme ce pentru alţii a reprezentat un prilej să îşi arăte măiestria într-ale pescuitului.

Nu puţini au fost, însă, cei care şi-au demonstrat priceperea, reuşind frumoase capturi cu care au arătat că, uneori, poveştile pescăreşti au şi cap, şi coadă. Însă indiferent căreia dintre cele două categorii au subscris, prin prezenţa lor jurnaliştii au păstrat, an de an, vie tradiţia acestui concurs.

Doar prin ei „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” s-a menţinut până azi, dacă nu ca o competiţie sportivă în sensul strict al cuvântului, măcar ca un bun motiv pentru reprezentanţii breslei presarilor bihoreni să se relaxeze pe malul bălţii, lângă un bogracs, la un pahar de vorbă.

Doar pescuit sportiv

„Cupa Presei la Pescuit Sportiv” promovează conceptul european al pescuitului sportiv „Prinde şi eliberează!”, personalizat la scară locală: „peştele după ce l-ai cântărit iar berea imediat ce o-ai golit”.

Concursul se va desfăşura într-o singură manşă de pescuit staţionar şi va avea durata de 4 ore. Participarea este individuală iar fiecare redacţie poate fi reprezentată la jurizare de doi pescari.

În concurs pot participa angajaţi ai mass-media locale, indiferent de sex ori categoria de vârstă. Fiecare concurent poate să pescuiască în concurs cu maxim două undiţe, băţ fix sau vargă cu inele. Sunt admise orice fel de momeli, naturale sau artificiale, şi orice fel de monturi.

Capturile de peste 1 kg. vor fi anunţate arbitrilor, cântărite imediat după scoaterea din apă, iar apoi eliberate. Restul capturilor se depozitează în juvelnic pe toată durata derulării concursului, urmând a fi cântărite la finalul competiţiei şi apoi eliberate.

Câştigătorii vor fi stabiliţi în funcţie de greutatea totală a peştelui prins, în ordine descrescătoare. Sunt admise toate capturile, indiferent de specie sau dimensiune.

Peştele cel mai mare va atrage Premiul Special „Cea mai mare captură”, fiind apoi scos din concurs de la cântărirea finală a restului pradei, concurentul având posibilitatea de a concura cu restul capturilor pentru premiile I, II şi III.

Premiile constau în ustensile şi accesorii pentru pescuit şi momeli.

Puţină istorie…

Pentru pescarii din presa bihoreană, numele concursului dedicat lor a devenit, oarecum, sinonim cu luna Mai. Nu întâmplător, pentru că „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” a debutat în luna lui Florar, iar de atunci fiecare ediţie este organizată tot în această perioadă a anului, la sfârşitul primăverii, după cum o arată scurta istorie a acestei manifestări.

Ediţia I a „Cupei Presei la Pescuit Sportiv” s-a consumat în 6 mai 2000, concursul fiind organizat pe lacurile de pescuit sportiv şi de agrement ale bazinului piscicol Cefa, locaţia păstrându-şi statutul de gazdă şi în următorii patru ani, ediţia a III-a fiind organizată în 11 mai 2002, cea cu numărul IV pe data de 3 mai 2003, iar cea de-a V-a ediţie în 8 mai 2004.

În următorii trei ani, concursul a fost organizat la Husasău de Criş, iar cea de a IX-a ediţie s-a desfăşurat pe Carpodromul Cetariu, în 29 mai 2010, după care Complexul „Camelot” de la Husasău de Criş şi-a recăpătat calitatea de amfitrion, găzduind ediţiile cu numărul X şi XI.

Iar pentru că pescarilor aşa le şade bine să caute peştele din baltă-n baltă, „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” s-a mutat anul trecut într-o altă locaţie – la Sântimreu. Unde, graţie lui Eugen Guba, patronul lacului de pescuit de agrement, se organizează şi ediţia din acest an a acestui concurs, pe data de 30 mai.

La ediţia precedentă (din 31 mai 2014), Premiul I şi l-a adjudecat Szatmári Tiberiu („Informaţia de Bihor”), cu o captură totală de 11,9 kg. de peşte, în vreme ce pe locul secund s-a clasat Simona Albinaru (Jurnal bihorean”) cu 11,36 kg., urmaţi de ocupantul locului III – Vasilică Ichim („Oradea Press”), care a prins 3,34 kg. Premiul Special „Cea mai mare captură” i-a revenit tot Simonei Albinaru, pentru un crap care a cântărit 1,58 kg. Toate capturile au fost eliberate imediat după cântărire.

Complexul de pescuit de agrement de la Sântimreu este proprietatea privată a principalului sponsor al concursului. Situat la 24 de kilometri distanţă de Oradea, la periferia localităţii Sântimreu, lacul are suprafaţa de 0,58 hectare de luciu de apă şi este ideal amenajat pentru o partidă de pescuit sau doar pentru o ieşire la iarbă verde. Este bine populat cu frumoase exemplare din speciile caras, roşioară, crap (de până la 10 kg.), somn indigen (până la 15 kg.), ştiucă, amur, crap fitofag.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4131 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult