Categorized | Educatie

Săptămână Ştiinţifică la Universitatea din Oradea. Premii pentru cei mai buni profesori şi studenţi!

Aula Magna a Universităţii din Oradea a fost marţi, 26 mai, de la ora 10.00, gazda Festivităţii de deschidere a celei de-a XXVI-a ediţii a „Săptămânii ştiinţifice”. Pe lângă discursuri şi „osanale”, în cadrul evenimentului au fost premiaţi, pentru rezultate de excepţie, cinci profesori şi 25 de studenţi.

De la prezidiu, în prezenţa unei săli pline, le-au vorbit studenţilor şi profesorilor prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, viceprimarul Huszar Istvan, rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universităţii – Sorin Curilă, prorectorul Eugen-Victor Macocian şi, din postura de invitat de onoare, preşedintele filialei Cluj-Napoca a Academiei Române – Emil Burzo.

„Astăzi oficialităţile sunt alături de dumneavoastră. V-o spun şi ca fost student al acestei Universităţi, rolul nostru ca administraţie publică este acela al unui liant între absolvenţi şi potenţialii angajatori. Degeaba există absolvenţi dacă nu avem şi un mediu de afaceri care să-i absoarbă. Cred că Săptămâna ştiinţifică este un moment bun pentru a demonstra că instituţia dumneavoastră este într-o dezvoltare continuă şi dinamică”

a spus viceprimarul municipiului Oradea – Huszar Istvan.

Despre proiectele Universităţii a vorbit Sorin Curilă care a spus că

„multiplicarea contractelor trebuie să vizeze cât mai multe repere internaţionale de specialitate. Este nevoie de o creştere a numărului de articole publicate în reviste ISI şi, pe plan local, este de datoria noastră să ne asumăm proiecte de inovare pentru comunitate”.

Înainte ca prorectorul Eugen-Victor Macocian să facă o scurtă prezentare a evoluţiei proiectelor în instituţia orădeană, academicianul Emil Burzo a vorbit despre evoluţia ştiinţei în general, începând cu trecerea aristotelică de la fizică la metafizică şi până la modul în care este ea valorizată astăzi. Despre Universitatea din Oradea a spus că are o evoluţie pozitivă, vizibilă în clasamentele internaţionale şi că este în puterea ei să continue pe această linie.

Pe merite şi pe muncă!

A urmat apoi premierea celor mai bune cadre didactice şi a studenţilor care au adus cinste Universităţii din Oradea.

Premii de excelenţă în cercetarea ştiinţifică au primit prof. univ. dr. Tiberiu Vesselenyi de la departamentul de Mecatronică al IMT, pentru realizarea unui centru de cercetare pentru materiale SMART la scara nanometrică, Ioan Horga de la Relaţii Internaţionale pentru cărţi şi capitole ştiinţifice publicate la edituri internaţionale (din categoria A1 pe domeniul Stiinţelor Sociale), Georgeta Gavriş de la Departamentul de Chimie al Facultăţii de Ştiinţe pentru 11 brevete de invenţie şi Sergiu Bălţătescu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, pentru articole ştiinţifice publicate în reviste ISI şi cărţi şi capitole ştiinţifice publicate la edituri internaţionale (din categoria A1 pe domeniul Stiinţelor Sociale).

Premiat şi anul trecut, prof. univ. dr. Cătălin Paşcu Moca de la Departamentul de Fizică al Facultăţii de Ştiinţe a primit premiu de excelenţă pentru şase articole ştiinţifice publicate în zona roşie a mai multor reviste ISI.

„Articolele au fost publicate în reviste de cercetare americane de fizică unde sunt publicate cele mai importante cercetări la nivel internaţional. În urmă cu o săptămână i-a fost acceptat un alt articol în revista mamă Nature care este crema revistelor ştiinţifice la nivel internaţional şi unde foarte puţină lume reuşeşte să ajungă, pentru că acolo se publică cercetările care au un caracter de universalitate, cum a fost descoperirea genomului uman”

a spus prorectorul Eugen-Victor Macocian.

După cadrele didactice au mai fost premiaţi 25 de studenţi.

O săptămână cât un an!

Una caldă şi una rece. Universitatea din Oradea pare a fi conştientizat criticile pe care Oradea Press, Crişana şi Bihoreanul le-au adus la ediţia precedentă, şi anume că nu este normal să pui pe aceeaşi treaptă profesori cu realizări de excepţie şi cadre didactice care sunt „la număr”, motiv pentru care, anul acesta premiile au fost mai puţine şi au ajuns la oameni care au avut realizări importante.

În ceea ce priveşte lucrurile negative, la fel ca în anii trecuţi, „Săptămână ştiinţifică” nici nu durează şapte zile şi nici nu începe şi se termină la un moment bine definit. Şi, ca ceaţa să fie totală, activităţile din broşura evenimentului nu au stabilită nici ora de desfăşurare şi nici locul în care urmează să se desfăşoare, motiv pentru care „seriozitatea” demersului nu poate fi verificată.

Aşa-zisul program este de fapt, o colecţie de evenimente adunate de pe parcursul întregului an şi puse sub numele „Săptămâna ştiinţifică”, creând astfel impresia că Universitatea din Oradea nu are potenţialul de a organiza evenimente care să acopere şapte zile calendaristice. Amuzant este că, la finalul broşurii, este prezentat şi un comitet de organizare, deşi nimeni nu poate organiza un eveniment care să ţină un an de zile.

Ar fi fost mult mai „de bun simţ” ca „Săptămâna ştiinţifică” să dureze o săptămână şi să se rezume la un număr, chiar mai mic, de evenimente. Tendinţa de a epata va umbri însă, şi de această dată, evenimentul!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4131 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult