Categorized | Educatie

Studiu internaţional cu rezultat surprinzător: Copiii români, printre cei mai fericiţi din lume!

Peste 50.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, din cincisprezece țări, au participat la un sondaj despre experiențele lor și părerile asupra propriei vieți. În România, cercetarea de teren a fost întreprinsă de o echipă de cercetători și studenți de la Universitatea din Oradea, Departamentul de Sociologie și Asistență Socială.

Studiul Children’s Worlds (Lumile copiilor) este unul de anvergură internaţională şi cuprinde rezultate importante ce pot fi folosite pentru a îmbunătăți viața copiilor din toată lumea.

Conform acestuia, 35% dintre copiii români locuiesc împreună cu bunicii și 68% cu frații. 14% dintre ei nu au calculator acasă și 12% nu au acces la Internet de acasă. Deși, în general, copiii din România sunt foarte mulțumiți de bunurile pe care le au, aproximativ 30% dintre aceștia sunt îngrijorați, adesea sau tot timpul, de banii pe care îi are familia lor.

În România, fetele petrec mai mult timp cu părinții și sunt mai mulțumite decât băieții, de prieteni, de școală și de relația pe care o au cu ceilalți oameni. În schimb, băieții stau mai mult la calculator și fac mai mult sport. La școală, aproape 24% dintre copii au fost loviți cel puțin o dată de alți copii și peste 33% au fost excluși din jocuri și alte activități de către colegi. În schimb, aproximativ 73% consideră că părerea lor este ascultată de către profesori.

Copiii români își petrec cea mai mare parte din timpul liber făcându-și temele și uitându-se la televizor, dar aproximativ 20% (mai ales băieți) dintre ei muncesc în afara gospodăriei cel puțin o dată pe săptămână. Copiii români sunt cei mai mulțumiți de sine și de familie. Urmează școala și relațiile cu ceilalți, pe ultimul loc situându-se atisfacția cu zona în care trăiesc.

Cele mai ridicate nivele de violență fizică

Potrivit profesorului Sergiu Bălțătescu de la Universitatea din Oradea, coordonatorul pentru România al cercetării,

„rezultatele acestui studiu sunt foarte importante pentru copiii români și pentru toți cei responsabili de bunăstarea lor. Copiii din țara noastră, suntem norocoși să constatăm, au unele din cele mai ridicate nivele de fericire, ceea ce nu exclude nevoia reală de intensificare a conștientizării și preocupărilor privind îmbunătățirea calității vieții acestora.

De exemplu, dintre cele cincisprezece țări cuprinse în eșantion, copiii români au nivele dintre cele mai ridicate de violență fizică și relațională în școală. De asemenea, ei sunt printre cei mai nemulțumiți de spațiile de joacă din zona în care locuiesc. Copiii romi, cei care trăiesc cu un părinte vitreg și cei lăsați în grija altor rude de părinții care au imigrat au niveluri de bunăstare semnificativ mai scăzute decât ceilalți”.

Cercetarea s-a desfășurat pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 4.115 copii din clasele a doua, a patra și a șasea, în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult