Categorized | Oradea

Proiect unic în România: „Economie socială pentru toţi”!

Peste 300 de persoane din categorii sociale vulnerabile din Bihor şi Suceava vor fi ajutate să se integreze pe piaţa muncii prin intermediul unui proiect unic în România. Intitulat „Social Economy 4 All” proiectul are o valoare de aproape 5 milioane de lei şi este finanţat de Uniunea Europeană.

Banii europeni destinaţi înfiinţării de noi locuri de muncă pentru persoanele dezavatajate, în cadrul aşa-numitelor structuri de economie socială, au ajuns și în România, iar proiectele pentru ajutorarea persoanelor cu risc de margializare sunt din ce în ce mai numeroase. Nord Estul si Nord Vestul Romaniei vor beneficia de implementarea unor structuri pilot de economie socială care vor oferi servicii la prețuri competitive, în același timp, integrând în muncă persoane care fac parte din grupuri sociale cu risc de marginalizare socială.

Un proiect care urmăreşte acest scop a fost lansat sub titlul „Social Economy 4 All”, iar prima Coopertiva socială care va instrui și va oferi locuri de muncă persoanelor vulnerabile va fi lansată în data de 11 iunie, în judetul Bihor, urmând să mai fie lansate două asemenea structuri în județul Suceava. Cele trei cooperative susținute în proiect vor angaja pentru inceput câte un manager și doi specialiși, urmând să angajeze fiecare încă 46 de persoane pe durata implementarii.

Parte dintre angajați vor face practică în cadrul cooperativelor, alții vor participa la traininguri în străinatate, iar alții vor fi angajați ca personal necalificat, urmând să obțină certificare la locul de muncă. Cursurile la care participă grupul țintă sunt oferite gratuit pentru categoriile sociale defavorizate şi sunt acreditate de Agenţia Naţională de Calificări (ANC) a Ministerului Muncii.

Şansă pentru 300 de persoane din categorii sociale vulnerabile!

De la începerea proiectului și pana în luna iunie, au fost organizate sesiuni de informare, evaluare și consiliere profesională pentru persoanele din categorii supuse riscului de excluziune socială. Persoanele cu dizabilităţi, cei care trăiesc din venitul minim garantat, familiile cu peste 2 copii, familiile monoparentale, femeile sau persoanele de etnie rromă au avut o reală șansă de a-și lua viața în mâini și de a practica o meserie care să le asigure un trai decent. Astfel, aceste persoane nu vor mai fi strict asistate și susținute de statul român, ele vor susține la rândul lor economia locală.

Economia socială sporește incluziunea pe piața muncii și susține economia comunităților rurale slab dezvoltate. În cadrul proiectului mamă, Social Economy 4 All, au fost selectate 300 de persoane care provin din categorii sociale vulnerabile. Prin consolidarea competențelor grupului țintă, a capacităților, cunoștințelor și stimei de sine, persoanele care aparțin claselor vulnerabile se vor autosusține, atât financiar, cât și social prin intermediul proiectului „Social Economy 4 All”.

Proiectul își propune să piloteze un model integrat pentru sprijinirea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile din regiunile Nord Est şi Nord Vest a României prin dezvoltarea unor structuri de economie socială în cadrul unui consorţiu profesionist transnaţional, care să conducă la promovarea unei societăţi europene incluzive şi coezive.

Astfel vor fi create 24 de locuri de muncă (cu funcții de conducere: manageri, specialiști) prin dezvoltarea a 3 cooperative sociale, două în județul Suceava, cu activitate în fabricarea mobilierului de exterior și fabricarea obiectelor din sticlă prin fuziune și una în județul Bihor, cu activitate pentru întreținerea spațiilor verzi. Alte 138 de persoane vor fi incadrate ca angajați în cele trei structuri de economie socială.

Acestea vor sprijinii accesul pe piața muncii a persoanelor vulnerabile: persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, persoane care trăiesc din venitul minim garantat și familii care au mai mult de 2 copii și/sau familii monoparentale.

„Contând pe faptul că zilnic avem motive pentru a ne face existenţa utilă, am hotărât să dăm o șansă grupurilor vulnerabile. Munca nu înseamnă corvoadă, ci libertate, iar oricine credea că e condamnat la subzistență, învață că economia socială e mai mult decât pregătire pentru o viață mai bună, este însăși viața”

se afirmă în comunicatul organizatorilor.

Proiectul „Social Economy 4 All” este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi este implementat de comuna Cornu Luncii, Suceava în calitate de solicitant, împreună cu Fundația ECOTOP pentru Cultură și Educație Ecologistă Oradea – ECOTOP Oradea, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina ca parteneri naţionali şi Asociația KULT-ART și Die Querdenker (Austria) ca partener transnaţional.

Proiectul are o durată de implementare de 12 luni și o valoare totală de 4.900.943 lei, din care valoarea asistenţei financiare nerambursabile este de 4.802.924 lei, iar cofinanțarea este de 98.018 lei (2%).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult