Categorized | Educatie

Luna emoţiilor pentru absolvenţii claselor a XII-a. A început Bacalaureatul 2015!

Cuvinte tremurate, priviri căutătoare, mâni transpiate şi tremurânde strânse în jurul foilor albe. A început BAC-ul şi chiar dacă primele probe, cele orale, sunt oarecum la discreţia elevilor, emoţiile i-au lăsat pe cei mai mulţi fără glas. Asta pentru că, majoritatea din cei 5.490 de elevi bihoreni care susţin examenele înţeleg că totul se poate întâmpla sau se poate răsturna de aici, de pe coridorul propriilor şcoli.

Cei mai mulţi dintre elevi înţeleg deja, graţie cadrelor didactice, că viaţa este fomată din intersecţii şi răscruci de drumuri. Că ajuns la o astfel de cotitură trebuie să alegi varianta cea mai bună, cea care te poate urca nişte trepte. Se poate totuşi ca şi alegând varianta greşită să ajungi sus pe trepte doar că, atunci, procesul este controlat mai mult de şansă şi de hazard decât de tine. Şi, la 18 ani, trebuie să fii extraordinar de naiv să laşi norocul să decidă în locul tău. Tocmai de aceea, emoţiile au fost mari la primul examen de la ediţia din 2015 a Bacalaureatului, proba orală la limba şi literatura română de luni, 8 iunie,

La Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au dat examen 130 de elevi, împărţiţi pe ore, în două săli de clasă.

„Sunt emoţii şi sunt normale. Orice om are emoţii înaintea unui examen important. Eu unul nu m-am pregătit de la începutul clasei a XII-a pentru că nu am putut dar apoi am făcut pregătire intensă. La scris va fi mai greu. La subiectul trei de la limba română de obicei este mai complicat”

a spus Antonio Alexandrescu, care este şi jucător de polo la Crişul Oradea. Emoţii avea şi o altă elevă, Mădălina Balaj:

„Pregătirea a fost bună. Am mai citit dar nu pot spune că ştiu totul perfect. La examenele scrise va fi mai dificil. Eu dau examen din limba română, matematică şi biologie şi cea mai grea va fi limba română. La matematică mă descurc mai bine.

Cred că rezultatele vor fi mai bune anul acesta pentru că din experienţele precedente s-a văzut că acest examen este unul foarte serios”.

Nu toţi elevii au fost însă copleşiţi de emoţii.

„Nu am deloc emoţii. Pregătirea a decurs normal. Acum, cum nu mai avem cursuri, facem ore strict pe ce s-ar putea da la Bac. Nu îmi e teamă de subiecte pentru că m-am pregătit pentru ficare”.

a spus Vanesa Andor.

Din 29 iunie, probele scrise!

După proba orală la limba română, care se susţine în perioada 8-10 iunie, se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (10 – 12 iunie), urmată de evaluarea competenţelor digitale (15 – 19 iunie) şi evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (22 – 26 iunie).

Prima probă „serioasă”, proba scrisă la limba şi literatura română, se va desfăşura pe 29 iunie, urmată, la doar o zi, de proba scrisă la limba şi literatura maternă. În prima zi a lunii iulie, elevii vor susţine proba obligatorie a profilului (examen scris) iar pe 3 iulie va urma proba la alegere a profilului şi specializării (scris).

Pe 6 iulie, până la ora 12.00, toate şcolile vor afişa rezultatele, urmând ca, în aceeaşi zi, până la ora 16.00, cei nemulţumiţi de note să poată face contestaţii. Pe 10 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Conform şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Nicolae-Ioan Avram, în Bihor s-au înscris pentru a susţine examenul de Bacalaureat 5.490 de elevi. Dintre aceştia, 4.595 sunt din seria curentă şi 895 sunt din seriile anterioare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult