Categorized | Anchetă/Poliţie

Mafia de la Casa de Pensii Bihor. Erai bolnav, nu erai, trebuia să dai şpagă!

Curiozitatea legitimă pe care au avut-o toţi oamenii cinstiţi din Oradea când au văzut judeţul Bihor în top la pensii de boală şi-a găsit săptămâna aceasta răspunsul. Cinci medici şi cinci asistente au fost arestate, miercuri, 17 iunie 2015, pentru 30 de zile acuzate că dezvoltaseră o adevărată reţea mafiotă de luat şpăgi, una în care nu doar statul era păgubit, fiind obligat să dea bani unor oameni sănătoşi ca şi cum ar fi fost bolnavi, ci şi oamenii bolnavi, care ar fi fost îndreptăţiţi la pensii de boală.

Deşi le-a mers ani întregi să încaseze şpăgi de la toată lumea care le trecea pragul, conform anchetatorilor, medicii au fost denunţaţi de un bihorean căruia, pentru că nu a „cotizat”, i-a fost respins dosarul, deşi omul avea dreptul să beneficieze, legal, de pensie de boală. Poliţiştii şi procurorii au intrat pe fir, cu ajutorul mai multor servicii, iar cercetările au scos la iveală detalii şocante.

Milioane de lei ascunse în maşini, sub saltele, în valize şi geamantane au fost descoperite miercuri, în urma percheziţiilor. Potrivit IPJ Bihor, au fost ridicate în vederea cercetărilor aproximativ 2.300 de dosare medicale, decizii medicale, agende, un laptop, memory stick-uri, contracte de creditare ale unor societăţi coordonate de suspecţi precum şi 1.402.081 lei, 190.880 euro, 125.386 dolari, 10.640 franci elveţieni şi 89.000 forinţi.

Dintr-o adresă înaintată de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor au fost stabilite veniturile medicilor şi asistenţilor în perioada fiscală 2012 – 2014, rezultând o discrepanţă majoră între veniturile legale şi valoarea tuturor bunurilor pe care le deţin. Deşi în perioada 2012 – 2014, niciunul dintre suspecţi nu a realizat venituri cumulate care să depăşească suma de 150.000 lei, organele de urmărire penală au stabilit că aceştia deţin fie pe numele lor, fie prin interpuşi 43 case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme şi acţiuni la diferite companii listate pe bursă, în valoare totală de peste 4 milioane euro.

Totodată, în conturile lor au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 1.143.733 lei, 38.940 euro şi 40.100 dolari. Anchetatorii au decis să instituie măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile, urmând a fi aplicată măsura confiscării speciale, cu privire la banii obţinuţi cu titlu de mită, cât şi măsura confiscării extinse, cu privire la bunurile şi sumele de bani a căror provenienţă nu poate fi dovedită.

Între 50 şi 500 de lei sau 50 şi 400 de euro, în funcţie de caz!

Medicii Vasile Sălăjan, Ovidiu Pleşa, Anca-Domnica Grigorescu, Emilia Mariana Cun, Ana Maria Guţ şi asistenţii Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Pelle Johannes Ladislau, Gianina Ţigan şi Violeta Dorina Coşa au fost prezentaţi, ieri, judecătorilor de la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă. Aduşi la instanţă cu cătuşe la mâini, niciunul nu a făcut nicio declaraţie, majoritatea acoperindu-şi faţa şi mâinile încătuşate.

În faţa anchetatorilor, însă, susţin surse judiciare, asistenţii au recunoscut tot şi au povestit şi modul în care pacienţii „plasau” şpaga pentru medici între acte. În schimb, toţi medicii şi-au rezervat dreptul de a nu face, nici măcar în faţa procurorilor, nicio declaraţie. Probele adunate împotriva lor, inclusiv interceptări audio-video sunt însă mai mult decât relevante.

Pentru a-i putea dovedi, anchetatorii i-au monitorizat non-stop în ultima perioadă, montând camere în toate birourile în care medicii şi asistenţii lucrau. Aceeaşi schemă era aplicată, în mare, de toţi. La cabinetele de pe strada Dunării, actele celor care solicitau pensii de boală erau preluate, în cazul medicului Vasile Sălăjan, direct de către acesta.

Fără nicio examinare medicală, doctorul cerea doar trei bilete de ieşire din spital şi nişte analize. Exista, totuşi, susţin anchetatorii, o condiţie esenţială. Aceea ca medicul să găsească, printre acte, şi bani. Între 50 şi 500 de lei sau 50 şi 400 de euro, în funcţie de caz. În acelaşi fel procedau şi colegii săi. Pacienţii fie puneau banii printre acte, într-un plic sau nu, fie îi dădeau asistenţilor, care apoi îi înmânau doctorilor cu care lucrau.

Boala oamenilor nu avea nicio relevanţă. Şpaga conta!

Toţi asistenţii acuzaţi de luare de mită primeau o parte din şpagă. La finalul programului, medicii luau banii ascunşi în birouri, o parte îi băgau în propriul portofel, iar o parte îi lăsau pe birou, într-un plic, pentru asistent. În cazul lui Sălăjan, anchetatorii arată că acesta mai pregătea, în fiecare zi, încă un plic cu 500-600 de lei, cu care se deplasa în afara cabinetului.

Imaginile surprinse chiar în cabinetele medicilor arată că examinarea medicală a celor care se prezentau la cabinete lipsea cu desăvârşire, „candidaţii” plasând şpaga direct doctorilor ori asistenţilor, care duceau banii mai departe. Ancheta a mai scos la iveală faptul că au existat situaţii în care pacienţii nici măcar nu s-au prezentat la cabinetul medical, trimiţând actele şi, desigur, mita, prin diverşi intermediari.

„Nivelul fenomenului de corupţie creat în rândul medicilor experţi ai asigurărilor sociale/asistenţilor medicali, precum şi în rândul solicitanţilor de pensii de invaliditate a ajuns la o asemenea amploare încât medicii nu mai sunt preocupaţi de evaluarea clinică a pacienţilor, ci doar de obţinerea de însemnate foloase materiale pentru ei”

se arată în referatul de arestare întocmit de procurori pe numele celor zece.

Definitorie întregului mecanism este, mai arată anchetatorii, afirmaţia făcută de inculpatul Pleşa Ovidiu în faţa unui solicitant:

„Nu contează cum vă simţiţi, contează actele pe care noi le putem prezenta”.

Activitatea infracţională a medicilor şi asistenţilor acuzaţi de corupţie a generat destabilizarea întregului mecanism de acordare a pensiilor de invaliditate, fapt ce a determinat ca judeţul Bihor să fie printre judeţele cu cei mai mulţi beneficiari de astfel de pensii, circa 32.000, arată procurorii.

Şi şpăgari şi zgârciţi!

Toţi medicii inculpaţi în acest caz aveau pus la punct un adevărat sistem de colectare şi inventariere a banilor primiţi de la pacienţi. Potrivit procurorilor, medicii aşteptau să fie singuri în cabinet, luau plicurile dintre acte, scoteau banii, îi numărau atent, iar unii îi sortau. Apoi, aşezau toţi banii în sertarele birourilor, iar la finalul zilei îi numărau şi îi împărţeau cu asistenţii.

„După ce colectează în sertarul său sumele de bani sau plicurile primite de la pacienţi, dr. Ana Guţ numără şi sortează banii după care îi aşază pe toţi într-un singur plic, celelalte plicuri le rupe şi le aruncă la coşul de gunoi. La finalul programului, doctorul Ana Guţ ia din sertar plicul cu banii colectaţi după care încuie sertarul, iar cheia o pune în portofelul personal”

se arată în referatul prin care procurorii au cerut ieri arestarea preventivă.

Mai mult decât atât, anchetatorii au văzut, cu ajutorul camerelor instalate în cabinet, cum medicul Guţ nu se mulţumeşte doar cu mita primită, ci pretinde, fiecărei persoane, câte 1 leu pentru hârtia folosită în eliberarea deciziei de pensie.

Pe lângă acuzaţiile de luare de mită, unii dintre medicii implicaţi în acest caz sunt bănuiţi şi de spălare de bani. Din banii primiţi de la pacienţi, Anca Grigorescu, spre exemplu, ar fi împrumutat o clinică medicală din Oradea, unde soţul său este acţionar, cu suma de 400.000 de lei. Emilia Cun ar fi împrumutat şi ea o firmă, unde este asociat şi administrator, cu 219.000 lei.

Poliţiştii şi procurorii au descoperit mai multe astfel de contracte de creditare, în perioada 2013 – 2015 inculpaţii fiind bănuiţi că ar fi creditat mai multe societăţi, unele coordonate chiar de ei, cu peste 3 milioane de lei, bani folosiţi pentru diverse achiziţii.

Nu doar cei care au dat şi cei care au luat şpagă, chemaţi la poliţie!

În maşina lui Vasile Sălăjan procurorii şi poliţiştii au găsit, miercuri, 6.000 de lei, 3.500 de euro şi 18.500 de forinţi. În cabinet, medicul mai avea 2.700 de lei şi 50 de euro, iar acasă, alţi 5.000 de euro. În cabinetul Ancăi Grigorescu, anchetatorii au găsit 2.100 de lei şi două plicuri, unul cu 400, iar altul cu 150 de lei. Pusă să dea explicaţii, medicul a declarat că pur şi simplu nu ştie cum au ajuns cele două plicuri la ea în birou.

Un alt medic, Ovidiu Pleşa, avea miercuri în maşină 5.000 de lei şi 3.300 de euro, în cabinet 4.865 de lei şi 50 de euro, iar acasă 5.500 de lei. Medicul Emilia Cun avea în cabinet 4.250 de lei şi 200 de euro. Acasă la ea au fost găsiţi 130.365 de euro, 207.200 lei, 3186 USD, 10.640 CHF şi 44.500 HUF. Ana Guţ avea, tot miercuri, în cabinet, 6.238 de lei, 700 euro şi 300 USD, iar la domiciliu 19.336 de lei şi 700 euro.

În maşina ei au fost găsiţi alţi peste 200.000 de lei şi aproape 20.000 de euro. În plus, acasă la mama medicului au fost descoperiţi 772.200 lei, 120.000 USD şi 4.820 euro. Şi la asistenţi în birouri sau acasă au fost descoperite sume importante de bani, cei mai mulţi, respectiv 70.200 lei, 6.100 euro şi 1.000 USD aparţinându-i Ioanei Precup, asistenta medicului Vasile Sălăjan.

Dosarul de corupţie nu vizează doar medicii şi asistenţii care ar fi luat şpagă, ci şi persoanele care au oferit mita. Astfel, miercuri, 17 iunie, concomitent cu efectuarea percheziţiilor, au fost puse în aplicare 50 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunii de dare de mită, care, în perioada 2012 – 2015, ar fi oferit sume de bani între 100 lei şi 200 euro.

Potrivit unor surse judiciare, majoritatea celor chemaţi la audieri au recunoscut că au dat şpagă medicilor şi asistenţilor pentru a-şi rezolva dosarele sau concediile medicale de peste 90 de zile.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult