Categorized | Sanatate

Din seria: ce lichide de parbriz mai beau bihorenii?

Dacă în 2013 ştirea că 14 bihoreni au decedat pentru că au băut alcool sanitar făcea turul internetului, în 2015 există statistici care confirmă că unii bihoreni nu au învăţat nimic în aceşti ultimi doi ani. Conform specialiştilor, la Spitalul Judeţean sunt înregistrate lunar în jur de 56 de persoane intoxicate cu substanţe chimice, de la alcool sanitar la diluanţi şi detergenţi.

Spre finalul săptămânii, joi, 16 iulie, în cadrul unei mese rotunde pe tema prevenirii și combaterii consumului de alcool, eveniment desfăşurat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, Diana Racz a prezentat câteva statistici cu privire la cazurile de intoxicaţii cu alcool şi alte substanţe chimice înregistrate la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, care ar trebui să îi pună pe mulţi pe gânduri.

„Media lunară a cazurilor de intoxicaţii cu substanţe chimice înregistrate la UPU este de 55.72 pe lună, cu tot cu urgenţe pediatrice. 35.05 cazuri, cu urgenţe pediatrice, sunt intoxicaţii cu alcool etilic.

Pe lângă alcool etilic sunt înregistrate cazuri de consum de alcooli toxici, alcool sanitar, alcool plus medicamente. Mai grav este că sunt semnalate şi intoxicaţii cu diluanţi, detergenţi, substanţe dezinfectante, substanţe psiho-active (etnobotanice), acizi, insecticide etc”

a spus Diana Racz.

Dintre cei care ajung la spital din cauza intoxicaţiilor cu alcool etilic, cei mai mulţi (27.55 de cazuri pe lună) sunt bărbaţi şi doar în 5.83 de cazuri pe lună consumatorii sunt femei.

„Un semnal de alarmă îl reprezintă numărul cazurilor de intoxicaţii cu alcool etilic la copii, 1.38 pe lună. Cei mai mulţi copilaşi, 1.11 cazuri pe lună, ajung la UPU intoxicaţi cu detergenţi. Medicii spun că micuţii ingerează Ariel, în general pernuţe. Părinţii nu trebuie să lase aceste substanţe la îndemâna copiilor. Fenomenul în sine este mult mai vast decât cel din aceste statistici pentru că nu toate cazurile ajung la UPU şi nu toate sunt declarate”

a mai spus Diana Racz de la DSP Bihor.

În Bihor, cele mai frecvente cazuri de intoxicaţii înregistrate la adulţi sunt, în ordinea frecvenţei, cu alcool etilic, substanţe medicamentoase, diluanţi, dezinfectanţi, insecticide şi detergenţi.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult