Categorized | Sanatate

Tradiţiile ne ucid lent. Suntem pe locul cinci în Europa la consumul de alcool!

În România, alcool la nuntă, alcool la botez, alcool la fiecare chef, alcool la înmormântare. Tradiţiile sunt un mediator „strămoşesc” între români şi alcool, iar acest lucru se vede clar în statistici. Ţara noastră este pe locul cinci în Europa, cu un consum de 14,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor. Mai grav este că 8,9% din decesele înregistrate anual în România, au la bază consumul de alcool.

Masă rotundă joi, 16 iulie 2015, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor. „Prevenirea și combaterea consumului de alcool – o temă mereu de actualitate”, a fost organizată în cadrul Campaniei „Luna Iulie – Luna Naţională a Informării Despre Efectele Consumului de Alcool”. Printre participanţi s-au aflat directorul executiv şi directorul adjunct al DSP Bihor, Daniela Rahotă, respectiv Zoia Bitea, psihiatrul Gavril Cornuţiu, neonatologul Valeria Filip, psihologul Monica Rotar, medici, poliţişti şi specialişti în prevenţie.

„Nunta, botezul, petrecerile, până şi înmormântările sunt stropite în România, din plin, cu alcool. Acesta ne însoţeşte toată viaţa iar dacă această cărare a plăcerii este bătătorită se ajunge la consumul în exces şi apoi la dependenţă. Adicţia poate fi privită aşadar ca un fenomen natural în România, fiind şi imposibil de combătut.

Tinerele însărcinate trebuie să ştie că orice pahar de alcool băut îşi lasă amprenta asupra sistemului nervos al fătului aflat în formare şi că în unul din 14 cazuri duc la probleme grave în ceea ce priveşte nou-născuţii. La tinerii care consumă alcool înainte de 16 ani riscul de a deveni alcoolici creşte cu 50%.

La oamenii în vârstă alcoolu dublează riscul unui infarct. Mai trebuie ţinut seama şi de faptul că alcoolul poate face ravagii şi mai mari asociat cu un stil de viaţă nesănătos”

a spus Gavril Cornuţiu.

Legea care interzice vânzarea alcoolului către minori e o glumă proastă!

Specialista în neonatologie Valeria Filip a explicat că alcoolul pătrunde prin placentă şi poate cauza modificări grave în dezvoltarea fătului.

„Dacă se consumă alcool în primele 12-16 săptămâni de dezvoltare a fătului, acesta pătrunde prin placentă şi poate duce la malformaţii.

Totuşi, sunt puţine studii cu privire la sindromul alcoolismului fetal. Şi nu doar în România”

a spus Valeria Filip.

În primele luni de viaţă, alcoolul consumat de mamă se transmite la făt prin laptele matern şi poate crea dezechilibre în dezvoltarea micuţului. Mai târziu, intervine teribilismul adolescentin.

„Sunt o mulţime de cauze ce îi fac pe tineri să consume alcool. Alături de dorinţa de integrare în grup, de modelele văzute în familie, pentru că e la modă sau e cool, tinerii beau alcool pentru că le crează o aşa-zisă stare de bine.

În urma consumului de alcool creşte probabilitatea de a face sex neprotejat sau alte lucruri care le pot schimba radical tinerilor viaţa. În plus, o tânără care consumă alcool va deveni la un moment dat mamă şi nu e sigur dacă se va putea abţine.

Legea care le interzice societăţilor să vândă alcool minorilor e o glumă proastă. Încă din clasele primare există copii care consumă alcool”

a spus psihologul Monica Rotar.

Conform statisticilor Uniunii Europene, România este pe locul 5 la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 14,4 litri, fiind depăşită doar de Belarus (17,5 litri), Republica Moldova (16,8 litri), Lituania (15,4 litri) şi Rusia cu 15,1 litri.

În ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de consumul de alcool, în România sunt 8,9%, în timp ce în primele patru ţări, rata este cuprinsă între 30,5% şi 34,7%. În topul băuturilor consumate, pe primul loc este berea (50%), pe locul doi vinul (29%) şi pe locul trei spirtoasele (21%).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4359 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult