Categorized | Cultură

În ciuda vremii, orădenii au văzut totuşi două din cele trei filme de la Caravan TIFF!

Peste 500 de oameni au întins vineri seara pături pe iarbă și au așteptat cuminți să vadă unul dintre cele mai bune filme din 2015. Au apucat să vadă doar 40 de minute din cele 108, până când vântul a doborât ecranul pe care era proiectată pelicula. Sâmbătă, din cauza vremii, nu s-a proiectat niciun film dar duminică orădenii au putut urmări Aferim! şi Wild Tales.

Prima zi a Caravanei TIFF, vineri, 17 iulie, începuse cu o atmosferă de picnic. În afara unui grup de tineri care aleseseră scaunele, câteva sute de orădeni stăteau pe pături, alături de familii sau de prieteni. Pentru unii pământul de sub pătură era nițel cam tare pe lângă scaunele tapițate și comode ale celor două mari cinematografe din oraș iar altora țânțarii le rezervaseră o seară mai agitată.

În dreapta pânzei, pe alee, doi polițiști supravegheau tăcuți cele două tarabe de la care se vindea popcorn, vată pe băț și bere. Trăgeau însă și ei cu colțul ochiului la pânza albă, mai ales că eroii din film nu se sfiau să exploateze la maxim limba română. În spatele ecranului gigantic, cerul întunecat se brăzda din când în când de luminile viu-colorate ale fulgerelor, dar sunetul se pierdea în eter, contrat de zgomotul boxelor.

Seara, care începuse atât de bine, a fost însă cu ghinion, după aproximativ 40 de minute vântul a dat jos pânza pe care era proiectat filmul iar organizatorii au fost nevoiți să întrerupă proiecția.

Sâmbătă seară vremea a fost și mai potrivnică, în ciuda celor trei zile de caniculă anunțate de meteorologi, așa că organizatorii au postat un mesaj pe Facebook:

„Din cauza conditiilor meteo nefavorabile trebuie sa anulam proiecțiile din aceasta seara de la ‪Oradea. Va mulțumim pentru înțelegere”.

Duminică, organizatorii au reuşit totuşi să proiecteze două din cele trei filme promise orădenilor, Aferim! şi Wild Tales.

Chiar dacă vremea a dat peste cap orgnizarea evenimentului, s-a siţit clar că orădenii iubesc filmul, participarea acestora depăşind toate aşteptările.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult