Categorized | Educatie

Între dramă şi fericire absolută. La Facultatea de Medicină s-au afişat rezultatele!

În ciuda faptului că Facultatea de Medicină din Oradea nu a fost ocolită de scandaluri în ultima perioadă, concurenţa de anul acesta a fost una criminală. Absolvenţi din toată ţara s-au îmbulzit să-şi încerce norocul, conştienţi că o diplomă de medic, luată chiar şi la Oradea, poate fi o trambulină spre o slujbă bine plătită în Occident.

Pereţii de la parterul Facultăţii de Medicină a Universităţii din Oradea fuseseră umpluţi de la prima oră, marţi, 28 iulie, de tabele. Pe lângă ele s-au perindat sute de feţe, mai întâi cu emoţie apoi cu dezamăgire sau, dimpotrivă, pline de speranţă şi fericire. Tinere cu mame sau cu prietene îmbrăţişate, unele de fericire, altele drept consolare. În ambele cazuri însă lacrimile au fost de prisos. „Cerberul” din dreptul scărilor, un bărbat bine făcut, era omul zilei. Pe la portar treceau aproape toate întrebările importante ale viitorilor studenţi, ale mamenlor sau bunicilor dezamgite. Cele mai multe dintre ele erau îndreptate spre etajul întâi al Facultăţii.

Cum dădeai colţul, la capătul scărilor, se vedea imediat un munte de bagaje şi o domnişoară care stătea pe scări cu capul între mâinile sprijinite pe genunghi. Nu spunea nimic, doar privea în gol. În anticamera de lângă secretariatele facultăţii, oamenii şiroiau. La ora 10.48, cea mai mare coadă era la seretariatul de medicină dentară acolo unde oamenii, unii veniţi de la celălalt capăt al ţării, aşteptau să recupereze dosarele copiilor. Au fost mutaţi la alt birou.

O doamnă revoltată spunea că secretarele i-ar fis spus că sunt obosite şi că să mai aştepte. „În viaţa vieţilor mele nu o să mai ajung aici” a pufnit o altă doamnă cu o rochie vie, cu flori în diferite culori. „La medic e bine să nu ajungi”, i-a spus un bărbat, „vecin” şi el la coadă.

O tânără stătea lângă mama ei, sprijinită de una dintre ferestre. „În toamnă nu se va mai da sigur examen, la ce concurenţă a fost”, i-a spus fiica dezamăgită. Femeia era prea gânditoare ca să mai întoarcă privirea.

Aproape nouă pe un loc!

Anul acesta, la specializarea Medicină au fost înscrişi 671 de candidaţi, aceştia dând examenul (biologie sau chimie organică) în 14 săli. Pentru ei, au fost scoase la concurs 80 de locuri bugetate şi 60 cu taxă. Asta a însemnat că pentru locurile bugetate concurenţa a fost de 8,4 pe un loc iar pentru toate locurile, concurenţa a fost de 4,8 absolvenţi pe un loc.

La Medicină Dentară, examenul (biologie sau chimie organică) s-a desfăşurat în 5 săli, a început la 13.30 şi s-au înscris 352 de absolvenţi. Raportat la locurile bugetate (40), concuenţa a fost de 8,8 pe loc în timp ce pentru toate cele 85 de locuri (45 cu taxă), concurenţa a fost de 4,1 pe loc.

La specializarea Farmacie, examenul (biologie plus chimie organică şi anorganică) s-a dat într-o singură sală, de la ora 14.00, fiind înscrişi 68 de candidaţi. Au fost disponibile 20 de locuri bugetate şi 30 de locuri cu taxă, fiind înregistrată o concurenţă de 3,4 pe loc la buget şi 1,36 pe toate locurile.

Listele cu cei care au şuat sau au picat examenul şi cu notele pe care le-au luat, le găsiţi dând click AICI.

În ţară sau peste hotare?

În tabăra celor care reuşiseră, entuziasmul contagios genera problematizări multiple. Pentru cei mai mulţi, examenul nu fusese foarte greu.

„Depinde de fiecare cât a învăţat. Mie nu mi s-a părut foarte greu. A fost totuşi mai greu decât anul trecut iar concurenţa a fost mai mare. Voi rămâne în ţară după ce termin facultatea. Am fost plecată dincolo, am şi făcut doi ani de şcoală acolo dar tot în România prefer”

a spus o tânără din Oradea, proaspătă studentă la tehnică dentară.

Carmen Vlad, o tânără care luase examenul la specializarea la care a fost cea mai mare concurenţă, Medicină, spunea că vrea să rămână în ţară şi că speră ca până va absolvi facultate condiţiile medicilor să se îmbunătăţească:

„Examenul a fost uşor, subiectele au fost accesibile, au fost şi câteva întrebări greşite care apoi au fost anulate, unele erau şi în manual greşite. Eu aş fi preferat un examen scris, nu unul grilă. Aş vrea să rămân în ţară, sper să se mai schimbe condiţia medicilor din România până când termin eu facultatea”.

În faţa afişelor cu studenţii care dăduseră examen erau şi doi tineri din Italia.

„Ca dificultate cred că examnul a fost de opt. Eu sunt din Italia, dar îmi place Oradea. Am un prieten care studiază aici şi am venit la el să vizitez oraşul. Mi-a plăcut foarte mult aşa că am decis să fac aici şi facultatea.

Am terminat liceul în Italia, am trecut examenul de limbă şi am dat apoi admiterea la facultate. În ceea ce priveşte studiile e mai bine în România la niversitate decât în Italia. Aici se face mai multă practică în spital. După ce îmi voi termina studiile voi profesa în Italia pentru că tatăl meu este dentist acolo”

a spus Alessandro Faldetta care intrase la medicină dentară.

„Şi eu voi pleca în Italia, munca e mai bine remunerată şi ai mai multe şanse să progresezi să te dezvolţi decât dacă rămâi aici”

spunea şi prietenul lui, Giovanni Sempione, proaspăt student la asistenţă medicală generală.

Una peste alta, la Oradea părerile variau. Erau totuşi ale unor tineri care încă nu trecuseră nici măcar printr-o oră de curs, d’apoi prin tot „calvarul” ce va urma. După ce vor trece prin cinci sau opt ani de muncă asiduă pe băncile şcolii sunt şanse mari să îşi schimbe opţiunile. Patriotismul nu ţine de foame!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4089 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Victime colaterale, ce facem?

    PSD a promis românilor facilități de Mercedes deși știa că are în curte o Dacie veche și ruginită, iar oamenii, mulți și needucați (sunt și excepții, dar campaniile sunt făcute pe majorități), au căzut în capcană. După această manipulare, Dragnea avea două variante: să mintă cu nesimțire cum au făcut și ceilalți înaintea lui sau să „vândă țara la bucată”, să compromită iremediabil din punct de vedere economic și politic România pentru a-și ține, măcar în parte, promisiunile. Lupta s-a dus pe două fronturi. Atacul constant împotriva justiției, pentru a scăpa camarila din fruntea partidului de dosare penale și căutarea mijloacelor de a fura bani. Nu doar pentru propriile buzunare ci și pentru a achita nota campaniei electorale.
    În mediul acesta toxic unde oamenii sunt mințiți zilnic și sunt atât de naivi încât cred aceste minciuni, nu poate crește, nu se poate dezvolta nimic trainic. De 25 de ani România a evoluat (cât a evoluat) în ciuda acestor maimuțe în costum, nu ajutată de ele. Țara s-a golit de toți cei care au vrut să facă ceva aici pentru că nu au fost lăsați, pentru că nu au avut stomac să dea șpăgi sau să se scufunde în butoiul cu dejecții politice. Ceilalți au continuat să urle în pustiu, ignorați de masa needucată și de sforarii politruci, redundanți pentru occidentali pentru care legile, normele și regulile nu au nevoie de avocați, sunt de la sine înțelese și respectate.
    Democrația a devenit o otravă devreme ce nimeni nu s-a îngrijit ca tinerii, ajunși la maturitate astăzi, să fie capabili să gândească, preferând să fie păstrați la nivelul unor analfabeți ca implicare, cunoaștere și conștiință civică, potriviți pentru a pune ștampila unde trebuie. Conducerea poporului nu prea își are sensul aici unde votul oricărui profesor universitar este anulat de sute de mii de analfabeți păcăliți cu promisiuni deșarte și manipulanți cu vidanje televizate. Așadar, victime colaterale, ce facem?Citește mai mult