Categorized | Educatie

Universitatea din Oradea lucrează de zor la Smartcampus!

Proiectul de 8,4 milioane de lei al Universităţii din Oradea, cel prin care se construiesc laboratoare interdisciplinare pentru tehnologii în ingineria electrică, se apropie de final. Partea de construcţii este finalizată în proporţie de 60 – 70% fiind deja achiziţionată 30% din aparatură. Proiectul este parte a unuia de anvergură care vizează amenajarea unui Smartcampus în zona Facultăţii de Arte.

Pe un teren al fostei Garnizoane Oradea, care acum aparţine Universităţii din Oradea, se află în construcţie unul din cele mai importante proiecte ale instituţiei, care vizează „Creşterea capacităţii de cercetare dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în ingineria electrică”. Acesta are o valoare de 8,4 milioane de lei, bani obţinuţi prin POS „Creşterea Competitivităţii Economice”, fiind gândit într-un ansamblu mai mare de proiecte, care se vor realiza lângă Facultatea de Arte.

Concret, într-o clădire de 750 de metri pătraţi, vor fi construite patru laboratoare: de cercetări supraconductori şi sisteme supraconductoare, de cercetări tehnologii cu microunde şi procese inovative, de cercetări aparatură electrică, sisteme de ventilaţie şi tehnica frigului şi de cercetări softuri specifice aplicaţiilor inginereşti, laborator care va face legătura între celelalte, în care se vor face atât simulări pe partea de software cât şi modelări numerice la ceea ce se va cerceta în cele trei laboratoare. 25 de cadre didactice vor beneficia de aceste laboratoare iar masteranzii şi doctoranzii de la Facultatea de Inginerie Electrică vor fi obligaţi să facă cercetare şi să-şi aloce o parte din timp pentru a lucra în ele.

„Proiectul este în plină desfăşurare. Pe partea de construcţie este deja finalizat în proporţie de 60-70%. A fost achiziţionată 30% din aparatură şi mobilierul de laborator care trebuie să vină zilele acestea. Pe 10 decembre se va finaliza cu siguranţă”

a spus rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău.

Proiectul este unic în România, laboratoare asemănătoare fiind doar la Politehnica din Bucureşti dar pe alte domenii. Pe lângă laboratoare, Universitatea vrea să dezvolte în aceeaşi locaţie un smartcampus şi să realizeze turbine eoliene astfel încât iluminatul din curte şi consumul campusului să fie asigurat din surse proprii.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult