Categorized | Educatie

Universitatea din Oradea lucrează de zor la Smartcampus!

Proiectul de 8,4 milioane de lei al Universităţii din Oradea, cel prin care se construiesc laboratoare interdisciplinare pentru tehnologii în ingineria electrică, se apropie de final. Partea de construcţii este finalizată în proporţie de 60 – 70% fiind deja achiziţionată 30% din aparatură. Proiectul este parte a unuia de anvergură care vizează amenajarea unui Smartcampus în zona Facultăţii de Arte.

Pe un teren al fostei Garnizoane Oradea, care acum aparţine Universităţii din Oradea, se află în construcţie unul din cele mai importante proiecte ale instituţiei, care vizează „Creşterea capacităţii de cercetare dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în ingineria electrică”. Acesta are o valoare de 8,4 milioane de lei, bani obţinuţi prin POS „Creşterea Competitivităţii Economice”, fiind gândit într-un ansamblu mai mare de proiecte, care se vor realiza lângă Facultatea de Arte.

Concret, într-o clădire de 750 de metri pătraţi, vor fi construite patru laboratoare: de cercetări supraconductori şi sisteme supraconductoare, de cercetări tehnologii cu microunde şi procese inovative, de cercetări aparatură electrică, sisteme de ventilaţie şi tehnica frigului şi de cercetări softuri specifice aplicaţiilor inginereşti, laborator care va face legătura între celelalte, în care se vor face atât simulări pe partea de software cât şi modelări numerice la ceea ce se va cerceta în cele trei laboratoare. 25 de cadre didactice vor beneficia de aceste laboratoare iar masteranzii şi doctoranzii de la Facultatea de Inginerie Electrică vor fi obligaţi să facă cercetare şi să-şi aloce o parte din timp pentru a lucra în ele.

„Proiectul este în plină desfăşurare. Pe partea de construcţie este deja finalizat în proporţie de 60-70%. A fost achiziţionată 30% din aparatură şi mobilierul de laborator care trebuie să vină zilele acestea. Pe 10 decembre se va finaliza cu siguranţă”

a spus rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău.

Proiectul este unic în România, laboratoare asemănătoare fiind doar la Politehnica din Bucureşti dar pe alte domenii. Pe lângă laboratoare, Universitatea vrea să dezvolte în aceeaşi locaţie un smartcampus şi să realizeze turbine eoliene astfel încât iluminatul din curte şi consumul campusului să fie asigurat din surse proprii.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult