Categorized | Oradea

Cum stă Oradea în comparaţie cu Cluj-Napoca? Strategia economică de dezvoltare!

Că Oradea se află pe un drum bun din punct de vedere economic nu poate fi pus la îndoială. Lucrurile în oraș se mișcă, Parcurile Industriale au din ce în ce mai mulți angajați iar banii europeni se scurg prin proiecte, asemeni sângelui dădător de viața în trupul unui muribund. Și totuși, se reflectă toate acestea și în nivelul de trai al orădenilor?

Aşa cum se obişnuieşte în mai toate oraşele Europene, şi pentru că fără planuri nu se poate construi aproape nimic trainic, Oradea are, oficial, de săptămâna trecută, strategie de dezvoltare economică. Planurile cuprinse în aceasta au fost făcute publice vineri, 14 august 2015, de la ora 13.30, într-o conferință de presă la Primăria Oradea la care au participat primarul Ilie Bolojan, city managerul Eduard Florea și administratorul Parcului Industrial Eurobusiness Oradea, Delia Ungur.

Încă de la începutul conferinţei Ilie Bolojan a spus că dezvoltarea economică a orașului este generată de companii, nu de administrația locală, dar că Primăria poate ajuta această dezvoltare prin crearea unor condiții care să atragă companiile.

„Dacă până acum așteptam ca firmele să vină la noi, acum va trebui ca noi să batem la ușa lor și să le prezentăm, la modul concret, ce le poate oferi municipiul Oradea. O echipă specializată va merge în alte orașe din România și va vizita firmele interesate să-și extindă capacitățile de producție sau de servicii în Nord – Vestul României. Oradea trebuie să îşi păstreze şi să îşi menţină caracterul de oraș competitiv, nu social.

Pentru a reuși acest lucru trebuie să continuăm să dezvoltăm parcurile industriale, să susținem companiile existente, dar și să aducem în Oradea alte companii, să preluăm cât mai multe terenuri pe care să le punem la dispoziția investitorilor, să oferim companiilor hale gata construite, dar și să găsim firme care să construiască hale de calitate, pe care apoi să le închirieze investitorilor interesați.

Totodată, e absolut necesar să susținem dezvoltarea profesională în Oradea. Astfel, pentru anul școlar 2016 – 2017 vom susține fuzionarea Colegiului Tehnic Andrei Șaguna și Traian Vuia, care în urma fuziuni va deveni o școală profesională pilot, după modelul german”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Peste cei mici, departe de cei mari!

Conform city – managerului Eduard Florea, față de anul trecut, Oradea are o creștere cu 16% a fondului total de salarii, acest lucru fiind, în opinia lui, un indicator, că economia locală din Oradea se dezvoltă și este într-un trend ascendent.

„Impozitul pe salarii este instrumentul prin care se poate măsura dezvoltarea economică a unei localități. Graficele realizate ne arată că în intervalul 2008 – 2009, efectele crizei economice au fost resimțite și la Oradea, la fel ca în toată țara prin salarii reduse, firme care au intrat în insolvență sau în faliment, dar și prin reducerea locurilor de muncă.

În perioada 2011 – 2012 s-a înregistrat o stagnare din punct de vedere economic, însă, după 2012, Oradea a crescut din nou din punct de vedere economic. Ritmul de creșere este unul foarte bun și trebuie păstrat pentru a ne putea apropia ca dezvoltare, de orașele mari din România”

a spus city-managerul Eduard Florea.

Conform graficelor prezentate, pe Regiunea Nord – Vest, Oradea este la o distanță foarte mare de Cluj-Napoca (de la peste 70 de mii de angajați la 30 de mii) dar stă mai bine decât Baia-Mare, Satu Mare, Bistrița sau Zalău care au între 5 și 15 mii de angajați.

Pentru a recupera distanța de Cluj-Napoca sau a păstra măcar un ritm de creștere constant, de 6-7% pe an, Primăria a prevăzut 10 măsuri pentru următoarea perioadă: continuarea proiectului parcurilor industriale și diversificarea ofertei acestora, susținerea formării profesionale în Oradea, promovarea orașului prin misiuni economice, realizarea până în anul 2019 a unui centru intermodal care să asigure transportul rutier – feroviar al mărfurilor, susținerea integrării producției marilor companii în economnia locală, susținerea extinderii companiilor din Oradea pe alte piețe (în Romînia sau în afara țării), asigurarea de spații pentru incubatoarele de afaceri pentru sectorul IT, susținerea revigorării economice a fostelor zone industriale și a centrului istoric, reprezentarea comunelor din zona metropolitană pentru oferta economică a acestora, transformarea Parcului Industrial Eurobusiness în Agenția de Dezvoltare Economică și înființarea Comitetului pentru Oradea.

Sute de locuri de muncă în Parcul Industrial

În ceea ce privește, parcurile industriale ca principal generator de locuri de muncă, administratorul acestora, Delia Ungur, a precizat că în Parcul Industrial I și II lucrează momentan 3.000 de oameni, ponderea cea mai mare având-o specializările tehnice.

În Parcul Industrila I și II vor fi construite 2 hale cu o suprafață totală de 10.000 mp., administrația locală venind astfel cu o ofertă care nu există în acest moment în Oradea – aceea de a pune la dispoziția investitorilor hale care să poată fi închiriate.

„Pe lângă cele 3.000 de locuri de muncă ocupate în parcurile industriale, acestea mai vin cu încă 430 de locuri de muncă vacante. Recomandăm tuturor orădenilor interesați de un loc de muncă, fie să contacteze direct companiile din Parcul Industrial Eurobusiness, fie să acceseze site-ul Parcului Industrial Eurobusiess – secțiunea CARIERE – pentru a vizualiza oferta de locuri de muncă și pentru a depune CV-uri. Totodată, anunțăm că azi (n.r. vineri, 14 august) se deschid ofertele și vom începe atribuirea de terenuri în Parcul Industrial III, al cărui specific este logistică și transport”

a spus Delia Ungur.

Întrebat de ziariști despre creșterea salariilor din Parcul Industrial Ilie Bolojan a spus că nu poate forța companiiile să crească salariile dar că dacă strategia de dezvoltare va fi pusă în practică, în câțiva ani angajatorii se vor bate să-și mențină oamenii și vor fi nevoiți să le ofere facilități și creșteri salariale.

Comitet pentru Oradea

Conform edilului, societatea care administrează parcurile industriale, și-a atins potențialul.

„Vom trece la un nivel superior prin transformarea ei în agenție. Rolul principal va fi să sprijine transformarea Oradiei prin antreprenoriat și creșterea afacerilor, prin oportunități profesionale și dezvoltarea capitalului uman. Cum economia locală răspunde cel mai bine la abordări integrate (infrastructură, planuri urbanistice, măsuri economice), agenția va fi parte a sistemului de dezvoltare economică susținut de primărie, alături de alte entități: zona metropolitană, asociația de turism, administrația imobiliară și societățile publice.

Fiecare entitate are rolul ei în dezvoltarea orașului iar de colaborarea dintre aceste structuri depinde succesul agenției. Fără drumuri, școli, locuințe, poliție și un mediu de afaceri favorabil, agenția își va atinge cu greu obiectivele.

Printre obiectivele agenției se va număra atragerea de investiții și susținerea afacerilor locale, răspunsuri rapide date celor care vor să investească în Oradea, potențarea dezvoltării orașului/alăturarea unor resurse suplimentare, deblocarea activelor slab utilizate în domeniul imobiliar, consolidarea credibilității orașului ca loc unde merită să investești și funcționarea ca intermediar local pe piața muncii. Agenția va colecta informaţii, va analiza și disemina aceste informații economice ca o sursă de încredere în ceea ce privește Oradea”

a spus Bolojan care a mai adăugat că intenționează să pună bazele unui Comitet pentru Oradea, adică a unui grup al liderilor de afaceri și din universitățile din oraș interesați de agenda de dezvoltare a orașului.

Acesta ar urma să contribuie la identificarea și soluționarea problemelor critice care afectează prosperitatea pe termen lung a orașului: politici publice, planificare urbană, strategie, infrastructura și conectivitate, coeziune socială și susținerea orașului la nivel național.

„Avand în vedere experiența și competența membrilor comitetului, acesta va oferi consiliere conducerii administrației locale pentru deciziile importante”.

Pe hârtie stăm bine, planurile par mulțumitoare iar cifrele nu arată rău, dar mai este mult până când toate acestea să se simtă în buzunarele orădeanului de rând. Pentru că statisticile, itemii, cifrele și calculele economice nu țin de foame!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4347 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult