Categorized | Sanatate

Ilie Bolojan: „Şpăgi legale nu există niciunde în Europa, măsurile Guverului menţin, „cosmetizat”, sistemul actual!”

În calitate de preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), primarul Ilie Bolojan critică intenţia guvernului de a legaliza mita în sistemul de sănătate şi propune în schimb un sistem de coplată. Această formulă ar permite salarizarea medicilor după cât lucrează şi după performanțe şi ar elimina plătirea directă a medicului de către pacient.

Edilul nu este de acord cu proiectul de legalizare al plăţilor informale din Sănătate, pentru că „nu face decât să perpetueze un sistem bolnav”.

Potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), apărut, pe 5 august, în Monitorul Oficial, medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare.

Cu privire la această decizie, premierul Victor Ponta a declarat, marţi, 18 august, că medicii pot primi „contribuţii suplimentare” de la pacienţi, însă fără condiţionarea actului medical şi numai după efectuarea acestuia, însă aceste contribuţii trebuie să fie fiscalizate.

Legat de decizia ÎCCJ, respectiv de declarația premierului Victor Ponta, Ilie Bolojan, în calitate de președinte executiv al AMR, a declarat că acest sistem de plăți informale („şpăgi”) nu se practică în Europa și nici nu este corect.

„La noi, pe fondul salariilor mici din sistemul medical, acest sistem de plăţi este o realitate pe care nu o putem nega. Eu cred că această formulă de a legaliza aceste plăţi este una greşită şi care în niciun caz nu ne duce spre sistemul european de sănătate, ci ne menţine, într-o formă cosmetizată, în sistemul pe care-l avem astăzi, un sistem cu neajunsuri semnificative în ceea ce privește plata medicilor sau finanțare”

a declarat Ilie Bolojan.

Prin coplată, doctorii nu mai au contact direct cu pacienţii

În afară de faptul că au salarii mici faţă de munca pe care o depun şi riscurile pe care şi le asumă, medicii, în actualul sistem de sănătate, sunt plătiţi inechitabil, fără să se ia în considerare volumul de muncă al fiecăruia, performanţa sau numărul de operaţii efectuate, a mai spus Ilie Bolojan.

Totodată, primarul a menționat că AMR solicită Guvernului să continue un proiect pilot inițiat anul trecut.

„În 2014 a fost făcută o propunere, abandonată de Guvern, prin care actualele spitale au fi putut fi organizate sub formă de fundații, asociații sau societăți comerciale. Oraşul Oradea s-a înscris în acest proiect pilot. Această formulă ne-ar fi permis să plătim medicii după cât lucrează, după performanțele pe care le au; de asemenea, ne-ar fi permis să avem contracte de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată cu ei, aşa cum este în vestul Europei, respectiv să încheiem contracte de prestări servicii cu medicii.

Formula în care aceste spitale sunt gestionate de către autoritățile locale – cele care doresc acest lucru – sub formă de fundații sau societăți comerciale, în care se introduce o formă de coplată, pacienţii putând să opteze pentru un medic sau altul, înseamnă că banii vor fi administrați de către spital, iar relația de plată nu mai are loc între pacient și medic.

Solicitarea noastră este să se supună aprobării această prevedere legală care a fost pe site-ul ministrului Sănătății, care să ne permită organizarea spitalelor sub forma de organizații și fundații, astfel încât să avem o flexibilitate mult mai mare în gestionarea spitalelor”

a spus Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult