Categorized | Editorial

Incompetenţă crasă la ministrul Educaţiei. A trecut o noapte şi nu a numit un nou şef la Inspectoratul Bihor!

La Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor se petrec lucruri demne de un roman suprarealist! Joi, dimineaţă, era inspectora general Nicolae Avram. Tot joi, la ora 13.00, era inspector general Codruţa Bogdan. Şi, da, aţi ghicit, tot joi, la ora 17.00, şef al IŞJ Bihor era Alin Novac-Iuhas. Toţi cu delegare pentru.. doar 11 zile. O nouă dovadă că pentru PSD-iştii cocoţaţi în fruntea Educaţiei, Bihorul este o plantaţie de negri pe care pot tăia şi spânzura cum îi taie capul!

În 2012, după ce au preluat puterea, USL-iştii l-au mazilit pe PDL-istul Dorel Luca, punându-l șef la IŞJ Bihor pe PSD-istul Dan Matei, pentru ca să îl înlocuiască, după numai trei zile, cu liberalul Daniel Negrean. Prefectul Claudiu Pop a explicat atunci, pueril, că un funcționar din ministerul Educației ar fi greșit și i l-ar fi propus ministrului pe Dan Matei. Iar acesta ar fi semnat… ca ministrul!

Trei ani mai târziu (mai precis joi, 20 august 2015), ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, într-un exerciţiu de imagine care a frizat penibilul, a decis să-l schimbe pe PSD-istul Nicolae-Ioan Avram. Penibil pentru că a dat afară o persoană pentru o culpă cu care nu se poate dovedi că are vreo legătură. Mai exact, cele 124 de transferurile ilegale ale elevilor, pe care le-a folosit ca argument pentru demiterea lui Avram, s-au petrecut în perioada în care acesta era în concediu. Poate că i se pot imputa alte greşeli manageriale dar în niciun caz cea legată de transferuri.

Pentru a păstrat o urmă de legalitate şi de normalitate în demersul său, Cîmpeanu i-a delegat atribuţiile adjunctei Codruţa Bogdan din UNPR. Aceasta chiar a spus în conferinţa de presă, organizată joi, la ora 13.00, la IŞJ Bihor, că, fiind responsabilă cu managementul, este mai îndreptăţită să conducă Inspectoratul decât colega ei Kery Hajnal, responsabilă cu curriculumul.

Ce nu a spus Codruţa este faptul că funcţiile sunt negociate politic, Kery Hajnal e în UDMR iar pe poziţie trebuia să fie cineva mai aproape de cercul puterii. În plus, Kery nu fusese în concediu când s-au făcut transferurile ilegale care au dus la demisia lui Nicolae Avram, fusese preşedintele acelei comisii, urmând, probabil, să fie cercetată penal. Aşadar, numirea Codruţei păstra aşa, o urmă de normalitate, deşi se ştia clar că Ponta şi Oprea nu sunt chiar duşmani.

Dar postul era pentru un PSD-ist. Nu UNPR-ist, nu UDMR-ist, ci PSD-ist! Aşadar, la doar câteva ore de la conferinţa în care se anunţase înscăunarea Codruţei, vine Ordinul de Ministru care face „dreptate”, numindu-l pe postul de inspector general pe Alin Novac-Iuhas, responsabil şi el cu managementul (nu al unei instituţii, ci al resurselor umane).

Aşadar, argumentul cu delegarea atribuţiilor spre unul dintre adjuncţi, specialist în management instituţional, moare subit. Carnetul de membru de partid ţine loc de argument.

Problema umilitoare pentru orice profesor şi orice părinte care are copii în acest judeţ nu este legată doar de politizarea instituţiei. Ea merge până la un anumit nivel şi traficul de influenţă care se practică pe linie de partid este uneori „amendat” cu cătuşe, problema o reprezintă faptul că un habarnist de la Bucureşti tratează judeţul ăsta, profesorii şi copiii, ca pe nişte scavi pe tarlaua lui.

Că Bihorul nu merita nici măcar 11 zile de normalitate, 11 zile în care să-i expire delegaţia lui Avram sau cea a Codruţei. Oricum ministrul trebuia să numească pe cineva, după această perioadă!

Aceste 11 zile au trebuit date musai cuiva, întrucât, chiar dacă această situaţie a frizat penibilul şi a pus nişte oameni în ipostaze umilitoare, partidul este mai important decât viaţa profesorilor sau a copiilor iar ministrul nu este în slujba lor, nu există pentru a coordona o activitate care ar avea rostul de a educa noua generaţie, este stăpân pe destinele lor, este moşierul care împarte dreptatea. Şi e musai să o împartă cu biciul!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult