Categorized | Editorial

Incompetenţă crasă la ministrul Educaţiei. A trecut o noapte şi nu a numit un nou şef la Inspectoratul Bihor!

La Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor se petrec lucruri demne de un roman suprarealist! Joi, dimineaţă, era inspectora general Nicolae Avram. Tot joi, la ora 13.00, era inspector general Codruţa Bogdan. Şi, da, aţi ghicit, tot joi, la ora 17.00, şef al IŞJ Bihor era Alin Novac-Iuhas. Toţi cu delegare pentru.. doar 11 zile. O nouă dovadă că pentru PSD-iştii cocoţaţi în fruntea Educaţiei, Bihorul este o plantaţie de negri pe care pot tăia şi spânzura cum îi taie capul!

În 2012, după ce au preluat puterea, USL-iştii l-au mazilit pe PDL-istul Dorel Luca, punându-l șef la IŞJ Bihor pe PSD-istul Dan Matei, pentru ca să îl înlocuiască, după numai trei zile, cu liberalul Daniel Negrean. Prefectul Claudiu Pop a explicat atunci, pueril, că un funcționar din ministerul Educației ar fi greșit și i l-ar fi propus ministrului pe Dan Matei. Iar acesta ar fi semnat… ca ministrul!

Trei ani mai târziu (mai precis joi, 20 august 2015), ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, într-un exerciţiu de imagine care a frizat penibilul, a decis să-l schimbe pe PSD-istul Nicolae-Ioan Avram. Penibil pentru că a dat afară o persoană pentru o culpă cu care nu se poate dovedi că are vreo legătură. Mai exact, cele 124 de transferurile ilegale ale elevilor, pe care le-a folosit ca argument pentru demiterea lui Avram, s-au petrecut în perioada în care acesta era în concediu. Poate că i se pot imputa alte greşeli manageriale dar în niciun caz cea legată de transferuri.

Pentru a păstrat o urmă de legalitate şi de normalitate în demersul său, Cîmpeanu i-a delegat atribuţiile adjunctei Codruţa Bogdan din UNPR. Aceasta chiar a spus în conferinţa de presă, organizată joi, la ora 13.00, la IŞJ Bihor, că, fiind responsabilă cu managementul, este mai îndreptăţită să conducă Inspectoratul decât colega ei Kery Hajnal, responsabilă cu curriculumul.

Ce nu a spus Codruţa este faptul că funcţiile sunt negociate politic, Kery Hajnal e în UDMR iar pe poziţie trebuia să fie cineva mai aproape de cercul puterii. În plus, Kery nu fusese în concediu când s-au făcut transferurile ilegale care au dus la demisia lui Nicolae Avram, fusese preşedintele acelei comisii, urmând, probabil, să fie cercetată penal. Aşadar, numirea Codruţei păstra aşa, o urmă de normalitate, deşi se ştia clar că Ponta şi Oprea nu sunt chiar duşmani.

Dar postul era pentru un PSD-ist. Nu UNPR-ist, nu UDMR-ist, ci PSD-ist! Aşadar, la doar câteva ore de la conferinţa în care se anunţase înscăunarea Codruţei, vine Ordinul de Ministru care face „dreptate”, numindu-l pe postul de inspector general pe Alin Novac-Iuhas, responsabil şi el cu managementul (nu al unei instituţii, ci al resurselor umane).

Aşadar, argumentul cu delegarea atribuţiilor spre unul dintre adjuncţi, specialist în management instituţional, moare subit. Carnetul de membru de partid ţine loc de argument.

Problema umilitoare pentru orice profesor şi orice părinte care are copii în acest judeţ nu este legată doar de politizarea instituţiei. Ea merge până la un anumit nivel şi traficul de influenţă care se practică pe linie de partid este uneori „amendat” cu cătuşe, problema o reprezintă faptul că un habarnist de la Bucureşti tratează judeţul ăsta, profesorii şi copiii, ca pe nişte scavi pe tarlaua lui.

Că Bihorul nu merita nici măcar 11 zile de normalitate, 11 zile în care să-i expire delegaţia lui Avram sau cea a Codruţei. Oricum ministrul trebuia să numească pe cineva, după această perioadă!

Aceste 11 zile au trebuit date musai cuiva, întrucât, chiar dacă această situaţie a frizat penibilul şi a pus nişte oameni în ipostaze umilitoare, partidul este mai important decât viaţa profesorilor sau a copiilor iar ministrul nu este în slujba lor, nu există pentru a coordona o activitate care ar avea rostul de a educa noua generaţie, este stăpân pe destinele lor, este moşierul care împarte dreptatea. Şi e musai să o împartă cu biciul!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult