Categorized | Cultură

Noutăţi şi surprize. Începe Stagiunea 2015-2016 la Filarmonica din Oradea!

Pe 17 septembrie se va deschide oficial stagiunea 2015 – 2016 la Filarmonica de Stat din Oradea. Pe lângă concertele săptămânale, reprezentanţii instutiţiei promit o mulţime de spectacole în primă audiţie dar şi, deja consacratele concerte cu muzică din filme, Concertul de An Nou sau Festivalul Primăverii.

Programul pentru noua stagiune la Filarmonica de Stat din Oradea este aproape finalizat. Conducerea instituţiei susţine că pentru noul an a încercat să găsească un echilibru între ceea ce a funcţionat bine în anii precedenţi, adică un repertoriu standard, şi noutăţi de toate felurile.

„Deschidem stagiunea pe 17 septembrie, sub bagheta dirijorului nostru permanent Romeo Rîmbu, cu o lucrare care nu s-a cântat până acum în Oradea, „Planetele” de G. Holst. Printre concertele atractive pe care ni le propunem în următoarea perioadă se numără, pe 24 septembrie, Recviemul german de J. Brahms, sub bagheta elveţianului Stephen Smith

pe 29 octombrie Missa în do minor de W. A. Mozart, pe 17 decembrie, în cadrul Concertului de Crăciun, se va cânta Gloria de A. Vivaldi, pe 4 februarie Oratoriul Creaţiunea de J. Haydn, pe 28 aprilie Oratoriul bizantin de Paşti de P. Constantinescu şi pe 9 iunie un concert de muzică americană cu o piesă compusă chiar anul acesta, în primă audiţie absolută”

a spus directorul artistic al Filarmonicii de Stat din Oradea, Vasile Foica.

Pentru că în anul precedent concertele axate pe un singur compozitor au avut succes, pe 12 noiembrie va avea loc Festivalul Ravel, pe 28 ianuarie Festivalul Dvorak şi pe 21 aprilie Festivalul Saint-Saens.

„Concerte de anvergură vor fi pe 24 şi 25 octombrie, la Teatrul Regina Maria, când se va cânta opera în două acte Flautul Fermecat, pe 5 mai va avea loc o Gală de Operă cu arii celebre, altele decât cele din stagiunea trecută.

Pe 3-4 martie, când va avea loc Concertul cu Muzică din Filme cu proiecţii, dar cu un program diferit faţă de stagiunea precedentă”

a mai spus Vasile Foica.

Preţuri ca anul trecut!

Pentru că se intenţionează şi lărgirea repertoriului, noua stagiune va include şi un concert pentru vibrafon şi orchestră (compus de brazilianul N. Rosauro), pe 5 noiembrie, plus Simfonia a IV-a în Fa Major (op 31) de Ch. V. Stanford – 10 decembrie, introducere şi alegro pentru cvartet de coarde şi orchestră cu Cvartetul Intermezzo – 18 februarie şi Duelul Flautelor cu soliştii Matei Ioachimescu şi Eric Lamb (SUA) – 7 aprilie.

„Concertul de An Nou va avea loc pe 7, 8 ianuarie, va fi dirijat de Romeo Rîmbu şi va avea în centru trei tenori: Marius Vlad Budoiu, Cristian Mogoşan şi Stelian Gheorghe. Nu vom renunţa nici la Simfoniile Toamnei care se vor desfăşura între 9 şi 15 noiembrie, nici la Festivalul Primăverii care va avea loc între 24 şi 30 martie şi nici la concertele educative care vor începe pe 9 octombrie”

a spus managerul Filarmonicii, Todor Albert.

Preţul biletelor şi abonamentul a rămas acelaşi ca anul trecut. Pentru un abonament se va plăti între 200 şi 400 de lei (achitabil în 4 rate) în funcţie de locul optat iar un bilet va costa între 10 şi 25 de lei, la balcon. Elevii şi studenţii vor plăti 10 lei pentru un bilet şi 200 de lei pentru un abonament (achitabil în 4 rate) iar pentru cei care vor să participe la doar 10 concerte, preţul va fi de 150 de lei. La concertele educative un bilet va fi 7 lei pe concert şi un abonament pentru toate cele 24 de concerte – 24 de lei.

Filarmonica din Oradea are 65 de membri şi 4 colaboratori, corul Filarmonicii are 38 de membri plus 14 colaboratori. Pentru noua stagiune sunt programate peste 38 de concerte. Anul trecut, pe cele 470 de locuri, au fost cumpărate aproape 200 de abonamente.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4364 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult