Categorized | Oradea

Tehnologie revoluţionară la Oradea. Canalizare reparată fără oprirea circulaţiei şi spargerea asfaltului!

O nouă tehnologie după un patent japonez, folosită în Europa de 15-20 de ani, este implementată în premieră şi la Oradea, prin firma Gavella. Aceasta permite ca lucrările de reabilitare a conductelor de canalizare realizate pe Calea Aradului, să se facă doar în dreptul capacelor de canalizare, fără a se sparge asfaltul şi a se opri circulaţia.

Viceprimarul Mircea Mălan a susţinut joi, 27 august, o conferință de presă în teren, în cadrul căreia a prezentat noua tehnologie de reabilitare a canalizării fără săpătură, care se efectuează în premieră în Oradea, pe Calea Aradului. La conferință a fost prezent și directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra.

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat această nouă tehnologie prin comparație cu metoda clasică de reabilitare a conductelor de canalizare, prin spargerea asfaltului și săparea de șanțuri. Astfel, s-a putut face o comparație clară între lucrările de reabilitare clasică a canalizării, desfășurate pe strada Constantin Brâncoveanu, unde strada a fost spartă şi circulaţia blocată, fiind nevoie să se sape la o adâncime de 4 metri, și cele efectuate prin noua metodă, pe Calea Aradului, unde se lucrează doar în dreptul capacelor de canalizare, fără a se sparge asfaltul şi fără oprirea circulaţiei.

Această nouă tehnologie se realizează după un patent japonez, prin firma Gavella. Ea se foloseşte în Europa de 15 – 20 de ani, însă este aplicată pentru prima oară la Oradea. Lucrările de reabilitare a canalizării se efectuează fără săpătură, prin cămășuire, realizată de roboţi în interiorul vechii conducte. Metoda prezintă mai multe avantaje, prin faptul că nu presupune nici un fel de inconvenient creat de distrugerea asfaltului, săparea în adâncime, zgomotul, afectarea vegetației existente (arbori), perturbarea traficului, durata întinsă de execuție etc.

„Acesta este primul contract din cadrul proiectului APAREGIO, în care folosim această nouă tehnologie. Ea va fi folosită pe 9 străzi din Oradea, pe o lungime totală de 2,6 km.

Inițial contractul a fost adjudecat cu tehnologia veche, dar am intervenit pe lângă finanțator și pe lângă firma care asigură consultanța ca să folosim acestă nouă tehnologie, care pe lângă faptul că nu mai presupune niciun deranj, prezintă o eficiență mult mai mare, putându-se reabilita pe zi 60 de metri liniari de canalizare, față de 10-12 metri, cât se putea face cu vechea metodă, prin săpare”

a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Viceprimarul a explicat în ce constă noua tehnologie de reabilitare a conductelor de canalizare prin cămășuire:

„În prima etapă are loc curățarea și spălarea conductei din beton cu soluții speciale, după care robotul face o inspecție video pentru a se constata starea conductei. Apoi robotul elimină, cu ajutorul unui disc, asperitățile găsite. Cămășuirea constă în construirea dintr-un material special a unei noi conducte în interiorul conductei vechi.

Când operațiunea de cămășuire ajunge în capătul canalului, prin tăierea firelor, conducta nouă se expandează pe pereții conductei vechi. În partea de jos se introduce un ciment special. La finalul operațiunii, se face decuparea în dreptul fiecărui racord, iar un alt robot execută lipirea.”

Cele nouă străzi a căror canalizare va fi reabilitată prin acestă metodă sunt: Calea Aradului, Parcul Traian, Andrei Șaguna, Moscovei, Teatrului, George Barițiu, Postăvarului, Pârâului și George Coșbuc.

Urmează ca acestă metodă de reabilitare a conductelor de canalizare se va folosi și pe străzile George Enescu, Mihai Viteazul, Traian Moșoiu, Piața 1 Decembrie, Aurel Lazăr.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult