Categorized | Educatie

Râsu’ plânsu’. Autorii transferurilor ilegale de la Inspectorat vor fi judecaţi de colegii lor!

La începutul acestei săptămâni, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a sosit raportul Corpului de Control al ministrului Educaţiei cu privire la cele 144 de transferuri frauduloase. Evident, acestea se vor revoca, dar cea mai şocantă rămâne recomandarea lui Sorin Cîmpeanu, aceea ca inspectorii vinovaţi să fie cercetaţi în… familie!

Aşa cum Oradea Press a explicat clar în acest material, noul ministru al Educaţiei nu este deloc interesat de rezolvarea unor probleme în sistemul pe care îl guvernează. Singura lui preocupare este imaginea proprie şi a celor de care s-a înconjurat. Doar aşa s-ar putea explica de ce, după ce a tunat şi a fulgerat în presa centrală cu privire la ilegalităţile comise în Bihor, destituindu-l din funcţie pe fostul şef al IŞJ Bihor, Nicolae Avram, a decis ca neregulile comise de aceştia să fie judecate „călduţ”, „cu mănuşi” „mai puţin dur”, de proprii colegi ai celor în cauză.

Conform unui comunicat al Inspectoratului, în urma controlului care a vizat verificărea legalităţii privind admiterea la liceu în sesiunea iulie 2015 şi în baza raportului trimis de către Corpul de Control al Ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, acesta va reanaliza toate solicitările de „situaţii speciale” şi va revoca toate aprobările privind redistribuirile pentru care s-a constatat că nu respectă prevederile metodologice.

Din cele 189 de transferuri aprobate, 144 se vor revoca, aşa cum este prezentat în raport. Dacă a fost depăşit numărul maxim de 30 de elevi pe clasă, se va reveni la efectivul maxim de 30 de elevi pe clasă.

Totodată „se constituie o Comisie de Cercetare Disciplinară pentru stabilirea persoanelor care se fac vinovate de aceste aspecte. După finalizarea cercetărilor se vor lua măsurile legale ce se impun”, se afirmă într-un comunicat remis de IŞJ Bihor.

În „famiglie”!

Nou şef al Inspectoratului, Alin Novac-Iuhas, susţinea marţi, 8 septembrie 2015, că va reanaliza transferurile şi va trimite înştiinţări către persoanele în cauză şi către şcoli.

„În raportul Corpului de Control al ministrului sunt nominalizate doar situaţiile excepţionale, pe celelalte le vom identifica noi. Sper să reuşim să facem astăzi (n.r. marţi, 8 septembrie) comunicările către persoanele în cauză”

a spus Iuhas care nu a avut nicio explicaţie cu privire la faptul că în raport nu erau nominalizate persoanele cu nereguli.

În ceea ce priveşte vinovaţii, pentru că să aprobi 189 de transferuri şi 144 să fie ilegale, te face în mod clar vinovat, aceştia vor fi judecaţi de o Comisie de Cercetare Disciplinară formată tot de către reprezentanţi ai Inspectoratului.

„Este adevărat că o parte dintre colegi vor fi judecaţi de colegii lor, dar noi nu avem ce face, aşa este legea. Comisia va cerceta cazul şi va face un raport final în care va stabili dacă membrii comisiei care au aprobat transferurile sunt vinovaţi sau nu”

a spus Alin Novac-Iuhas.

Totuşi, în raportul Corpului de Control al ministrului se mai afirmă că Ministerul va sesiza organele de urmărire penală pentru săvârşirea unor posibile abuzuri în serviciu de către comisie. Dacă nu va uita, mai ales că imaginea din media, aceea a „Zeului de Dâmboviţa” care împarte dreptatea cu biciul, s-a conturat deja!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4383 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult