Categorized | Cultură

Începe Festivalul Internaţional de Teatru Oradea. O săptămână cu spectacole de excepţie!

Buget redus la Festivalul Internaţional de Teatru Oradea de anul acesta. Totuşi, deşi mai puţine la număr, reprezentaţiile din festival vor fi valoroase, iar Teatrul Regina Maria a pregătit trei premiere, în trei registre diferite, de departe cea mai aşteptată fiind „Livada de Vişini”, de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Dabija.

Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 20-27 septembrie şi se va deschide oficial cu premiera spectacolului „Livada de vişini”, regizat de Alexandru Dabija la teatrul orădean.

„Am reuşit să punem în pagină un festival cu spectacole interesante, mai sărac decât în alţi ani, dar este important că l-am păstrat în peisajul festivalurilor naţionale”

a spus Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria.

„Am convingerea că situaţia din acest an este un caz aparte şi lucrurile se vor repara pe parcurs. Oricum publicul nostru, care merită mai mult, are o ofertă de spectacole valoroase în acest an”

a precizat Daniel Vulcu.

La scena mobilă, spectatorii sunt invitaţi să vizioneze, gratuit, spectacole de succes ca „Leonce şi Lena” (sâmbătă, 19 septembrie, ora 19.00); Îndrăgostiţii din Ancona (joi, 24 septembrie, ora 21.00), „Poveşti populare ruseşti” (sâmbătă, 26 septembrie, ora 11.00) şi, contra cost, „În inima nopţii – Episodul Hamlet” (miercuri, 23 septembrie, ora 21.00).

Spectacole de renume

Un alt cadou pentru orădeni, este posibilitatea de a vedea spectacolul „Gaiţele” (Teatrul Odeon Bucureşti-regia Alexandru Dabija), cel mai longeviv spectacol de după revoluţie, care s-a bucurat de săli arhipline din 2002 şi până în prezent.

Surprize vin şi din partea Teatrului Regina Maria care provoacă publicul cu trei spectacole noi: „Livada de Vişini” (de A.P. Cehov, regia Alexandru Dabija) – premiera duminică, 20 septembrie, ora 19.00; „Seara de Ajun” (de Anthony Neilson, regia Ovidiu Caiţa) – miercuri, 23 septembrie, Moara Răsărit şi „Omul din La Mancha” (un musical de Dale Wasserman, regia Korcsmaros Gyorgy) – premiera duminică, 27 septembrie, ora 19.00.

În ce priveşte secţiunea concurs, orădenii pot viziona spectacole de calibru astfel: luni, 21 septembrie, ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor, „Aproape de tine, încă!”, de John Cariani, regia artistică Antonella Cornici, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad; marți, 22 septembrie, ora 19.00 – Casa de Cultură a Sindicatelor, Contra democraţiei, de Esteve Soler, regia artistică Alexandru Dabija, Teatrul Odeon, Bucureşti;

miercuri, 23 septembrie, ora 18.00 – Moara Răsărit, Seara de Ajun, de Anthony Neilson, regia artistică Ovidiu Caița, Teatrul Regina Maria, Oradea; miercuri, 23 septembrie, ora 20.00 – Casa de Cultură a Sindicatelor, „Eşti un animal, Viskovitz!”, de Alessandro Boffa, regia artistică Tudor Lucanu, Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea; joi, 24 septembrie, ora 18.00 – Moara Răsărit, „Viaţa ta în 65 de minute”, de Albert Espinosa, regia artistică Ovidiu Caiţa, Teatrul de Nord Satu Mare;

joi, 24 septembrie, ora 20.00 – Sala Arcadia, „Emigranţii”, de Sławomir Mrożek, regia artistică Tudor Lucanu, Teatrul Naţional Cluj-Napoca; vineri, 25 septembrie, ora 17.00 – Sala Arcadia, „39 de trepte”, după filmul omonim de John Buchan şi Alfred Hitchcock, adaptare de Patrick Barlow după o idee originală de Simon Corble şi Nobby Dimon, regia artistică Gabriela Dumitru, Teatrul Mic, Bucureşti.

Selecţionerul ediţiei actuale este reputatul critic de teatru Mircea Morariu, iar din juriul concursului fac parte nume ca Ion Parhon (preşedinte), Oana Cristea Grigorescu şi Elisabeta Pop.

Andreea Costea

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult