Categorized | Cultură

Începe Festivalul Internaţional de Teatru Oradea. O săptămână cu spectacole de excepţie!

Buget redus la Festivalul Internaţional de Teatru Oradea de anul acesta. Totuşi, deşi mai puţine la număr, reprezentaţiile din festival vor fi valoroase, iar Teatrul Regina Maria a pregătit trei premiere, în trei registre diferite, de departe cea mai aşteptată fiind „Livada de Vişini”, de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Dabija.

Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 20-27 septembrie şi se va deschide oficial cu premiera spectacolului „Livada de vişini”, regizat de Alexandru Dabija la teatrul orădean.

„Am reuşit să punem în pagină un festival cu spectacole interesante, mai sărac decât în alţi ani, dar este important că l-am păstrat în peisajul festivalurilor naţionale”

a spus Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria.

„Am convingerea că situaţia din acest an este un caz aparte şi lucrurile se vor repara pe parcurs. Oricum publicul nostru, care merită mai mult, are o ofertă de spectacole valoroase în acest an”

a precizat Daniel Vulcu.

La scena mobilă, spectatorii sunt invitaţi să vizioneze, gratuit, spectacole de succes ca „Leonce şi Lena” (sâmbătă, 19 septembrie, ora 19.00); Îndrăgostiţii din Ancona (joi, 24 septembrie, ora 21.00), „Poveşti populare ruseşti” (sâmbătă, 26 septembrie, ora 11.00) şi, contra cost, „În inima nopţii – Episodul Hamlet” (miercuri, 23 septembrie, ora 21.00).

Spectacole de renume

Un alt cadou pentru orădeni, este posibilitatea de a vedea spectacolul „Gaiţele” (Teatrul Odeon Bucureşti-regia Alexandru Dabija), cel mai longeviv spectacol de după revoluţie, care s-a bucurat de săli arhipline din 2002 şi până în prezent.

Surprize vin şi din partea Teatrului Regina Maria care provoacă publicul cu trei spectacole noi: „Livada de Vişini” (de A.P. Cehov, regia Alexandru Dabija) – premiera duminică, 20 septembrie, ora 19.00; „Seara de Ajun” (de Anthony Neilson, regia Ovidiu Caiţa) – miercuri, 23 septembrie, Moara Răsărit şi „Omul din La Mancha” (un musical de Dale Wasserman, regia Korcsmaros Gyorgy) – premiera duminică, 27 septembrie, ora 19.00.

În ce priveşte secţiunea concurs, orădenii pot viziona spectacole de calibru astfel: luni, 21 septembrie, ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor, „Aproape de tine, încă!”, de John Cariani, regia artistică Antonella Cornici, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad; marți, 22 septembrie, ora 19.00 – Casa de Cultură a Sindicatelor, Contra democraţiei, de Esteve Soler, regia artistică Alexandru Dabija, Teatrul Odeon, Bucureşti;

miercuri, 23 septembrie, ora 18.00 – Moara Răsărit, Seara de Ajun, de Anthony Neilson, regia artistică Ovidiu Caița, Teatrul Regina Maria, Oradea; miercuri, 23 septembrie, ora 20.00 – Casa de Cultură a Sindicatelor, „Eşti un animal, Viskovitz!”, de Alessandro Boffa, regia artistică Tudor Lucanu, Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea; joi, 24 septembrie, ora 18.00 – Moara Răsărit, „Viaţa ta în 65 de minute”, de Albert Espinosa, regia artistică Ovidiu Caiţa, Teatrul de Nord Satu Mare;

joi, 24 septembrie, ora 20.00 – Sala Arcadia, „Emigranţii”, de Sławomir Mrożek, regia artistică Tudor Lucanu, Teatrul Naţional Cluj-Napoca; vineri, 25 septembrie, ora 17.00 – Sala Arcadia, „39 de trepte”, după filmul omonim de John Buchan şi Alfred Hitchcock, adaptare de Patrick Barlow după o idee originală de Simon Corble şi Nobby Dimon, regia artistică Gabriela Dumitru, Teatrul Mic, Bucureşti.

Selecţionerul ediţiei actuale este reputatul critic de teatru Mircea Morariu, iar din juriul concursului fac parte nume ca Ion Parhon (preşedinte), Oana Cristea Grigorescu şi Elisabeta Pop.

Andreea Costea

This post was written by:

- who has written 4287 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult