Categorized | Cultură

Începe Festivalul Internaţional de Teatru Oradea. O săptămână cu spectacole de excepţie!

Buget redus la Festivalul Internaţional de Teatru Oradea de anul acesta. Totuşi, deşi mai puţine la număr, reprezentaţiile din festival vor fi valoroase, iar Teatrul Regina Maria a pregătit trei premiere, în trei registre diferite, de departe cea mai aşteptată fiind „Livada de Vişini”, de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Dabija.

Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 20-27 septembrie şi se va deschide oficial cu premiera spectacolului „Livada de vişini”, regizat de Alexandru Dabija la teatrul orădean.

„Am reuşit să punem în pagină un festival cu spectacole interesante, mai sărac decât în alţi ani, dar este important că l-am păstrat în peisajul festivalurilor naţionale”

a spus Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria.

„Am convingerea că situaţia din acest an este un caz aparte şi lucrurile se vor repara pe parcurs. Oricum publicul nostru, care merită mai mult, are o ofertă de spectacole valoroase în acest an”

a precizat Daniel Vulcu.

La scena mobilă, spectatorii sunt invitaţi să vizioneze, gratuit, spectacole de succes ca „Leonce şi Lena” (sâmbătă, 19 septembrie, ora 19.00); Îndrăgostiţii din Ancona (joi, 24 septembrie, ora 21.00), „Poveşti populare ruseşti” (sâmbătă, 26 septembrie, ora 11.00) şi, contra cost, „În inima nopţii – Episodul Hamlet” (miercuri, 23 septembrie, ora 21.00).

Spectacole de renume

Un alt cadou pentru orădeni, este posibilitatea de a vedea spectacolul „Gaiţele” (Teatrul Odeon Bucureşti-regia Alexandru Dabija), cel mai longeviv spectacol de după revoluţie, care s-a bucurat de săli arhipline din 2002 şi până în prezent.

Surprize vin şi din partea Teatrului Regina Maria care provoacă publicul cu trei spectacole noi: „Livada de Vişini” (de A.P. Cehov, regia Alexandru Dabija) – premiera duminică, 20 septembrie, ora 19.00; „Seara de Ajun” (de Anthony Neilson, regia Ovidiu Caiţa) – miercuri, 23 septembrie, Moara Răsărit şi „Omul din La Mancha” (un musical de Dale Wasserman, regia Korcsmaros Gyorgy) – premiera duminică, 27 septembrie, ora 19.00.

În ce priveşte secţiunea concurs, orădenii pot viziona spectacole de calibru astfel: luni, 21 septembrie, ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor, „Aproape de tine, încă!”, de John Cariani, regia artistică Antonella Cornici, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad; marți, 22 septembrie, ora 19.00 – Casa de Cultură a Sindicatelor, Contra democraţiei, de Esteve Soler, regia artistică Alexandru Dabija, Teatrul Odeon, Bucureşti;

miercuri, 23 septembrie, ora 18.00 – Moara Răsărit, Seara de Ajun, de Anthony Neilson, regia artistică Ovidiu Caița, Teatrul Regina Maria, Oradea; miercuri, 23 septembrie, ora 20.00 – Casa de Cultură a Sindicatelor, „Eşti un animal, Viskovitz!”, de Alessandro Boffa, regia artistică Tudor Lucanu, Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea; joi, 24 septembrie, ora 18.00 – Moara Răsărit, „Viaţa ta în 65 de minute”, de Albert Espinosa, regia artistică Ovidiu Caiţa, Teatrul de Nord Satu Mare;

joi, 24 septembrie, ora 20.00 – Sala Arcadia, „Emigranţii”, de Sławomir Mrożek, regia artistică Tudor Lucanu, Teatrul Naţional Cluj-Napoca; vineri, 25 septembrie, ora 17.00 – Sala Arcadia, „39 de trepte”, după filmul omonim de John Buchan şi Alfred Hitchcock, adaptare de Patrick Barlow după o idee originală de Simon Corble şi Nobby Dimon, regia artistică Gabriela Dumitru, Teatrul Mic, Bucureşti.

Selecţionerul ediţiei actuale este reputatul critic de teatru Mircea Morariu, iar din juriul concursului fac parte nume ca Ion Parhon (preşedinte), Oana Cristea Grigorescu şi Elisabeta Pop.

Andreea Costea

This post was written by:

- who has written 4259 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult