Categorized | Anchetă/Poliţie

Afaceri „în famiglie” în PSD Bihor. Guvernul trimite, Ana Maria Tiron încasează. Cu factură şi sub ochii autorităţilor!

Guvernul trimite bani la primării, primăriile îi plătesc firmelor de consultanţă pentru că sunt obligate să aibă strategii de dezvoltare. Nimic ilegal sau imoral până aici. Cum se poate cataloga însă situaţia în care Guvernul PSD trimite bani la primăriile pesediste din Bihor iar ei ajung la secretara preşedintelui filialei locale a PSD Bihor? Dar cea în care secretara PSD Bihor este şi secretara prefectului Claudiu Pop care are printre atribuţii verificarea actelor primăriilor?

2014 şi 2015 au fost doi ani de bum economic pentru buzunarul blondei lui Mang, cum îi spun „duşmanii”, Anei Maria Tiron. Prezenţă discretă în afara partidului, Ana a ajuns, pe filiera Mang – Pop, secretar la cancelaria Instituţiei Prefectului. Cum noua postură o obliga să îşi publice pe site-ul instituţiei declaraţia de avere şi de interese, Ana Maria Tiron nu a mai putut ascunde afacerile pe care le-a făcut în 2014 şi 2015. Şi acestea nu au fost deloc puţine.

Aflată cu domiciliu în Ceica, Ana a reuşit în 2014 să contracteze un împrumut de 88.970 de lei, scadent în 2044 şi să îşi cumpere un teren intravilan cu o suprafaţă de 1.452 de m. în Lăzăreni şi un aparatment de 38.32 de m. în Oradea. Rata lunară se ridică la 350 – 400 de lei.

Tot din declaraţia de avere, rezultă că secretara are la cancelaria Prefectului un salariu de 25.139 de lei pe an, adică de aproape 2.100 de lei pe lună. Cum aproape un sfert din salariu se duce pe rată iar postul de secretar executiv al PSD Bihor este neremunerat, la fel ca cel de membru fondator la Asociaţia Pro Viitor Bratca,  Ana a fost nevoită să caute soluții. Și… le-a găsit!

„Decât” pentru PSD…

Pe lângă salariul de la Prefectură, Ana Maria Tiron este asociat cu 100% acţiuni la firma SC Elite Global Group SRL şi administrator la SC Airam Consulting SRL. Prima firmă, a avut o activitate profitabilă în perioada 2014-2015. Specializată în servicii profesioniste în domeniul consultanței în afaceri și management Elite Global Group a oferit consultanţă pentru realizarea unor strategii de dezvoltare locală pentru cinci primării.

Conform declaraţiei de interese, în 22 decembrie 2014, firma a încheiat contracte cu trei primării: Pocola, Remetea şi Finiş. Primăria Pocola este condusă de primarul Ioan Mascaş – PSD, Primăria Remetea de Adrian Călin Ştefănică – PSD şi Primăria Finiş de Florian Ioan Man, aţi ghicit, tot PSD. În 2015 au fost încheiate alte două contracte cu primăriile din Tărcaia şi Drăgăneşti.

Primăria Drăgăneşti este condusă de Ovidiu Adrian Banda – PSD iar Primăria Tărcaia de Ile Aurel Dan – (spun unele surse, încă) PDL. Sumele încasate pe aceste consultanţe nu au fost nici prea mari, ca să nu trebuiască făcută licitaţie, nici prea mici ca să câştige şi secratara PSD ceva. 20.000 de lei pentru fiecare contract oferit prin încredinţare directă, în total 100.000 de lei, adică 22.530 de euro.

Ciudatele coincidenţe…

Conform fişei postului, Prefectul are în atribuţii verificarea legalităţii actelor administrative ale consiliului judeţean, ale consiliului local sau ale primarului. Prin urmare, în acest caz, Prefectul Claudiu Pop (care nu este membru PSD, dar doar pentru că îl obligă legea), controlează actele primarilor, ba mai mult, conform aceleiaşi fişe a postului, stabileşte, împreună cu autorităţile administraţiei publice locale, priorităţile de dezvoltare teritorială.

Cum se împacă aceste atribuţii cu existenţa, în subordinea lui, a unui secretar care are o firmă ce oferă consultanţă exact pe strategii de dezvoltare, primăriilor? Ba mai mult, primăriilor PSD-iste?

„Nu are nicio legătură fişa postului meu cu afacerile firmei Elite Global Group. Nu mă ocup cu actele administrative ale primăriilor, nu am nicio tangenţă cu ele”

a spus Ana Maria Tiron.

Secretara a fost foarte calmă şi când a venit vorba de culoare politică a primăriilor:

„Aşa s-a nimerit. Nu le-am ales noi. Dacă ele au decis să facă un GAL şi ne-au solicitat sprijinul, noi le-am ajutat”.

Primarii cu care firma Elite Global Group a făcut afaceri nu prea au fost de găsit. La sfârşitul lunii trecute, joi, 27 august, la ora 12.30, primarul din Pocola Ioan Mascaş nu era în instituţie, Adrian Călin Ştefănică, primarul din Remetea era pe drum şi nu ştia exact despre ce afacere este vorba.

La Primăria Drăgăneşti, pe numărul de telefon de pe site intra faxul iar primarul din Finiş era total „aerian”. La început a spus că nu ştie despre ce afacere e vorba, că trebuie să se uite prin acte iar apoi, când i s-a explicat că este vorba de un GAL, şi-a adus aminte:

„A, da. Ştiu că la înfiinţarea GAL-ului ne-au trebuit strategii”

a spus Florian Ioan Man care s-a poticnit apoi când a trebuit să explice de ce a fost aleasă tocmai firma secretarului general al PSD.

„Pur şi simplu, ne-a făcut strategia şi gata!”

a tranşat discuţia edilul.

Că a fost ilegal sau nu, că este vorba de incompatibilitate sau conflict de interese asta o vor stabili organele legii, dacă se vor autosesiza. Faptul că un prefect care provine din PSD are în cancelarie o subalternă (secretar executiv la PSD) care are o firmă ce face afaceri cu primari PSD, în condiţiile în care primăriile răspund de actele emise în faţa Prefectului, este sigur un lucru imoral.

Ichim Vasilică

Pentru că intenția acestui material nu a fost și nu este aceea de a crea un prejudiciu de imagine unei persoane sau unui grup de persoane și pentru că redacția respectă și va respecta întotdeauna punctele de vedere ale celor despre care jurnaliștii scriu, vă prezentăm în continuare, integral, un drept la replică semnat de domnișoara Ana-Maria Tiron, cu mențiunea că erorile au fost deja corectate în textul inițial.

DREPT LA REPLICA LA ARTICOLUL „Afaceri „în famiglie” în PSD Bihor. Guvernul trimite, Ana Maria Tiron încasează. Cu factură şi sub ochii autorităţilor!”

In acest articol apar foarte multe erori la adresa mea, dupa cum urmeaza:

  1. NU am 2 case, ci doar un apartament care este luat prin Prima Casa pentru care am un credit de 88000 RON pentru care platesc lunar o rata de 350-400 RON, in functie de dobanda. Foarte multi tineri la varsta mea au preferat aceasta varianta in loc de chirie.
  2. Sunt asociat unic la SC Elite Global Group SRL si nu detin functia de administrator la nici o firma.
  3. Nu am semnat eu personal nici un contract cu vreo primarie iar angajatii firmei colaboreaza de aproape 1 an cu cele 5 primarii pentru scrierea Strategiei de Dezvolatere a comunei si pentru infiintarea unui Grup de Actiune Locala. Nu este nimic ilegal in ceea ce a facut personalul acestei firme iar eu din functia de secretar al Cancelariei la Institutia Prefectului Judetului Bihor nu am nici o implicare. Banii din serviciile prestate primariilor sunt ai firmei si s-au platit statului taxele si impozitele aferente pentru ei. Singurul meu venit este salariul de la Institutia Prefectului Judetului Bihor, bani din care traiesc si imi platesc ratele pentru apartament.
  4. Din functia de secretar al Cancelariei la Institutia Prefectului Judetului Bihor nu ma ocup de documentele care circula in cadrul acestei institutii si nici de relatia cu primarii sau angajatii primariilor. Singura legatura care o am cu primarii este cu cei care imi sunt colegi la partid si colaboram pe linie politica, ceea ce este normal, pentru ca pana astazi am fost secretar executiv al PSD Bihor.
  5. Nu sunt functionar public si am dreptul sa detin functii de conducere in cadrul unui partid.

In declaratia de avere am omis sa trec la valoarea creditului ca este in RON si in declaratia de interese apare ca as mai fi administrator la o alta firma dar am renuntat la aceasta functie (nu am avut nici o activitate la acea firma, nu am semnat nici un document pentru acea firma), am actualizat aceste modificari si am trimis o informare catre ANI.

Nu este nimic ilegal si nici imoral legat de activitatea mea profesionala sau politica. Iar daca o firma presteaza anumite servicii este normal sa fie platita pentru acele servicii.

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult