Categorized | Religie/Culte

Despre importanţa familiei în societatea de astăzi, din perspectivă religioasă

Duminică, 20 septembrie, la biserica mănăstirii franciscane din Oradea, Antoine Renard, președintele Federației Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa, a prezentat o invitație la a reflecta asupra situației familiei de azi. Ideea nu a fost de a da drept exemplu un model de familie ideală, ci de a vedea realitatea așa cum o trăiește familia și de a vedea în familie, nu o sursă de probleme și divergențe, ci calea pe care, și prin care, societatea va depăși situația de criză în care se află.

Expunerea, din cauza traducerii, a durat un pic peste o oră. Participanții numeroși au provenit din diferite medii confesionale: familii greco-catolice, neo-catehumeni, reprezentanți ortodocși, reformați sau romano-catolici. Organizarea conferinței a fost asigurată de Miorița Săteanu, care a avut sprijinul Episcopiei Greco-catolice de Oradea și al Alianței Familiilor din România. Traducerea a fost asigurată de părintele Alexandru Dragoș, directorul Liceului Greco-catolic din Oradea.

Prezentarea materialului a fost structurată în trei părți: familia este un bine comun – afirmație argumentată cu patru motive, familia este cea mai întâlnită formă de viață comună, familia este ceea ce își doresc oamenii, familia este ceea ce legislația/dreptul susține, familia este ceea ce Dumnezeu a creat, apoi, familia are rolul ei de binefăcător prin ceea ce oferă societății (dacă societatea are grijă de ea, societatea are doar de câștigat, dacă societatea își bate joc, atunci costurile sunt prea mari și generalizate în toate domeniile vieții).

A treia parte, „Cum să transmiți Vestea cea bună a familiei” în societate, s-a referit la ce trebuie făcut pentru a depăși situația disperată a familiei, pentru a face față obstacolelor care sunt în viața de familie, lupta trebuind concentrată pe a promova ceea ce poate face familia, virtuțile ei și în mediul politic, care o influențează din ce în ce mai mult în mod negativ și în mediul progresului științific, care o face să piardă din vedere esențialul.

Consumerismul, goana neîncetată după bani, ar putea fi soluția societății pentru a acoperi un vid existențial trăit de om și de familia de azi, după ce Dumnezeu a fost înlăturat.

Familia este o comoară, iar aceasta este adesea ascunsă

A recunoaște că familia nu o duce prea bine azi, când sunt sute de mii de divorțuri, când copiii sunt separați de părinți, când problemele economice subjugă familia, este un fapt dat. Pentru a găsi soluții, organizatorii cred că este nevoie de o axare pe protejarea drepturilor familiei şi pe promovarea virtuților ei, ceea ce face o familie să fie, și să devină, o familie.

Accentul pus pe educație nu trebuie ignorat, căci de acolo începe schimbarea mentalității. Asociațiile familiale catolice franceze au creat ateliere de lucru Șantierul Educației unde părinții se reunesc pentru a dezbate și împărtăși problemele cu care se confruntă părinții privind educația copiilor. Reușita acestui proiect a constat în aprobarea din partea guvernului francez ca aceste întruniri să se desfășoare în școli.

Pentru a lupta pentru familie, organizatorii au susţinut că trebuie să conștientizăm că este vorba de un demers spiritual, care presupune angajarea prin rugăciune și sacrificiu. Altfel am rămâne superficiali și în bătaia vântului potrivnic, al dușmanului care vrea ca omul să ajungă veșnic nefericit și izolat.

Pentru asta păriinţii trebuie să îşi unească forțele în asociații care să reprezinte și să acționeze în numele familiei în România, să depășească starea de indiferență care ne caracterizează și ne face neputincioși. Este necesară o mobilizare a oamenilor politici, să se ridice pentru familie. Familia trebuie să se facă auzită în mediul politico-legislativ, pentru a fi și a rămâne ceea ce este, pentru ca „proiectul lui Dumnezeu” să fie susținut și de om.

„Familia este o comoară, iar aceasta este adesea ascunsă, dar când o (re)descoperim, ne bucurăm nespus de mult”

a concluzionat Antoine Renard, președintele Federației Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa.

Reprezentanții familiilor greco-catolice din Oradea doresc să facă demersurile necesare pentru a se înscrie în Federația Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa. România are deja o asociație membră în Federație, Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”, București.

Pr. Emil-Marian Ember

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult