Categorized | Religie/Culte

Despre importanţa familiei în societatea de astăzi, din perspectivă religioasă

Duminică, 20 septembrie, la biserica mănăstirii franciscane din Oradea, Antoine Renard, președintele Federației Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa, a prezentat o invitație la a reflecta asupra situației familiei de azi. Ideea nu a fost de a da drept exemplu un model de familie ideală, ci de a vedea realitatea așa cum o trăiește familia și de a vedea în familie, nu o sursă de probleme și divergențe, ci calea pe care, și prin care, societatea va depăși situația de criză în care se află.

Expunerea, din cauza traducerii, a durat un pic peste o oră. Participanții numeroși au provenit din diferite medii confesionale: familii greco-catolice, neo-catehumeni, reprezentanți ortodocși, reformați sau romano-catolici. Organizarea conferinței a fost asigurată de Miorița Săteanu, care a avut sprijinul Episcopiei Greco-catolice de Oradea și al Alianței Familiilor din România. Traducerea a fost asigurată de părintele Alexandru Dragoș, directorul Liceului Greco-catolic din Oradea.

Prezentarea materialului a fost structurată în trei părți: familia este un bine comun – afirmație argumentată cu patru motive, familia este cea mai întâlnită formă de viață comună, familia este ceea ce își doresc oamenii, familia este ceea ce legislația/dreptul susține, familia este ceea ce Dumnezeu a creat, apoi, familia are rolul ei de binefăcător prin ceea ce oferă societății (dacă societatea are grijă de ea, societatea are doar de câștigat, dacă societatea își bate joc, atunci costurile sunt prea mari și generalizate în toate domeniile vieții).

A treia parte, „Cum să transmiți Vestea cea bună a familiei” în societate, s-a referit la ce trebuie făcut pentru a depăși situația disperată a familiei, pentru a face față obstacolelor care sunt în viața de familie, lupta trebuind concentrată pe a promova ceea ce poate face familia, virtuțile ei și în mediul politic, care o influențează din ce în ce mai mult în mod negativ și în mediul progresului științific, care o face să piardă din vedere esențialul.

Consumerismul, goana neîncetată după bani, ar putea fi soluția societății pentru a acoperi un vid existențial trăit de om și de familia de azi, după ce Dumnezeu a fost înlăturat.

Familia este o comoară, iar aceasta este adesea ascunsă

A recunoaște că familia nu o duce prea bine azi, când sunt sute de mii de divorțuri, când copiii sunt separați de părinți, când problemele economice subjugă familia, este un fapt dat. Pentru a găsi soluții, organizatorii cred că este nevoie de o axare pe protejarea drepturilor familiei şi pe promovarea virtuților ei, ceea ce face o familie să fie, și să devină, o familie.

Accentul pus pe educație nu trebuie ignorat, căci de acolo începe schimbarea mentalității. Asociațiile familiale catolice franceze au creat ateliere de lucru Șantierul Educației unde părinții se reunesc pentru a dezbate și împărtăși problemele cu care se confruntă părinții privind educația copiilor. Reușita acestui proiect a constat în aprobarea din partea guvernului francez ca aceste întruniri să se desfășoare în școli.

Pentru a lupta pentru familie, organizatorii au susţinut că trebuie să conștientizăm că este vorba de un demers spiritual, care presupune angajarea prin rugăciune și sacrificiu. Altfel am rămâne superficiali și în bătaia vântului potrivnic, al dușmanului care vrea ca omul să ajungă veșnic nefericit și izolat.

Pentru asta păriinţii trebuie să îşi unească forțele în asociații care să reprezinte și să acționeze în numele familiei în România, să depășească starea de indiferență care ne caracterizează și ne face neputincioși. Este necesară o mobilizare a oamenilor politici, să se ridice pentru familie. Familia trebuie să se facă auzită în mediul politico-legislativ, pentru a fi și a rămâne ceea ce este, pentru ca „proiectul lui Dumnezeu” să fie susținut și de om.

„Familia este o comoară, iar aceasta este adesea ascunsă, dar când o (re)descoperim, ne bucurăm nespus de mult”

a concluzionat Antoine Renard, președintele Federației Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa.

Reprezentanții familiilor greco-catolice din Oradea doresc să facă demersurile necesare pentru a se înscrie în Federația Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa. România are deja o asociație membră în Federație, Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”, București.

Pr. Emil-Marian Ember

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult