Categorized | Eveniment

Noapte de pomină pentru copiii pasionați de gadget-uri!

La sfârșitul săptămânii, vineri, 25 septembrie, de la ora 17.00, Universitatea din Oradea a organizat ediția a III-a a Nopții Cercetătorilor. Evenimentul, sprijint și de Oradea Press, a avut „lipici” în special pentru copii, în cele cinci ore cât a durat, câteva sute de copii trecând pragul Sălii Polivalente.

La eveniment au participat și multe firme care și-au prezentat inovațiile. Una dintre ele prezenta celor interesați o stație de pompare a apei reziduale, capabilă să purifice apa la standardele cerute de UE, care era deja pusă în funcțiune în Satu Mare. Puțin mai încolo, la un alt stand, erau polițiștii bihoreni.

„Avem un concurs simplu, fiecare copil învârte o roată a norocului și nimerește câte o întrebare referitoare la siguranța cetățenilor. La trei răspunsuri corecte primește din partea noastră un orar, o broșură sau o insignă”

a spus comisarul Ioana Indrieș de la IPJ Bihor.

Mulți curioși erau adunați și în zona dronelor, mai ales că, ceea ce filma una dintre ele, era transmis pe un ecran mare, aflat în fața unui stand.

Un alt punct de atracție, de această dată nu doar pentru cei mici, era un aparat de tratament prin vibrații mecanice.

„Produce vibrații care ajută coloana vertebrală dorsală, ce are patologie proprie, să își refacă înalțimea discului intervetrebal prin stimularea fenomenului inbibiției. Este util în afecțiunile reumatice”

a explicat Vasile Pâncotan, fost profesor al Universității din Oradea, care a mai spus că pentru brevetarea aparatului sunt deja depuse documente la OSIM.

Foarte mulți copii erau și la standurile Salvamont și Smurd, acolo unde erau învățați să acorde primul ajutor.

Dacă vremea nu a permis urmărirea cerului prin telescop, membrii astrocubului din Oradea le-au explicat copiilor princiiple de funcționare ale universului și le-au prezentat planetele din sistemul solar.

Singurul neajuns la această ediție a Nopții Cercetătorilor a fost modul în care a fost întinsă mocheta în sală, care în foarte multe locuri era încrețită pe podea, mulți dintre copiii atenți la standuri, împiedicându-se de ea.

Anul acesta, parteneri ai evenimentului au fost Universitatea „Transilvania” din Brasov – Incubatorul de afaceri, Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică Cluj, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Oradea, Oradea Transport Local, Liceul „Traian Vuia” Oradea și, alături de multe firme din mediul privat, Astroclub Meridian Zero Oradea și Cercetașii României din Oradea.

Noaptea Cercetătorilor face parte din seria de evenimente finanţate de către Comisia Europeană și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Prima ediţie a avut loc în 2005, iar de atunci şi până în prezent, la nivel național, evenimentul a atras peste 1,5 milioane de vizitatori.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult