Categorized | Eveniment

Vineri începe o nouă ediţie a Toamnei Orădene. De această dată, în Cetate

Cu un buget de până la un milion de lei, Toamna Orădeană din acest an nu va fi mai bogată ca anul trecut, numărul mare de evenimente nesuplinind calitatea artiştilor implicaţi. Dacă orădenii se pot bucura că „au scăpat” de abonaţii de serviciu, Bere Gratis şi Direcţia 5, în locul lor vor veni trupe de acelaşi nivel.

Principala noutate a Festivalului o reprezintă faptul că în acest an evenimentele se vor desfășura în Cetatea Oradea. Bugetul total al festivalului, care include sponsorizările şi încasările estimate de la comercianţi, ar ajunge până la un milion de lei.

Festivalul Toamna Orădeană începe în data de 2 octombrie, la ora 16.00, cu defilarea pe traseul: platoul din fața Teatrului Regina Maria – Pietonală – Bd. Magheru – Cetatea Oradea (intrarea se va face pe noul pod din lemn din fața Cetății), urmând ca după festivitatea de deschidere să aibă loc expoziția de păpuși uriașe din Szekesfehervar.

O bună parte a evenimentelor Toamnei Orădene vor fi dedicate Cetăţii Oradea, care a primit o haină nouă în urma lucrărilor de reabilitare din ultimii ani. Orădenii sunt invitaţi să descopere noile spaţii renovate din interiorul cetăţii, cu ajutorul unor tururi ghidate, cu explicaţii în limbile română şi maghiară.

În cadrul Zilelor Cetăţii, vor putea fi vizitate expoziţii de arme şi armuri, de obiecte meşteşugăreşti, proiecţii de film cu istoria cetăţii, precum şi o expoziţie de cărţi poştale vechi cu Oradea. Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, demonstraţii de lupte, concerte şi chiar teatru medieval, vor completa programul dedicat cetăţii.

Evenimentele primului weekend (2-4 octombrie) se vor desfășura în Cetatea Oradea, unde iubitorii de muzică pop şi rock vor putea să îi vadă pe Celelalte Cuvinte, Bordo Sarkany, N.O.R., Fire Dream, Pasărea Rock Simfonic, One, Joe Balogh & Jazz Today, Cristina Kiseleff și Hara.

Între 5-9 octombrie, în fiecare seară, în cetate vor fi diferite evenimente: concerte în aer liber de muzică klezmer, concert folcloric, spectacole de dans, alături de expozițiile și programele permanente.

În cel de-al doilea weekend al Toamnei (9-11 octombrie), muzica pop-rock va fi reprezentată de Em-Street, Baneș Party Band, Randi & Jo, Horia Brenciu & HBO Orchestra, Piramis (Ungaria), Fameless – Tibi Albu, Vama, Fly Project şi Loredana&Nadir.

Ziua de 12 octombrie, Ziua Orașului Oradea, va fi marcată printr-o ședință festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar și religios.

Pentru iubitorii muzicii clasice, Primăria Oradea va oferi două concerte de muzică clasică, iar duminică, 11 octombrie, nu va lipsi nici obișnuita retragere cu torțe a cadrelor militare și focurile de artificii. Toate evenimentele vor fi cu intrare liberă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4393 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult