Categorized | Eveniment

Vineri începe o nouă ediţie a Toamnei Orădene. De această dată, în Cetate

Cu un buget de până la un milion de lei, Toamna Orădeană din acest an nu va fi mai bogată ca anul trecut, numărul mare de evenimente nesuplinind calitatea artiştilor implicaţi. Dacă orădenii se pot bucura că „au scăpat” de abonaţii de serviciu, Bere Gratis şi Direcţia 5, în locul lor vor veni trupe de acelaşi nivel.

Principala noutate a Festivalului o reprezintă faptul că în acest an evenimentele se vor desfășura în Cetatea Oradea. Bugetul total al festivalului, care include sponsorizările şi încasările estimate de la comercianţi, ar ajunge până la un milion de lei.

Festivalul Toamna Orădeană începe în data de 2 octombrie, la ora 16.00, cu defilarea pe traseul: platoul din fața Teatrului Regina Maria – Pietonală – Bd. Magheru – Cetatea Oradea (intrarea se va face pe noul pod din lemn din fața Cetății), urmând ca după festivitatea de deschidere să aibă loc expoziția de păpuși uriașe din Szekesfehervar.

O bună parte a evenimentelor Toamnei Orădene vor fi dedicate Cetăţii Oradea, care a primit o haină nouă în urma lucrărilor de reabilitare din ultimii ani. Orădenii sunt invitaţi să descopere noile spaţii renovate din interiorul cetăţii, cu ajutorul unor tururi ghidate, cu explicaţii în limbile română şi maghiară.

În cadrul Zilelor Cetăţii, vor putea fi vizitate expoziţii de arme şi armuri, de obiecte meşteşugăreşti, proiecţii de film cu istoria cetăţii, precum şi o expoziţie de cărţi poştale vechi cu Oradea. Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, demonstraţii de lupte, concerte şi chiar teatru medieval, vor completa programul dedicat cetăţii.

Evenimentele primului weekend (2-4 octombrie) se vor desfășura în Cetatea Oradea, unde iubitorii de muzică pop şi rock vor putea să îi vadă pe Celelalte Cuvinte, Bordo Sarkany, N.O.R., Fire Dream, Pasărea Rock Simfonic, One, Joe Balogh & Jazz Today, Cristina Kiseleff și Hara.

Între 5-9 octombrie, în fiecare seară, în cetate vor fi diferite evenimente: concerte în aer liber de muzică klezmer, concert folcloric, spectacole de dans, alături de expozițiile și programele permanente.

În cel de-al doilea weekend al Toamnei (9-11 octombrie), muzica pop-rock va fi reprezentată de Em-Street, Baneș Party Band, Randi & Jo, Horia Brenciu & HBO Orchestra, Piramis (Ungaria), Fameless – Tibi Albu, Vama, Fly Project şi Loredana&Nadir.

Ziua de 12 octombrie, Ziua Orașului Oradea, va fi marcată printr-o ședință festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar și religios.

Pentru iubitorii muzicii clasice, Primăria Oradea va oferi două concerte de muzică clasică, iar duminică, 11 octombrie, nu va lipsi nici obișnuita retragere cu torțe a cadrelor militare și focurile de artificii. Toate evenimentele vor fi cu intrare liberă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult