Categorized | Eveniment

Expoziţie inedită. Adevărul despre condiţiile în care trăiesc copiii din centrele de plasament!

În weekend, orădenii vor avea ocazia să vadă peste 120 de fotografii ce documentează viaţa din mai multe centre de plasament, de recuperare neuropsihica etc. Totul în cadrul unei campanii cu titlul „Lagărele de langa tine”, desfăşurată la nivel naţional.

Pentru a atrage atenţia asupra încălcărilor sistematice ale drepturilor omului în centrele de plasament, de recuperare neuropsihica etc. organizatorii fac apel la mobilizarea publică pentru susţinerea unui proiect de lege (ce se află acum pe masa senatului şi urmează a fi votat în această toamnă), care prevede înfiinţarea unui Mecanism Independent de Monitorizare a respectării drepturilor omului în aceste instituţii.

„Ceea ce denumim metaforic ca fiind „lagăre” sunt de fapt instituţiile pentru persoane cu dizabilităţi mintale din România, în care trăiesc închişi 25.000 de copii şi adulţi”

se afirmă în comunicatul organizatorilor.

Concret, între 2 și 4 octombrie, orădenii vor avea ocazia să pășească într-o instalație foto asemenea unei cuști, creată de arhitecții de la syaa.ro pentru a reda în mod obiectiv situația de excludere socială specifică celor peste 700 de astfel de centre din țară ce funcționează în regim privativ de libertate.

În cadrul instalației ce va fi amplasată în Piața 1 Decembrie (în parcarea din fața Parcului 1 Decembrie, vizavi de Catedrala Episcopală Învierea Domnului), vizitatorii vor putea vedea peste 120 de fotografii ce documentează tratamentul degradant și nu de puține ori inuman, la care sunt supuși rezidenții.

Fotografiile expuse au fost realizate de persoane cu dizabilități mintale din astfel de centre, precum şi de către fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava.

La nivelul județului Bihor, cele mai recente rapoarte datează din februarie 2015, la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități nr. 5 Tinca și din octombrie 2013, la Centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea și consemnează numeroase nereguli și încălcări grave ale drepurilor persoanelor aflate în îngrijire.

Expoziția foto ajunge la Oradea după ce, în parioada mai-iunie, a putut fi vizitată în orașe precum București, Târgu Mureș, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța și, în septembrie, în Timișoara.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult