Categorized | Eveniment

Expoziţie inedită. Adevărul despre condiţiile în care trăiesc copiii din centrele de plasament!

În weekend, orădenii vor avea ocazia să vadă peste 120 de fotografii ce documentează viaţa din mai multe centre de plasament, de recuperare neuropsihica etc. Totul în cadrul unei campanii cu titlul „Lagărele de langa tine”, desfăşurată la nivel naţional.

Pentru a atrage atenţia asupra încălcărilor sistematice ale drepturilor omului în centrele de plasament, de recuperare neuropsihica etc. organizatorii fac apel la mobilizarea publică pentru susţinerea unui proiect de lege (ce se află acum pe masa senatului şi urmează a fi votat în această toamnă), care prevede înfiinţarea unui Mecanism Independent de Monitorizare a respectării drepturilor omului în aceste instituţii.

„Ceea ce denumim metaforic ca fiind „lagăre” sunt de fapt instituţiile pentru persoane cu dizabilităţi mintale din România, în care trăiesc închişi 25.000 de copii şi adulţi”

se afirmă în comunicatul organizatorilor.

Concret, între 2 și 4 octombrie, orădenii vor avea ocazia să pășească într-o instalație foto asemenea unei cuști, creată de arhitecții de la syaa.ro pentru a reda în mod obiectiv situația de excludere socială specifică celor peste 700 de astfel de centre din țară ce funcționează în regim privativ de libertate.

În cadrul instalației ce va fi amplasată în Piața 1 Decembrie (în parcarea din fața Parcului 1 Decembrie, vizavi de Catedrala Episcopală Învierea Domnului), vizitatorii vor putea vedea peste 120 de fotografii ce documentează tratamentul degradant și nu de puține ori inuman, la care sunt supuși rezidenții.

Fotografiile expuse au fost realizate de persoane cu dizabilități mintale din astfel de centre, precum şi de către fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava.

La nivelul județului Bihor, cele mai recente rapoarte datează din februarie 2015, la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități nr. 5 Tinca și din octombrie 2013, la Centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea și consemnează numeroase nereguli și încălcări grave ale drepurilor persoanelor aflate în îngrijire.

Expoziția foto ajunge la Oradea după ce, în parioada mai-iunie, a putut fi vizitată în orașe precum București, Târgu Mureș, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța și, în septembrie, în Timișoara.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult