Categorized | Educatie

Start în noul an universitar 2015-2016, la Oradea!

Sala Polivalentă a fost plină ochi joi, 1 octombrie 2015, la festivitatea de deschidere a noului an universitar. Cum modestia nu i-a dat niciodată afară pe universitarii orădeni, mai toate discursurile au glorificat instituţia, studenţii şi profesorii, sub privirile întrebătoare ale celor care cunoşteau realităţile de dincolo de cortină.

Profesorii şi studenţii au fost întâmpinaţi, la intrarea în sală, cu pancarde mari pe care era scris „Universităţi curate şi bine finanţate” şi „Oradea universitate liberă de plagiat!!!”, parte a unui protest naţional iniţiat de Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

La prezidiu au stat prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, episcopul ortodox Sofronie Drincec, rectorul Universităţii din Oradea – Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universităţii – Sorin Curilă, prorectorul Simona Trip (care a şi moderat evenimentul), preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii – Romeo Filip şi reprezentanta bobocilor – studenta Ottilia Pfeil de la Facultatea de Arte.

„Astăzi, la 235 de ani de învăţământ local şi la 52 de ani de învăţământ superior la Oradea, putem spune că suntem o forţă în România şi în Europa. Noi, universitarii europeni, am reuşit să atragem prin proiecte peste 10 milioane de euro.

Am făcut un cult din managementul de calitate, absolvenţii noştri fiind astăzi exemple de succes acolo unde îşi desfăşoară activitatea”

a spus rectorul Constantin Bungău care s-a adresat apoi studenţilor şi profesorilor:

„Sunteţi peste 19.000 de tineri, dintre care 11.700 la licenţă, 2.700 la master, 327 la doctorat, plus cei de la studii post universitare şi la pregătire psihopedagogică. Anul acesta, avem 3.306 boboci, cu 3,6% mai mulţi decât anul trecut, şi 1.433 de masteranzi. Dacă la nivel european, media este de 30 de absolvenţi de studii superioare la 100 de cetăţeni, în România sunt doar 20.

Trebuie să ajungem la nivelul ţărilor UE. În ceea ce priveşte cadrele didactice, în cele 15 facultăţi avem 96 de specializări, 64 de programe de master şi 11 domenii de doctorat. Dintr-un total de 1.290 de posturi, 351 sunt vacante. Dacă anul trecut aveam 1.064 de titulari, anul acesta mai suntem 939, ceea ce înseamnă o scădere a numărului de cadre didactice, cu 125. 11 colegi au ieşit anul acesta la pensie.

Chiar ieri am semnat 92 de decizii de desfacere a unor contracte de muncă (n.r. asistenţi universitari care nu aveau doctoratul şi nici nu se înscriseseră la doctorat, la sugestia ministrului Educaţiei şi în urma unei decizii a Senatului Universitar)”.

Împreună cu cei 514 profesori care asigură activităţile suport ale Universităţii, instituţia are în total 1.453 de cadre didactice.

Să fie distracţie dar şi muncă!

Preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, a vorbit şi el despre calitatea învăţământului orădean.

„Faptul că astăzi, în clasificarea ARACIS, Universitatea din Oradea are calificativul de instituţie cu încredere ridicată se datorează tuturor. Este clar că menţinerea acestui standard presupune eforturi în plus. O provocare majoră pentru corpul nostru profesoral”

a spus Curilă.

Dintre invitaţi, ca şi la festivitatea de anul trecut, Ilie Bolojan a fost cel mai tranşant:

„Trebuie să fiţi conştienţi că oraşul nu poate fi unul puternic fără o universitate puternică. Oradea se poate dezvolta cu un ritm accelerat în funcţie de calitatea absolvenţilor care iasă de aici. Le transmit pe această cale studenţilor dumneavoastră, să se distreze, pentru că aceşti ani nu se mai întorc, dar să nu uite să şi înveţe”.

A urmat apoi premierea bobocilor care au intrat cu cele mai mare medii la universitate, premiere făcută de fiecare decan în parte, şi a universitarilor care au ieşit la pensie.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic al Corului Facultăţii de Arte, îndelung aplaudat de sală.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4131 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult