Categorized | Cultură

Model pentru oamenii din jungla de beton! Păsări în ipostaze inedite

Orădenii vor avea posibilitatea să vizioneze, timp de două săptămâni, o valoroasă expoziţie de artă fotografică din Taiwan – China. Autorul expoziţiei este artistul fotograf de talie mondială, Peng Da Li din Taipei – Taiwan (China), care a participat, alături de Ştefan Tóth, la trei tabere de creaţie organizate de Asociaţia Fotografilor din China, în Jiaozuo, Lishui şi Tibet.

Autorul trăieşte în zona montană Yangminshuan, unde a avut posibilitatea să fotografieze imagini inedite despre păsările din regiune. A realizat o cercetare, timp de 14 ani, despre viaţa păsărilor mici, în mediul natural. Astfel, a avut posibilitatea să urmărească creşterea puilor mici şi munca grea a părinţilor, depusă pentru protejarea şi hrănirea progeniturilor. Acest studiu l-a determinat să realizeze şi o expoziţie de fotografie. În cele 37 imagini, de format 50 x 60 cm, artistul fotograf Peng Da Li, prezintă publicului vizitator, creştere a păsărilor, în cadrul lor natural, în condiţii de iluminare naturală.

Autorul expoziţiei susţine că, prin imaginile sale, a intenţionat să prezinte publicului, relaţiile de familie, cu totul deosebite, ale păsărilor, care ar putea fi un model şi pentru oamenii, care locuiesc închişi în jungla de beton a oraşelor.

Pentru realizarea expoziţiei, a consumat peste 5000 de role de film diapozitiv, tip Kodak 100 profesional şi unul din cele mai bune aparate de fotografiat analog din lume.

Imaginile diapozitive, au fot transpuse pe o hârtie fotografică specială (cibachrom), care a permis copierea unei imagini, pe un suport pozitiv. Pe lângă mesajul artistic a exponatelor, publicul vizitator va avea posibilitatea să admire fotografii realizate, la un nivel profesional de excepţie.

Premiera acestei expoziţii, a avut loc imediat după finalizarea proiectului, la Galeria Foto Art din Oradea în data de 22 aprilie 2011.

De atunci expoziţia a fost prezentată în Centrul Cultural Urban „Casino” din Cluj Napoca şi la Galeria Centrului Cultural „Dunărea de jos” din Galaţi.

Noua expoziţie face parte din cadrul ediţiei a III-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, Ambasadei Republicii Populare Chineze în România şi Asociaţiei Fotografilor din China.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 07 octombrie 2015, la ora 18:00 în „ovidpop art photogallery” din cadrul „Era Shoping” Center. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de artistul fotograf Ovi D. Pop în calitate de gazdă şi director al departamentului patronaje al Asociaţiei „Euro Foto Art”. Lucrările vor fi prezentate de către artistul fotograf Ştefan Tóth preşedintele „Euro Foto Art” şi directorul Festivalului.

Momentele muzicale vor fi asigurate de artistul Thurzó Sándor József, care va interpreta mai multe piese din repertoriul chinez. Noua expoziţie organizată sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” va rămâne la dispoziţia publicului vizitator, până la data de 22 octombrie. Intrarea intrarea este liberă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult