Categorized | Internaţional

Mai nocivi ca bomba atomică? După ce oamenii au plecat, Cernobîlul a înflorit!

După 30 de ani de la cel mai grav accident nuclear din lume, Cernobîlul a evoluat de la o zonă de dezastru la o rezervă naturală în care trăiesc elani, cerbi şi lupi, conform unui studiu ştiinţific, publicat luni, 7.10.2015 în revista Current Biology.

Remarcabila redresare în zonă, în care oamenii au primit interdicţie să mai intre după accidentul nuclear din 1986, sugerează că fauna creşte şi se dezvoltă neafectată de o contaminare cu radiaţii.

Studiul, publicat luni în revista Current Biology, şi preluat apoi de Mediafax, arată totdată cum sunt atrase mamifere sălbatice în zone care au rămas neatinse de oameni, în pofida unei contaminări.

„Atunci când oamenii sunt ţinuţi departe, natura înfloreşte – chiar şi în urma celui mai grav accident nuclear din lume”

afirmă Jim Smith, un specialist în ştiinţele pământului şi mediu de la Universitatea britanică din Portsmouth.

„Asta nu înseamnă că radiaţiile sunt bune pentru faună, ci doar că efectele habitatului uman, inclusiv vânătoarea, agricultura şi silvicultura, sunt mult mai rele. Este foarte posibil ca fauna de la Cernobîl să fie acum mult mai mai mare decât era înainte de accident”

a adăugat el.

Abundenţă de elani, căprioare, cerbi şi mistreţi!

În urma unui incendiu şi unei explozii la centrala nucleară de la Cernobîl, în 1986, un nor de particule radioactive s-a ridicat în atmosferă, iar mii de oameni au părăsit zona şi nu s-au mai întors niciodată.

Studii anterioare, efectuate în zona de excludere de la Cernobîl, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 4.200 de kilometri pătraţi, au relevat efecte importante ale radiaţiilor şi o reducere pronunţată a faunei.

Însă noi dovezi, care au la bază date ale unor recensăminte pe termen lung, arată că anumite populaţii de mamifere şi-au revenit.

Studiul relevă o relativă abundenţă de elani, căprioare, cerbi şi mistreţi – care prezintă niveluri similare celor din patru rezerve naturale necontaminate din regiune. Numărul lupilor care trăiesc în zona Cernobîlului este de peste şapte ori mai mare decât în rezerve naturale comparabile.

Date de observaţie culese din elicopter relevă totodată o tendinţă de creştere a efectivelor de elani, cerbi şi mistreţi, începând de la unul până la zece ani de la accidentul nuclear.

Rezultatele „ilustrează rezistenţa animalelor sălbatice, atunci când sunt eliberate de sub presiunea habitatelor umane”, afirmă Jim Beasley de la Universitatea americană din Georgia, celălalt coordonator al lucrării.

Aceste rezultate pot reprezenta totodată o adevărată lecţie în vederea înţelegerii impactului potenţial pe termen lung asupra faunei în urma accidentului nuclear de la Fukishima, în Japonia, mai recent, apreciază cercetătorii.

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult