Categorized | Sanatate

Dreptul copilului la vaccin nu este un moft, este o obligaţie!

Pentru că tot mai multe mame refuză să îşi vaccineze copiii, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor atrag atenţia că micuţii au dreptul să fie sănătoşi şi că, prin refuzul imunizării, nu se încalcă doar legea ci se şi pune copilul în situaţia de a nu mai fi primit la creşă, grădiniţă şi şcoală.

Vaccinarea nu priveşte doar sănătatea celui care este imunizat. Când majoritatea oamenilor dintr-o comunitate sunt vaccinaţi, şansa ca bolile grave să se înmulţească este minimă. Aceasta este o realitate care este sprijinită de o sumedenie de statistici. Spre exemplu, în 2011-2012 în România a fost o explozie de pneumonii şi bronhopneumonii. Astăzi, aceste afecţiuni sunt mai rare iar ele au scăzut datorită, şi în concordanţă directă (verificabilă în statistici), cu creşterea numărului de doze de vaccin administrate.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că jumătate dintre cetăţenii cu boli cronice trebuie vacinaţi, adică, în Bihor, cam 40.000 de persoane. Dacă lor li se adaugă şi 10% din populaţia judeţului, am atinge în jur de 80.000 de doze, ceea ce ar face ca, la noi în judeţ, gripa să fie controlată.

Noi am primit deocamdată 5.400 de doze de vaccin pentru persoanele aflate la risc, dar vom mai primi, întrucât, anul trecut, au fost 8.000 de doze. Dacă pe lângă acestea, populaţia ar fi conştiincioasă şi şi-ar cumpăra vaccinul de la farmacie, se găseşte la 30 de lei, nu am mai avea aproape deloc probleme”

a spus Zoia Bitea, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată joi la DSP Bihor, la care au participat, alături de directoarea Daniela Rahotă, mai mulţi medici specialişti.

Mame nemulţumite pentru că micuţii lor au la grădiniţă copii nevaccinaţi!

Deşi e doar un mijloc, medicii se plâng că internetul este principalul „vinovat” pentru popularizarea informaţiilor negative cu privire la vaccinuri.

„În urmă cu ceva timp am discutat, în cadrul unei întâlniri mediate de ASCO, cu 12-14 părinţi care nu erau de acord să-şi vaccineze copiii. Toate argumentele lor erau mituri luate de pe internet dar mulţi credeau cu tărie în ele.

Ne-au trebuit câteva ore să le explicăm care este cu adevărat situaţia şi jumătate dintre ei au ales apoi să îşi vaccineze copiii. Mulţi dintre părinţi spuneau că dacă ceilalţi copii sunt vaccinaţi, copilul lor, chiar dacă este gripat, nu poate îmbolnăvi pe niment. Nu este însă aşa. Conform statisticilor, din 100 de copii, 20 nu răspund la vaccin, nu sunt imunizaţi.

Lor li se alătură copiii care au anumite afecţiuni incompatibile cu vaccinul. Aceştia se pot îmbolnăvi. În plus, vaccinul nu oferă o imunizare 100%, unii copii fac gripă chiar dacă sunt vaccinaţi, dar în forme mult mai uşoare”

a mai explicat Zoia Bitea.

Specialiştii de la DSP Bihor spun însă că, în ultimul timp, instituţia la care lucrează primeşte sesizări, nu doar de la părinţii care nu vor să-şi vaccineze copiii, ci şi de la mame nemulţumite că în grupa sau clasa în care învaţă copilul lor există micuţi nevaccinaţi.

Trebuie doar să respecte legea!

Pe lângă problemele care ţin de riscurile la care se expun şi la care îi expun şi pe ceilalţi, părinţii care refuză să îşi vaccineze copiii săvârşesc o ilegalitate.

„Vaccinarea este un drept al copilului. Există legi şi hotărâri ale Guvernului şi ale Ministerului Sănătăţii care interzic primirea în comunitate a copiilor nevaccinaţi. Ca în alte domenii, trebuie doar respectată legea”

a spus, aceeaşi Zoia Bitea.

În Ordinul 1002/5057/2015 se precizează la articolul I pct. 10 că pentru înscrierea copilului în fiecare ciclu de învăţământ, (creşă, grădiniţă, ciclu primar, gimnazial, liceeal, învăţământ profesional, facultate), „adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate şi avizul epidemiologic pentru (re)înscrierea în colectivitate, sunt obligatorii”. Acestea trebuie să cuprindă şi fişa de imunizare a copilului.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4384 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult