Categorized | Sanatate

Trei decenii de îngrijire medicală în Oradea! Spitalul Judeţean la ceas aniversar

Cei care au pus umărul, atât la activitatea din spital cât și la îmbunătățirea sistemul medical local, au fost premiați, sâmbătă, 17 octombrie 2015, în cadrul festivităților prilejuite de serbarea a 30 de ani de la darea în folosință a Spitalului Județean.

Sala Teatrului Regina Maria a fost plină la festivitățile prilejuite de serbarea a 30 de ani de la darea în folosință a Spitalului Județean, sâmbătă, la ora 16.00. Alături de cele câteva sute de medici și asistenți, la eveniment au mai participat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – Vasile Ciurchea, fostul președinte și actualul europarlamentar – Cristian Bușoi, prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan, foștii miniștri ai Sănătății – Cseke Attila și Ritli Ladislau, rectorul Universităţii Emanuel – Paul Negruţ, rectorul Universităţii din Oradea – Constantin Bungău, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crișana” – generalul Ioan Baş, şeful IPJ Bihor – chestorul Liviu Popa etc.

„Acest spital a fost finanțat și construit într-o perioadă cu mari restricții bugetare (n.r. 1985), tocmai de aceea, în ultimii ani ne-am confruntat cu numeroase probleme, cele mai multe legate de spațiu. Au fost probleme punctuale pe care le-am rezolvat dar ne propunem ca în perioada următoare să lărgim spațiile din spital, să facem un ambulator nou și să mutăm partea administrativă în afara spitalului.

Dincolo de acestea, este important ca orădenii să înțeleagă că, în felul în care a fost gândit sistemul medical local, spitalele din Oradea nu sunt concurențiale ci complementare. Chiar dacă au fost vremuri dificile, sistemul medical local a avut performanțe notabile și în trecut. Spre exemplu, prima tromboliză din România nu s-a realizat nici la București și nici la Iași ci la Oradea.

În ultimii ani însă sistemul medical local a luat un mare avânt și asta pentru că am avut șansa de a avea doi miniștri ai Sănătății și autorități locale care s-au implicat”

a spus managerul Spitalului Județean, medicul Gheorghe Carp.

Pe scena teatrului au fost ordonate scaune pe care au stat invitații speciali, reprezentanții autoritrăților publice, naționale și locale și medicii care au condus în anii trecuți Spitalul Județean. În spatele scenei a fost amplasată o pânză pe care, în timpul evenimentului, au fost proiectate imagini din istoria unității medicale și activitatea ei de zi cu zi.

Cseke amuzant, Bolojan sobru

După înmânarea fiecărui premiu, invitații au fost invitați să spună câteva cuvinte. Din postura de fost ministru al Sănătății și cel care a început descentralizarea, Cseke Attila, le-a mulțumit doctorilor care l-au primit cu căldură deși nu a fost medic de profesie.

„Vă doresc să mai aveți la Sănătate un ministru care să fie din Bihor deși, cred că, în aceste vremuri, mai potrivit ar fi un ministru la Transporturi”

a spus Cseke Attila în aplauzele sălii. În aceeași notă au fost și mulțumirile adresate de Gheorghe Carp Consiliului Județean Bihor:

„Le mulțumim în primul rând pentru că ne-au dat Primăriei și în al doilea rând pentru banii cu care ne vor sprijini în viitor”.

Director general al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea a promis că va încerca să sprijine mai mult în viitor Spitalul Județean iar fostul director, Cristian Buşoi a declarat:

„În Oradea lucrurile au funcționat pe timpul meu și funcționează și acum foarte bine pentru că autoritățile locale s-au implicat și au susținut sistemul de sănătate. Dar și pentru că managerul Gheorghe Carp își face bine treaba iar medicii sunt profesioniști. Din păcate, cu o floare nu se face primăvară, iar la nivel național situația este total diferită. Asta și pentru că sistemul de sănătate nu a fost niciodată o prioritate iar finanțarea lasă de dorit”.

Dintre oficialități, ultimul premiat a fost primarul Ilie Bolojan despre care Gheorghe Carp a spus: „ne-am înțeles că nu ne vom felicita niciodată pentru că ne fracem datoria, așa că nu îi vom da nicio plachetă”.

„Indiferent de cine a fost la guvernare, că a fost Tăriceanu, Boc sau Ponta am încercat să avem o relație bună. Mulțumim CNAS pentru sprijin întrucât noi am pus bani de investiții dar salariile medicilor tot ei le-au plătit.

Le mulțumesc medicilor pentru că, de la portar la infiermere, cu toții au contribuit iar fără ei, în niciun oraș, nu contează ce vrea să facă primarul”

a spus, printre altele, Ilie Bolojan.

Printre ultimii premiați a fost şeful secţiei de Neurochirugie, Dumitru Mohan care a spus: „Să nu vă supărați că nu ați primit medalie, domnule primar, că vă fac eu o medalie cum nu a văzut nimeni, numai să faceți o parcare la medici”.

Festivitatea a continuat după premiere cu un concert susținut de Filarmonica Oradea, concert în care care au fost cântate pasaje din lucrări cunoscute.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult