Categorized | Sanatate

Doar 60% din fonduri au fost folosite. Testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin!

În ciuda faptului că aproape toţi medicii din Bihor s-au înscris în reţeaua de screening, numărul femeilor care îşi fac testările pentru depistarea cancerului de col uterin, este în continuare mic. Aşa se face că fondurile primite de la Ministerul Sănătăţii rămân neconsumate.

Direcţia de Sănătatea Publică (DSP) Bihor face un apel la femeile eigibile din Bihor să ceară trimitere de la medicul de familie pentru a-şi face gratuit testul pentru depistarea cancerului de col uterin.

„Din păcate, banii veniţie de la minister pentru testarea gratuită a femeilor cu scopul depistării cancerului de col uterin, nu sunt folosiţi.

La Spitalul Pelican s-au folosit doar 61% din fonduri iar la Spitalul Judeţean 63%. Transmitem un mesaj către femeile din grupa eligibilă: cereţi bilet de trimitere de la medicul de familie. Este păcat ca aceşti bani să nu fie utilizaţi iar femeile care au aceste probleme să nu ştie că le au”

  susţine Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

Programul se adresează tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani, cu sau fără asigurare. Testarea nu este durearoasă, se face cu aparatură digitală performantă, cu o doză extrem de redusă de radiaţii.

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru judeţul Bihor, în trimestrul I al anului 2015, 80.000 lei în cadrul Programului Naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin.

Programul se desfăşoară prin Spitalul Pelican şi Spitalul Judeţean iar fondurile alocate permit testarea citologică Babeş-Papanicolau a aproximativ o mie de femei.

În anul 2014, prin acelaşi program, au beneficiat de testare citologică Babeş-Papanicolau 1.624 femei din judeţul Bihor (din care 264 au avut rezultat pozitiv), mai puţin decât în anul 2013, când au fost testate 4.453 femei.

Cancerul de col uterin ocupă locul trei în ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân și cel pulmonar.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult