Categorized | Sanatate

Doar 60% din fonduri au fost folosite. Testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin!

În ciuda faptului că aproape toţi medicii din Bihor s-au înscris în reţeaua de screening, numărul femeilor care îşi fac testările pentru depistarea cancerului de col uterin, este în continuare mic. Aşa se face că fondurile primite de la Ministerul Sănătăţii rămân neconsumate.

Direcţia de Sănătatea Publică (DSP) Bihor face un apel la femeile eigibile din Bihor să ceară trimitere de la medicul de familie pentru a-şi face gratuit testul pentru depistarea cancerului de col uterin.

„Din păcate, banii veniţie de la minister pentru testarea gratuită a femeilor cu scopul depistării cancerului de col uterin, nu sunt folosiţi.

La Spitalul Pelican s-au folosit doar 61% din fonduri iar la Spitalul Judeţean 63%. Transmitem un mesaj către femeile din grupa eligibilă: cereţi bilet de trimitere de la medicul de familie. Este păcat ca aceşti bani să nu fie utilizaţi iar femeile care au aceste probleme să nu ştie că le au”

  susţine Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

Programul se adresează tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani, cu sau fără asigurare. Testarea nu este durearoasă, se face cu aparatură digitală performantă, cu o doză extrem de redusă de radiaţii.

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru judeţul Bihor, în trimestrul I al anului 2015, 80.000 lei în cadrul Programului Naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin.

Programul se desfăşoară prin Spitalul Pelican şi Spitalul Judeţean iar fondurile alocate permit testarea citologică Babeş-Papanicolau a aproximativ o mie de femei.

În anul 2014, prin acelaşi program, au beneficiat de testare citologică Babeş-Papanicolau 1.624 femei din judeţul Bihor (din care 264 au avut rezultat pozitiv), mai puţin decât în anul 2013, când au fost testate 4.453 femei.

Cancerul de col uterin ocupă locul trei în ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân și cel pulmonar.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult