Categorized | Oradea

Numărul victimelor din Colectiv a ajuns luni la 46. Orădenii au ieșit și în weekend în stradă!

La fel ca în alte orașe din țară și în Oradea oamenii au ieșit în stradă în fiecare seară de la declanșarea incendiului din Colectiv. Cu atât mai mult cu cât, în acest weekend, a fost o sâmbătă neagră în care au murit cei mai mulți oameni, într-o singură zi, de la declanșarea incendiului.

Într-o ceață pe care o puteai tăia cu cuțitul, abia dacă se vedea strălucirea candelelor și jocul scăpărător al flăcărilor din lumânări, sâmbătă, 7.11.2015. În jurul orei 7.30, un bărbat a spart brusc liniștea: „Vreți schimbare, ea trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi”.

O parte dintre cei adunați au aplaudat, în timp ce alții au continuat să vorbească în celălalt colț al scuarului din centrul parcului. Se vorbea în română și în maghiară, semn că drama de la Colectiv îi unise pe orădeni dincolo de limbă sau etnie. Cei mai mulți aprindeau candele. Fără să își ridice privirile din pământ. „Au mai murit nouă persoane”, a spus unul dintre protestatari, moment în care, din mulțime, s-a mai ridicat un steag tricolor.

Un bărbat între două vârste, sprijinit într-o cârjă își căuta bricheta pentru a aprinde o candelă. Mâinile i s-au încălzit de la flacără iar pe palmele bătătorite s-a scurs, pentru câteva secunde, lumina roșie a candelei. O doamnă venise la protest cu un copilaș de clasă primară. Îmbrăcat într-un fâș cu glugă, micuțul scotea dintr-o plasă ponosită candele noi și le punea înăuntru pe cele vechi. Mama lui ținea plasa iar din gură îi ieșeau aburi alburi care se pierdeau în ceață.

S-a strigat „Colectiv”, „Uniți salvăm toată România”, „Cine nu sare, nu vrea schimbare”, „Plecați, plecați și nu mai candidați!”, „Schimbare totală” și „Jos sistemul”.

Deși, sub 100 de persoane (vineri au fost 2.000), orădenii au fost impulsionați de un student tânăr care venise din Timișoara, unde era la studii.

Pe lângă candele, în jurul Statuii Ostașului Român, erau pancarte pe care scria: „Deşteaptă-te române!”, „Câţi să mai murim?”, „Dragi parlamentari, sunteţi concediaţi. Motiv: incompetenţă”, „Avem corupţie să se ştie şi la noi în Primărie”, „Jos Parlament, Președinte”, „Cine a distrus țara? Toți la pușcărie”, „Corupția ucide!!!”, „România unde îți este mândria”, „RIP Tinerii Colectiv” și „Alegeri anticipate”.

În ceea ce privește mesajul de pe ultima pancartă, între orădeni au fost multe voci care au susținut că nu se doresc alegeri anticipate ci instalarea unui guvern tehnocrat pentru ca în funcțiile importante să fie specialiști, nu oameni politici.

O parte dintre protestatari erau nemulțumită pentru că Primăria Oradea nu aprobase un nou marș pe străzile orașului. „Ni s-a spus că nu avem voie să protestăm așa că o să aprindem lumânări toată noaptea” a spus una dintre orădence.

Luni, până la ora 15.00, numărul victimelor decedate în urma incendiului din Clubul Colectiv ajunsese la 46.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4326 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult