Categorized | Cultură

Săptămâna Muzicii Clasice la Filarmonica din Oradea!

De luni, 9 noiembrie, şi până duminică, 15 noiembrie, la Filarmonica de Stat Oradea se desfăşoară Săptămâna Muzicii Clasice – „Simfoniile Toamnei”. Vor urca pe scenă, Corul Filarmonicii din Oradea, Cvartetul Intermezzo, Şcoala de Arte „Francisc Hubic” şi Orchestra de Cameră din Szeged.

O săptămână cu muzică de calitate la Filarmonica din Oradea. Luni va începe Săptămâna Muzicii Clasice – „Simfoniile Toamnei”, un eveniment care anul acesta se remarcă prin diversitatea formaţiilor şi stilurilor muzicale care vor fi abordate.

Primii care vor urca pe scenă, luni, 9 noiembrie, de la ora 19.00, vor fi cei din Corul Filarmonicii din Oradea, condus de Lászlóffy Zsolt. Printre solişti se vor afla: Gergely-Tóth Erna – soprană, Ramona Haşaş-Pataki – mezzosoprană, Benczédi Hunor – bas, Tasnádi Ferencz – bas şi Radó Judit care va acompania la pian.

Marţi, Cvartetul Intermezzo va aniversa, de la ora 19.00, 10 ani de la înfiinţare, într-un concert în care se va cânta E. Elgar: Cvartetul de coarde în mi minor, op. 83 şi M. Ravel: Cvartetul de coarde în Fa major. Miercuri, de la aceeaşi oră, orădenii îi vor putea sculta pe cei de la Atelierul de Muzică Contemporană CentriFUGA din Budapesta. Vor cânta Cs. Kedves: Pete de lumină (…), B. Bolcsó: Switching on a Different Light, P. Tornyai: linii în trapez, M. Balogh: 7 Ant(hem)s, Gy. Kurtág: Opt duo-uri, Op.4, P. Tornyai: piesă nouă, Cs. Kedves: piesă nouă, M. Balogh: piesă nouă, P. Tornyai: 4 fragmente Morpheus, Cs. Kedves: Coeziune dezechilibrată şi M. Balogh: Karsilikli konusma.

Joi, de la 19.00, orădenii se vor putea delecta cu Festivalul Ravel, în care Orchestra Simfonică a Filarmonicii, dirijată de Arthur Arnold şi avându-l ca solist pe pianistul Csíky Boldizsár, va cânta: Alborada del gracioso, Concert pentru pian și orchestră în Sol major, Mama mea, gâsca – cinci piese pentru copii şi La Valse.

Vineri, cu intrare liberă, de la ora 19.00, se va desfăşura un concert vocal-instrumental al Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea. Alături de interpreţi-cursanţi, vor urca pe scenă Alina Orban, Marian Boboia, Bogdán Bódis Ádám şi Kása Tamás. Se vor cânta lucrări din creația compozitorilor: W. A. Mozart, L. von Beethoven, Fr. Chopin, J. Brahms, H. Bertini, H. Villa-Lobos, G. Sanz, Fr. Tárrega şi J. Pernambuco.

Duminică, în ultima zi a Festivalului Toamnei, Orchestra de Cameră din Szeged, condusă de concert-maestrul și solistul Kosztándi István, va cânta Anotimpurile de Vivaldi, Suită pentru orchestră de coarde de L. Janaček şi Suita Sfântul Paul de G. Holst.

Până luni, astăzi, de la ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók” va avea concertul simfonic regulat. Orchestra Filarmonicii, dirijată de Tiberiu Soare şi avându-l ca solist pe Alexandru Anastasiu (vibrafon), va cânta H. Berlioz: Carnavalul roman, op. 9, N. Rosauro: Concert pentru vibrafon şi orchestră, J. Brahms: Variatiuni pe o temă de Haydn, op. 56/a şi F. Liszt: Rapszodia ungară nr. 2.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult