Categorized | Oradea

Schimbarea la faţă. Se montează gazonul în Piaţa Unirii!

Trei camioane încărcate cu rulouri de gazon din Ungaria, în suprafață totală de 2,300 mp., vor sosi sâmbătă, 12 decembrie 2015, în Piața Unirii. Sistemul de irigare este montat în proporție de 95%, iar dintre cei 2.500 de arbori și arbuști, au mai rămas de plantat foarte puțini, urmând ca în aproximativ două săptămâni lucrările de plantare să fie gata.

Urmează montarea gazonului vineri, sâmbătă și duminică.

„Rugăm cetățenii care vor trece prin această zonă să nu calce gazonul proaspăt montat, pentru că este nevoie de o perioadă de timp ca acesta să se așeze și să se înrădăcineze”

a spus administratorul firmei Gardener, Noemi Staharoczky.

Săptămâna viitoare vor continua și lucrările de ancorare a arborilor, care sunt fixați cu țăruși de lemn. Această ancorare este foarte importantă atât pentru o fixare bună a rădăcinii, cât și pentru fixarea estetică a arborelui.

Lucrările de amenajare peisagistică a Pieței Unirii au început acum o lună, când au sosit din Olanda primele transporturi cu arbori și arbuști destinați amenajării. Toate soiurile sunt rezistente la clima noastră, fiind în așa fel alese încât să suporte aerul mai poluat specific zonelor urbane.

Firma care se ocupă de amenajarea peisagistică din Piața Unirii este Gardener, specializată în amenajări peisagere precum parcuri publice, grădini botanice, lacuri de agrement, piscine naturale.

Firma Gardener coordonează plantarea materialului săditor și întreținerea acestuia.

Primăria Oradea a solicitat ca speciile care vor fi plantate să fie adaptate condițiilor meteo-climaterice de la noi și, totodată, a impus o garanție de doi ani pentru fiecare arbore sau arbust.

Astfel, dacă în acest interval de doi ani un arbore se usucă, firma are obligația să îl înlocuiască pe cheltuială proprie.

Printre speciile care au fost plantate în piață se numără arbori ca: magnolii, frasini, pruni ornamentali, păr ornamental și arbuști precum: cotoneaster (grupă de plante decorative, târâtoare, care acoperă solul, sunt veșnic verzi, iar toamna fac fructe roșii), liliac de vară (înflorește pe timpul verii și are ciorchine de flori roșii cu un parfum foarte puternic), arbust forsythia (numit popular arbustul ploaia de aur).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult