Categorized | Oradea

Schimbarea la faţă. Se montează gazonul în Piaţa Unirii!

Trei camioane încărcate cu rulouri de gazon din Ungaria, în suprafață totală de 2,300 mp., vor sosi sâmbătă, 12 decembrie 2015, în Piața Unirii. Sistemul de irigare este montat în proporție de 95%, iar dintre cei 2.500 de arbori și arbuști, au mai rămas de plantat foarte puțini, urmând ca în aproximativ două săptămâni lucrările de plantare să fie gata.

Urmează montarea gazonului vineri, sâmbătă și duminică.

„Rugăm cetățenii care vor trece prin această zonă să nu calce gazonul proaspăt montat, pentru că este nevoie de o perioadă de timp ca acesta să se așeze și să se înrădăcineze”

a spus administratorul firmei Gardener, Noemi Staharoczky.

Săptămâna viitoare vor continua și lucrările de ancorare a arborilor, care sunt fixați cu țăruși de lemn. Această ancorare este foarte importantă atât pentru o fixare bună a rădăcinii, cât și pentru fixarea estetică a arborelui.

Lucrările de amenajare peisagistică a Pieței Unirii au început acum o lună, când au sosit din Olanda primele transporturi cu arbori și arbuști destinați amenajării. Toate soiurile sunt rezistente la clima noastră, fiind în așa fel alese încât să suporte aerul mai poluat specific zonelor urbane.

Firma care se ocupă de amenajarea peisagistică din Piața Unirii este Gardener, specializată în amenajări peisagere precum parcuri publice, grădini botanice, lacuri de agrement, piscine naturale.

Firma Gardener coordonează plantarea materialului săditor și întreținerea acestuia.

Primăria Oradea a solicitat ca speciile care vor fi plantate să fie adaptate condițiilor meteo-climaterice de la noi și, totodată, a impus o garanție de doi ani pentru fiecare arbore sau arbust.

Astfel, dacă în acest interval de doi ani un arbore se usucă, firma are obligația să îl înlocuiască pe cheltuială proprie.

Printre speciile care au fost plantate în piață se numără arbori ca: magnolii, frasini, pruni ornamentali, păr ornamental și arbuști precum: cotoneaster (grupă de plante decorative, târâtoare, care acoperă solul, sunt veșnic verzi, iar toamna fac fructe roșii), liliac de vară (înflorește pe timpul verii și are ciorchine de flori roșii cu un parfum foarte puternic), arbust forsythia (numit popular arbustul ploaia de aur).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult