Categorized | Oradea

Piaţa Rogerius s-a modernizat. Spaţiu public pe acoperiş, apă încălzită cu panouri fotovoltaice!

Primăria Oradea a inaugurat vineri, 11 decembrie, Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare, situat pe amplasamentul fostei Piețe Rogerius. Centrul este situat într-o clădire modernă, cu o suprafață de aproape 9.000 mp, care poate găzdui un număr de cel puțin 1.000 de comercianți.

La inaugurare au fost prezenți viceprimarul Mircea Mălan, directorul SC Administrația Domeniului Public – Liviu Andrica, directorul Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din Primăria Oradea – Marius Moș, Manager financiar – Oana Nicula, reprezentantul partenerului maghiar – Gabor Istvan și alți invitați.

Lucrările la noul Centru au fost executate de asocierea formată din: SC Trustul de Instalații, Montaj și Construcții SA, SC Termoline SRL și SC Grup 4 Instalații SA.

„Suntem la finalul unui proiect important, un proiect dificil de executat, pentru că se află situat într-o zonă aglomerată între blocuri. Pe timpul lucrărilor, s-a făcut un efort în a găsi variante de mutare a unor zone din fosta Piață Rogerius, a fost nevoie ca lucrările să fie efectuate pe tronsoane, ceea ce, invariabil, a afectat și ritmul lucrărilor.

Acestea trebuiau finalizate la 30 octombrie 2015, dar pentru că nu au fost finalizate la timp, s-au aplicat penalități de întârziere firmei executante.

Totodată, acolo unde pavajul nu a fost realizat corespunzător, am solicitat firmei refacerea acestuia”

a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Apă încălzită cu panouri solare!

Execuția lucrărilor a fost împărțită în trei tronsoane: tronsonul I – partea din spate a fostei Pieței Rogerius, mărginit de str. Pascal, Predeal și Sadoveanu; tronsonul II – partea din mijloc a fostei Piețe Rogerius, flancat de tronsonul I și III, precum și de str. Predeal și str. Sadoveanu, iar tronsonul III îl reprezintă partea dinspre str. Corneliu Coposu (partea din față a fostei Piețe Rogerius).

„În zona superioară a centrului se află o terasă amenajată ca o zonă verde, care va fi un spațiu public la dispoziția orădenilor. Apa de ploaie se colectează într-un bazin și va fi folosită la udarea spațiului verde și la întreținerea clădirii.

De asemenea, încălzirea apei pentru întreaga clădire se face pe timp de vară cu panouri solare. În ceea ce privește accesul persoanelor cu dizabilități, sunt prevăzute accese speciale, accesul se poate face și cu liftul. Totodată, există băi dotate corespunzător pentru persoanele cu dizabilități ”

a completat viceprimarul Mircea Mălan.

Piața are mai multe sectoare: sector legume-fructe, sector carne-pește, sector lactate-ouă, sector panificație, sector produse bio și apicole, sector produse împachetate și tradiționale, sector flori, sector produse nealimentare, zonă administrativă, platformă pentru deșeuri. Energia electrică necesară pentru iluminatul exterior al terasei este asigurată din surse de energie regenerabilă și nepoluantă, printr-un sistem de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică prin utilizarea energiei luminoase.

Directorul ADP, Liviu Andrica a spus:

„Toți comercianții din fosta Piață Rogerius au loc în noua piață, în plus mai urmează să organizăm o licitație, pentru că mai avem locuri disponibile pentru cei care doresc. În ceea ce privește tarifele, acestea rămân neschimbate. Vă mărturisesc că am fost în câteva orașe din țară și pot să vă spun că nu cred că există asemenea piață nici într-o altă localitate din țară. Cel mult în trei luni de zile, această piață va fi funcțională la nivelul tuturor cerințelor.”

Centrul a fost realizat în cadrul proiectului transfrontalier „Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea și a unui Centru pentru Educație Antreprenorială în municipiul Debrecen”, la care parteneri au fost: Municipiul Oradea (lider de parteneriat) și Camera de Comerț și Industrie Hajdu-Bihar (partener de proiect).

Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, perioada de implementare fiind 01.10.2012 – 31.12.2015. Bugetul aferent investiţiei care i-a revenit Municipiului Oradea a fost în valoare de peste 6,7 milioane de euro (TVA inclus), din care contribuţia municipiului a fost de 35,22%.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult