Categorized | Oradea

Marile proiecte continuă în Oradea. A fost inaugurată Grădina publică de pe Dealul Ciuperca!

După inaugurarea drumului expres, înainte de Crăciun, a venit rândul Grădinii publice de pe Dealul Ciuperca. Aceasta a fost extinsă de la 1,8 la 3,9 hectare şi a costat peste 1,7 milioane de euro. Vor urma, nu neapărat în această ordine, Piaţa Unirii, Complexul Wellness Termal „Nymphaea” şi noua centrală pe gaz.

Conferința de închidere a proiectului „Dezvoltarea de habitate naturale de floră spontană şi specii de arbori protejaţi pe Dealul Ciuperca – Oradea şi în Körösszegapáti – Hajdú-Bihar”, unul dintre proiectele majore ale administrației orădene, a avut loc luni, 28 decembrie 2015.

Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, suprafaţa amenajată crescând de la 1,8 ha la aproape 3,9 ha. Lucrările de amenajare propriu-zise au fost începute în decembrie 2014, termenul final al lucrărilor fiind 31.12.2015.

La conferinţa de închidere a proiectului, din partea Primăriei Oradea au participat viceprimarul Mircea Mălan, reprezentanţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, preotul dr. Origen Sabău, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Apateu (Ungaria) precum şi reprezentanţii firmei executante.

„Oradea are de astăzi o zonă de agrement de calitate”

Viceprimarul Mircea Mălan a spus, în cadrul conferinţei, că în proiect au fost utilizate toate fondurile europene, iar din economiile realizate s-a reușit efectuarea unor lucrări suplimentare, cum ar fi pasarela deasupra căii ferate.

„Oradea are de astăzi o zonă de agrement de calitate, realizată pentru orădeni și turiști, iar acest proiect transfrontalier pe care orașul nostru l-a făcut împreună cu parohia ortodoxă din Korosszegapati (Apateu, Ungaria) pe dealul Ciuperca, oferă o imagine deosebită asupra orașului. Rugămintea noastră este de a păstra ceea ce s-a făcut bun în acest loc precum și în orașul nostru.

De noi depinde în mare măsură ce se va găsi aici peste un an sau mai multe. Cred că trebuie să arătăm cu toții că ținem la acest oraș și că știm să respectăm tot ce se face în Oradea.”

a spus Mircea Mălan.

Lucrările de amenajare a grădinii publice de pe Dealul Ciuperca au constat în stabilizarea terenului, amenajarea zonei aflate la baza versantului şi a aleii de acces din strada Olteniei, realizarea a cinci puncte panoramice şi a unui punct de alimentaţie publică, respectiv a punctului de informare turistică. De asemenea, au fost realizate zone de relaxare, un amfiteatru în aer liber şi o pasarelă care asigură trecerea peste calea ferată şi drumul expres.

Pentru stabilizarea terenului au fost realizate lucrări pe suprafaţa versantului constând în ziduri de sprijin din gabioane cu piatră naturală, în strânsă corelare cu elementele de construcţii propuse în amenajare – alei, platforme, amfiteatru, punct de alimentaţie publică şi informare turistică.

Traseul călăuzitor prin întregul habitat creat ghidează trecătorii printre punctele de interes ale grădinii, făcând legătură între platforma de acces de la baza versantului cu punctul principal de panoramă situat în zona de altitudine maximă a terenului şi acces din Strada Graurilor.

Aleea a fost proiectată avâdu-se în vedere topografia terenului, pentru a se evita pantele foarte mari care ar îngreuna accesul persoanelor. Spaţiile de odihnă de pe traseu au fost proiectate ca lărgiri ale aleilor, cu platforme amenajate cu elemente de mobilier urban: bănci şi coşuri de gunoi, realizate exclusiv din materiale naturale.

Amfiteatru în aer liber şi plante specifice amplasamentului

În zona vestică a terenului este amplasat un amfiteatru în aer liber, cu o capacitate de 130 de persoane, care poate fi utilizat pentru diverse manifestări culturale, iar în perioada verii ca „şcoală în aer liber” pentru activităţi educative cu rol de conştientizare asupra importanţei conservării patrimoniului natural.

Punctul de alimentaţie publică şi informare turistică este amenajat în zona cu cea mai bună panoramă asupra oraşului, fiind prevăzut cu acces facil pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii.

Ca amenajare peisagistică, Grădina publică Dealul Ciuperca cuprinde importante arii plantate cu arbori, arbuşti, plante perene şi din flora spontană, precum şi viţă-de-vie, contribuind astfel la ameliorarea atmosferei şi a climatului urban. Alegerea speciilor s-a făcut ţinând cont de specificul amplasamentului, în diversele zone ale arealului investiţiei fiind plantaţi arbori şi arbuşti de talii diferite, de diverse forme şi culori ale coronamentului sau inflorescenţei.

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanțate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, iar valoarea totală a investiției a fost de peste 1.94 de milioane de euro, din care municipiului Oradea i-au revenit peste 1.72 milioane de euro (contribuția proprie fiind de 931.301 euro).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4375 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult