Categorized | Sanatate

În 2015, în Bihor, mai mulţi bebeluşi dar şi mai multe avorturi!

Săptămâna trecută Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a prezentat ultimul raport cu privire la sănătatea bihorenilor. Conform acestuia, în 2015 a crescut numărul de gravide care au sub 15 ani sau între 15 şi 19 ani, concomitent cu avorurile la aceste vârste.

Specialiştii DSP Bihor spun că sporul natural îşi menţine valoarea negativă de la -2,43 la mia de locuitori în 2015, la -2,01 la mia de locuitori în 2014. În ceea ce priveşte îmbolnăvirile, numărul acestora a scăzut faţă de 2014, dar pe primul loc sunt tot bolile aparatului respirator, urmate de boli ale aparatului digestiv.

Cazurile noi de diabet zaharat sunt în creștere în 2015 (2.642 de cazuri noi de îmbolnăvire) faţă de anul 2014 (2.489 cazuri noi de îmbolnăvire). Numărul de cazuri noi diagnosticate ca tumori este de 2.443 în 2015, în creștere față de 2.350 în 2014.

În primele 9 luni ale anului 2015 au fost depistate 4.229 de gravide comparativ cu anul 2014 când au fost depistate 3.909 gravide. În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 1.367 de avorturi, cu 271 mai multe decât în 2014 când au fost înregistrate 1.096 avorturi.

„Îngrijorătoare este creşterea mortalităţii infantile, de la 6,4 la mie în 2014 la 9,4 la mie în 2015. Suntem sub media pe ţară, care este de 10,11 la mie, dar o creştere de trei procente într-un singur an este mult. Ne-am gândim să derulăm un proiect european, un fel de caravană prin care să le explicăm la viitoarele mame sau le cele care au nou-născuţi, cum să se comporte cu ei.

Din statisticile noastre, aceste decese apar în perioadele de toamnă-iarnă şi dovedesc un acces la supraveghere al gravidei, deficitar. Cauzele sunt multiple dar ţin de migraţia mămicilor care au servicii în alte ţări şi care nu merg regulat la controale.

Un alt lucru îngrijorător îl reprezintă faptul că a crescut numărul de gravide care au sub 15 ani sau între 15 şi 19 ani, concomitent cu avorurile la aceste vârste. Cred că se impune reintroducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli”

a spus Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor, într-o conferinţă de presă care a avut loc pe 3 februarie la sediu instituţiei.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4383 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult