Categorized | Educatie

Universitatea din Oradea poate abilita doctori în „Agronomie”!

O nouă premieră în istoria învăţământului universitar orădean. Din această lună Universitatea poate acorda titluri de doctor în „Agronomie”, două dintre cadrele Facultăţii de Protecţia Mediului, Cornel Domuța și Radu Brejea fiind abilitaţi în acest sens.

În domeniul agronomiei doctoratul putea fi obținut doar la școlile de la universitățile de științe agricole și medicină veterinară din Cluj-Napoca, Iași, București, Timișoara și Craiova. În 2010 prin  Ordinul Ministrului Educaţiei se acredita domeniul „Agronomie” și la Universitatea din Oradea. A fost o performanță care a dus ca, în 2011, învățământul universitar agronomic orădean să se situeze pe locul 3 pe țară după Cluj-Napoca și Iași, dar înaintea unor universități cu 100 de ani de prestigiu cum este cea din București sau cu 60 de ani cum este cea din Timișoara.

Această performanță s-a obținut datorită colaborării Facultății de Protecția Mediului cu Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Oradea (SCDA), unitate de cercetare cu 12 proiecte câștigate în regim competițional, 3 brevete de invenție, 45 de cărți științifice, 12 lucrări științifice ISI şi 250 de lucrări științifice BDI, care funcționează din 1961.

Deşi existau toate condițiile pentru realizarea de performanţe, noua Lege a Educaţiei a lui Funeriu a împiedicat ca Universitatea din Oradea să aibă conducători de doctorate în acest domeniu.

În 2015 s-au efectuat modificări în Legea Funeriu și astfel, vineri, 11.03.2016, s-au făcut primii pași în funcționarea domeniului de doctorat „Agronomie” la Universitatea din Oradea prin susținerea tezelor de abilitare pentru obținerea calității de conducător de doctorat a profesorilor Cornel Domuța și Radu Brejea.

Pentru a fi conducător de doctorat trebuie să te abilitezi la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) al Ministerului Învățământului, îndeplinind niște criterii nu tocmai ușoare: proiecte câștigate prin concurs, cărți științifice, lucrări ISI și BDI publicate, prestigiu profesional etc.

Primele cadre didactice ale Facultății de Protecția Mediului care au îndeplinit aceste criterii au fost Cornel Domuța, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, secretar științific al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Oradea și Radu Brejea, directorul Centrului de Cercetare a Factorilor de Risc pentru Agricultură și Mediu.

Vineri, la Facultatea de Protecția Mediului în fața comisiei formată din Teodor Robu de la USAMV Iași – președinte, Ioan Păcurar și Teodor Rusu de la USAMV Cluj-Napoca, cei doi universitari orădeni și-au prezentat tezele de abilitare „Irigarea culturilor și agrotehnica diferențiată în nord-vestul României” (Cornel Domuța) și „Tehnologii de protecția solului și reconstrucție a landșaftului în nord-vestul României” (Radu Brejea).

În prezenţa rectorului Universității din Oradea, Constantin Bungău, a decanului Facultății de Protecția Mediului, Ioan Chereji, plus colegi, studenți și prieteni, comisia de abilitare a fost de acord cu acordarea titlurilor de conducători de doctorat.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult