Categorized | Educatie

Universitatea din Oradea poate abilita doctori în „Agronomie”!

O nouă premieră în istoria învăţământului universitar orădean. Din această lună Universitatea poate acorda titluri de doctor în „Agronomie”, două dintre cadrele Facultăţii de Protecţia Mediului, Cornel Domuța și Radu Brejea fiind abilitaţi în acest sens.

În domeniul agronomiei doctoratul putea fi obținut doar la școlile de la universitățile de științe agricole și medicină veterinară din Cluj-Napoca, Iași, București, Timișoara și Craiova. În 2010 prin  Ordinul Ministrului Educaţiei se acredita domeniul „Agronomie” și la Universitatea din Oradea. A fost o performanță care a dus ca, în 2011, învățământul universitar agronomic orădean să se situeze pe locul 3 pe țară după Cluj-Napoca și Iași, dar înaintea unor universități cu 100 de ani de prestigiu cum este cea din București sau cu 60 de ani cum este cea din Timișoara.

Această performanță s-a obținut datorită colaborării Facultății de Protecția Mediului cu Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Oradea (SCDA), unitate de cercetare cu 12 proiecte câștigate în regim competițional, 3 brevete de invenție, 45 de cărți științifice, 12 lucrări științifice ISI şi 250 de lucrări științifice BDI, care funcționează din 1961.

Deşi existau toate condițiile pentru realizarea de performanţe, noua Lege a Educaţiei a lui Funeriu a împiedicat ca Universitatea din Oradea să aibă conducători de doctorate în acest domeniu.

În 2015 s-au efectuat modificări în Legea Funeriu și astfel, vineri, 11.03.2016, s-au făcut primii pași în funcționarea domeniului de doctorat „Agronomie” la Universitatea din Oradea prin susținerea tezelor de abilitare pentru obținerea calității de conducător de doctorat a profesorilor Cornel Domuța și Radu Brejea.

Pentru a fi conducător de doctorat trebuie să te abilitezi la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) al Ministerului Învățământului, îndeplinind niște criterii nu tocmai ușoare: proiecte câștigate prin concurs, cărți științifice, lucrări ISI și BDI publicate, prestigiu profesional etc.

Primele cadre didactice ale Facultății de Protecția Mediului care au îndeplinit aceste criterii au fost Cornel Domuța, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, secretar științific al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Oradea și Radu Brejea, directorul Centrului de Cercetare a Factorilor de Risc pentru Agricultură și Mediu.

Vineri, la Facultatea de Protecția Mediului în fața comisiei formată din Teodor Robu de la USAMV Iași – președinte, Ioan Păcurar și Teodor Rusu de la USAMV Cluj-Napoca, cei doi universitari orădeni și-au prezentat tezele de abilitare „Irigarea culturilor și agrotehnica diferențiată în nord-vestul României” (Cornel Domuța) și „Tehnologii de protecția solului și reconstrucție a landșaftului în nord-vestul României” (Radu Brejea).

În prezenţa rectorului Universității din Oradea, Constantin Bungău, a decanului Facultății de Protecția Mediului, Ioan Chereji, plus colegi, studenți și prieteni, comisia de abilitare a fost de acord cu acordarea titlurilor de conducători de doctorat.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult