Categorized | Editorial

Câţi civili nevinovaţi să mai moară ca Europa să radă Statul Islamic de pe hartă?

La un calcul simplu, Europa are deja în jur de 200 de morţi şi 500 de răniţi în războiul pe care aproape pare că nu-l duce cu Statul Islamic. Victimele războiului din Irak din 2003 au fost de 4.805 miliatri iar cele din Afganistan de 3.374 de americani şi europeni, fără civili. Chiar dacă o viaţă nu poate fi decât egală cu o altă viaţă, este o mare diferenţă între a muri cu arma în mână pe front şi a fi spulberat de o explozie în timp ce îţi bei liniştit cafeaua într-un local din Paris.

Odată cu tragedia din America de la 11 septembrie 2001 a început şi epoca modernă a războielor contra terorismului. Atunci au murit aoroape 3.000 de oameni dar SUA a înţeles repede că întărirea propriei securităţi nu este suficientă. Curăţarea focarului a avut loc cu invazia din Irak, din 2003, când au murit în luptă 4.805 militari americani şi cu cea din Afganistan, făcută alături de NATO şi soldată cu 3.374 de victime. Curăţarea focarului a făcut ca niciodată în SUA să nu mai aibă loc un atentat terorist ca cel de la 11 septembrie. Incidentul de la Boston, când au murit 3 civili şi au fost răniţi 264 de civili, nu se poate compara cu catastrofa din septembrie.

În Europa şi Turcia situaţia este radical diferită. Dacă luăm în calcul doar victimele din atentatele din ultimii doi ani, ne înspăimântăm. În 2015 am avut: 7-11 ianuarie, la Paris – 17 morţi; iulie, Suruc, Turcia – 30 de morţi; 10 octombrie 2015, Ankara, Turcia – 103 morţi şi 13 noiembrie, Paris – 130 de morţi şi 180 de răniţi. În 2016, pe 12 ianuarie, la Istambul, un atentat a ucis 10 morţi şi a rănit 15 civili iar săptămâna trecută, pe 22 martie, la Bruxelles au murit 32 de oameni şi au fost răniţi peste 200.

Pe lângă acestea au mai fost atentate soldate cu sute de victime în Egipt, Nigeria, Liban, Irak, Afganistan şi Siria. Lor li se adaugă şi uciderea şi maltratarea câtorva zeci de mii de oameni nevinovaţi în teritoriile pe care Statul Islamic le ocupă. Se pune deci întrebarea, câte sute de mii de oameni mai trebuie să moară până când Europa să înţeleagă că trebuie să facă ceea ce a făcut SUA, să cureţe locul. Să trimită forţe terestre care să stârpească din faşă terorismul.

Evident, probabil că atentate ar mai fi şi după o astfel de „curăţare”, dar ar fi incidente izolate, atâta timp cât teroriştii nu vor mai avea nici ţară sfântă în care să meargă la „training”, nici lideri, nici bani, nici sprijin, nici îndemnuri.

Europa este acum la o răscruce. Fie alege să trăiască în frică fie se eliberează de ea!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4325 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Câţi civili nevinovaţi să mai moară ca Europa să radă Statul Islamic de pe hartă?”

  1. Vio m spune:

    Daca ar fi sa decida doar Europa, treaba ar fi simpla…din pacate altele sunt fortele implicate.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult