Categorized | Editorial

Câţi civili nevinovaţi să mai moară ca Europa să radă Statul Islamic de pe hartă?

La un calcul simplu, Europa are deja în jur de 200 de morţi şi 500 de răniţi în războiul pe care aproape pare că nu-l duce cu Statul Islamic. Victimele războiului din Irak din 2003 au fost de 4.805 miliatri iar cele din Afganistan de 3.374 de americani şi europeni, fără civili. Chiar dacă o viaţă nu poate fi decât egală cu o altă viaţă, este o mare diferenţă între a muri cu arma în mână pe front şi a fi spulberat de o explozie în timp ce îţi bei liniştit cafeaua într-un local din Paris.

Odată cu tragedia din America de la 11 septembrie 2001 a început şi epoca modernă a războielor contra terorismului. Atunci au murit aoroape 3.000 de oameni dar SUA a înţeles repede că întărirea propriei securităţi nu este suficientă. Curăţarea focarului a avut loc cu invazia din Irak, din 2003, când au murit în luptă 4.805 militari americani şi cu cea din Afganistan, făcută alături de NATO şi soldată cu 3.374 de victime. Curăţarea focarului a făcut ca niciodată în SUA să nu mai aibă loc un atentat terorist ca cel de la 11 septembrie. Incidentul de la Boston, când au murit 3 civili şi au fost răniţi 264 de civili, nu se poate compara cu catastrofa din septembrie.

În Europa şi Turcia situaţia este radical diferită. Dacă luăm în calcul doar victimele din atentatele din ultimii doi ani, ne înspăimântăm. În 2015 am avut: 7-11 ianuarie, la Paris – 17 morţi; iulie, Suruc, Turcia – 30 de morţi; 10 octombrie 2015, Ankara, Turcia – 103 morţi şi 13 noiembrie, Paris – 130 de morţi şi 180 de răniţi. În 2016, pe 12 ianuarie, la Istambul, un atentat a ucis 10 morţi şi a rănit 15 civili iar săptămâna trecută, pe 22 martie, la Bruxelles au murit 32 de oameni şi au fost răniţi peste 200.

Pe lângă acestea au mai fost atentate soldate cu sute de victime în Egipt, Nigeria, Liban, Irak, Afganistan şi Siria. Lor li se adaugă şi uciderea şi maltratarea câtorva zeci de mii de oameni nevinovaţi în teritoriile pe care Statul Islamic le ocupă. Se pune deci întrebarea, câte sute de mii de oameni mai trebuie să moară până când Europa să înţeleagă că trebuie să facă ceea ce a făcut SUA, să cureţe locul. Să trimită forţe terestre care să stârpească din faşă terorismul.

Evident, probabil că atentate ar mai fi şi după o astfel de „curăţare”, dar ar fi incidente izolate, atâta timp cât teroriştii nu vor mai avea nici ţară sfântă în care să meargă la „training”, nici lideri, nici bani, nici sprijin, nici îndemnuri.

Europa este acum la o răscruce. Fie alege să trăiască în frică fie se eliberează de ea!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Câţi civili nevinovaţi să mai moară ca Europa să radă Statul Islamic de pe hartă?”

  1. Vio m spune:

    Daca ar fi sa decida doar Europa, treaba ar fi simpla…din pacate altele sunt fortele implicate.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult