Categorized | Cultură

Festival internaţional de muzică cultă, în luna iunie la Oradea!

În perioada 9-12 iunie 2016, la Oradea va fi organizată prima ediţie a European Music Open. Festivalul se va desfăşura în 4 locaţii reprezentative din Oradea (Teatrul Regina Maria, Cetatea Oradea, Sinagoga Neologă Zion şi Palatul Baroc) timp de 4 zile.

Legat de iniţierea acestui eveniment, Alexandru Badea, orădean, tenor renumit pe plan internaţional, a menţionat că anul trecut a susţinut în Oradea un concert caritabil, prilej cu care a discutat cu primarul Ilie Bolojan despre oportunitatea unui eveniment cultural major care să aibă loc la Oradea.

„Provocarea nu a fost deloc uşoară, deoarece vorbim de o vechime culturală deosebită în Oradea, cu două teatre, cu o Filarmonică cunoscută. Acest festival se doreşte să fie complementar evenimentelor existente, un loc de întâlnire anuală a personalităţilor europene. Dorim să devină cu timpul un festival căutat”

a declarat Alexandru Badea.

Totodată, prima ediţie a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, literelor, managementului şi a muzicii, printre care: Ioan Holender – unul dintre cei mai importanţi manageri culturali pe plan mondial – director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), fiind cel mai longeviv director al acestei prestigioase instituţii în întreaga sa istorie, Emil Hurezeanu – Ambasadorul României în Germania, Francois-Henri Houbart – organist principal al Catedralei „La Madeleine” din Paris, „Officier de L`ordre des Arts et des Lettres”, Medaille de Vermeil de la Ville de Paris, prof. univ. dr. Dan Dediu – rectorul Universităţii de Muzică din Bucureşti, a cărui creaţie componistică este recunoscută pe plan european, Kurt Rydl – cel mai de seamă reprezentant al lumii operei din Austria, decorat în anul 2001 cu ordinul „Crucea de Onoare pentru ştiinţe şi Arte a Austriei” şi Cristian Mandeal – dirijor român, datorită căruia Filarmonica George Enescu, al cărei director a devenit în anul 1991, şi-a recuperat locul între ansamblurile europene de vârf.

Ce se va putea vedea şi auzi

Programul evenimentului a fost prezentat de către Mihai Jurca, care a menţionat că festivalul se va întinde pe durata a 4 zile, după cum urmează:

9 iunie 2016

17.00 Concert, Sinagoga Neologă Zion – Cantor Shmuel Barzilai

19.00 Vernisaj expoziţie de fotografie, Muzeul Ţării Crişurilor – Fotograf Iosif Kiraly

10 iunie 2016

16.00 Lansare de carte: „Festivalul George Enescu în era Holender”, Cetatea Oradea – prezintă Adriana Babeţi

19.30 Concert „Carmina Burana – Carl Orff”, Teatrul Regina Maria, Orchestra şi Corul Filarmonicii „Banatul”. Solişti: Theodora Varga, Marian Pop, Alessandro Luciano. Dirjor – Cristian Mandeal

11 iunie 2016

13.00 Concert de orgă, Basilica Romano-Catolică: Francois-Henri Houbart, organist principal „La Madeleine” – Paris

19.30 Colocviu, Teatrul Regina Maria. Invitaţi de onoare: Ioan Holender în dialog cu Emil Hurezeanu, mfitrion: prof. univ. dr. Dan Dediu

12 iunie 2016

19.30 Concertul de închidere, Gala de Operă, Teatrul Regina Maria. Corul şi orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Solişti: K.S Kurt Rydl, Sorina Munteanu, Liviu Holender, Alessandro Luciano, Ovidiu Ciucuriţă. Dirijor: Cristian Mandeal.

Organizatorii au anunţat că o delegaţie formată din 15 prestigioşi oameni de afaceri, avocaţi şi medici francezi, condusă de Pierre Bachelet, şi-a anunţat deja prezenţa la Oradea în perioada 9 – 12 iunie 2016.

Aceşti adevăraţi susţinători ai ideii de europenitate au făcut posibilă prezenţa în cadrul evenimentului cultural de la Oradea a organistului Francois-Henri Houbart, majoritatea artiştilor au venit în mod gratuit sau cu onorarii simbolice deoarece doresc să susţină European Music Open.

Festivalul va fi organizat de Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul tenorului Alexandru Badea, a Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea, Teatrului de Stat „Regina Maria”, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi a Muzeului Ţării Crişurilor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult