Categorized | Oradea

După cinci decenii de funcţionare, vechiul CET a fost tras pe dreapta!

Moment important vineri, 15 aprilie 2016, în Oradea. La ora 11.00, a fost stins focul pe cazanul 4, ultimul rămas în funcţiune dintre cazanele pe cărbune ale CET Oradea. Cu noua centrală pe gaz emisiile de CO2 vor fi reduse de la aproximativ 880 de mii de tone pe an, la 320 de mii de tone.

Momentul opririi focului a coincis cu epuizarea stocurilor de cărbune şi păcură şi cu demararea procedurilor de punere în funcţiune a turbinei pe gaz şi a cazanului recuperator aferent turbinei. Procesul a început la ora 7.00 dimineaţa şi a durat până la ora 11.00, când cazanul a fost oprit, urmând să intre în conservare. De vineri, apa caldă pentru Oradea este asigurată exclusiv de la cazanul de apă fierbinte al noii centrale pe gaz a oraşului.

„Este un moment istoric pentru Oradea. Se închide o etapă din istoria funcţionării sistemului centralizat de termoficare a municipiului Oradea şi începe o nouă etapă, care este gândită şi proiectată să ofere servicii de termoficare performante.”

a spus Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea.

Începând de azi sunt întrunite condiţiile de punere în funcţiune a turbinei pe gaz. Procedurile includ testarea la rece şi la cald a turbinei, verificarea sistemelor de protecţie şi a echipamentelor auxiliare, precum şi confirmarea emisiilor poluante.

Poluare mult mai redusă!

Electrocentrale Oradea se afla în funcţiune din anul 1966, nivelul tehnologic al capacităţilor instalate fiind din perioada anilor 1960-1970. CET-ul nu a beneficiat de lucrări majore de modernizare din cauza lipsei de fonduri, cazanele fiind în prezent uzate fizic şi moral.

În 2008, când s-a început proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, emisiile de CO2 înregistrate erau de aproximativ 880 mii tone pe an. Comparativ, instalaţiile noi ale centralei pe gaz vor avea emisii de aproximativ 320 de mii de tone pe an, adică de aproape trei ori mai puţin decât cele ale vechii centrale.

De asemenea, emisiile de praf şi cenuşă ajunse în atmosferă vor scădea de la aproximativ 2.500 de tone pe an (în 2008) la 11,6 tone pe an în anii următori. În ceea ce priveşte emisiile de SO2, responsabile în parte pentru apariţia ploilor acide, acestea vor scădea de la o cantitate anuală de aproximativ 28 mii tone la 73,03 tone pe an în viitor.

Astfel, prin finalizarea proiectului noii centrale pe gaz, se asigură respectarea obligaţiilor de mediu asumate în Tratatul de Aderare şi a legislaţiei de mediu aplicabile în domeniul energetic.

Investiţia realizată prin proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial MEDIU, contribuie la îmbunătăţirea eficienţei energetice, cât şi la asigurarea unui sistem de încălzire eficient din punct de vedere al costului şi sustenabilităţii, sistem care va conduce la îmbunătăţirea calităţii mediului, a condiţiilor de sănătate a populaţiei şi la servicii mai bune oferite consumatorilor.

De asemenea, va creşte siguranţa în exploatarea sistemului de termoficare în ansamblul său, în condiţiile asigurării unui serviciu superior calitativ şi la un preţ respectând gradul de suportabilitate al populaţiei.

„Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult