Categorized | Oradea

După cinci decenii de funcţionare, vechiul CET a fost tras pe dreapta!

Moment important vineri, 15 aprilie 2016, în Oradea. La ora 11.00, a fost stins focul pe cazanul 4, ultimul rămas în funcţiune dintre cazanele pe cărbune ale CET Oradea. Cu noua centrală pe gaz emisiile de CO2 vor fi reduse de la aproximativ 880 de mii de tone pe an, la 320 de mii de tone.

Momentul opririi focului a coincis cu epuizarea stocurilor de cărbune şi păcură şi cu demararea procedurilor de punere în funcţiune a turbinei pe gaz şi a cazanului recuperator aferent turbinei. Procesul a început la ora 7.00 dimineaţa şi a durat până la ora 11.00, când cazanul a fost oprit, urmând să intre în conservare. De vineri, apa caldă pentru Oradea este asigurată exclusiv de la cazanul de apă fierbinte al noii centrale pe gaz a oraşului.

„Este un moment istoric pentru Oradea. Se închide o etapă din istoria funcţionării sistemului centralizat de termoficare a municipiului Oradea şi începe o nouă etapă, care este gândită şi proiectată să ofere servicii de termoficare performante.”

a spus Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea.

Începând de azi sunt întrunite condiţiile de punere în funcţiune a turbinei pe gaz. Procedurile includ testarea la rece şi la cald a turbinei, verificarea sistemelor de protecţie şi a echipamentelor auxiliare, precum şi confirmarea emisiilor poluante.

Poluare mult mai redusă!

Electrocentrale Oradea se afla în funcţiune din anul 1966, nivelul tehnologic al capacităţilor instalate fiind din perioada anilor 1960-1970. CET-ul nu a beneficiat de lucrări majore de modernizare din cauza lipsei de fonduri, cazanele fiind în prezent uzate fizic şi moral.

În 2008, când s-a început proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, emisiile de CO2 înregistrate erau de aproximativ 880 mii tone pe an. Comparativ, instalaţiile noi ale centralei pe gaz vor avea emisii de aproximativ 320 de mii de tone pe an, adică de aproape trei ori mai puţin decât cele ale vechii centrale.

De asemenea, emisiile de praf şi cenuşă ajunse în atmosferă vor scădea de la aproximativ 2.500 de tone pe an (în 2008) la 11,6 tone pe an în anii următori. În ceea ce priveşte emisiile de SO2, responsabile în parte pentru apariţia ploilor acide, acestea vor scădea de la o cantitate anuală de aproximativ 28 mii tone la 73,03 tone pe an în viitor.

Astfel, prin finalizarea proiectului noii centrale pe gaz, se asigură respectarea obligaţiilor de mediu asumate în Tratatul de Aderare şi a legislaţiei de mediu aplicabile în domeniul energetic.

Investiţia realizată prin proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial MEDIU, contribuie la îmbunătăţirea eficienţei energetice, cât şi la asigurarea unui sistem de încălzire eficient din punct de vedere al costului şi sustenabilităţii, sistem care va conduce la îmbunătăţirea calităţii mediului, a condiţiilor de sănătate a populaţiei şi la servicii mai bune oferite consumatorilor.

De asemenea, va creşte siguranţa în exploatarea sistemului de termoficare în ansamblul său, în condiţiile asigurării unui serviciu superior calitativ şi la un preţ respectând gradul de suportabilitate al populaţiei.

„Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult