Categorized | Opinie/Pamflet

Spuneţi STOP Cerşetoriei… popeşti!

O fotografie face cât 1000 de cuvinte. Într-un sistem în care unii muncesc şi plătesc taxe la stat iar alţii se îngraşă propovăduindu-şi „prietenul imaginar” luând bani de la stat fără a plăti taxe, cel mai potrivit îndemn ar fi cel trecut pe pacarta din imagine „Spune STOP Cerşetoriei!”.

Imagine surprinsă la ceremonialul din 20 aprilie 2016, prilejuit de trecerea a 97 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu Generalul Traian Moșoiu. Într-o parte, discută cordial episcopul Virgil Bercea al Greco-Catolicilor cu preafericitul local, Sofronie Drincec capul ortodox al Episcopiei Oradiei și Bihorului. În cealaltă, primarul Ilie Bolojan.

Deşi este un termen general, „cerşetoria” este un cuvânt cheie care îi leagă pe toţi. Popii cerşesc bani de la enoriaşi, pentru kilogramele de aur pe care le poartă pe ei sau şi le fac cadou între ei sau pentru maşinile scumpe pe care le conduc. Nu se poate spune că îi merită, pentru că nu muncesc pentru ei ca toţi ceilalţi cetăţeni de bun simţ.

Ba mai mult, spre deosebire de cetăţeni, care din munca lor dau bani şi la biserici şi la stat, plătind taxe, popii sunt scutiţi şi de la plata taxelor pentru că, deh, şi parlamentarii au nevoie ca porţile să le fie deschise în „wonderland”.

Aşadar, ei iau bani şi de la cetăţeni şi de la stat investindu-i în megacatedrale faraonice, în maşini de ultimul răcnet sau în vile cu termopane. Asta, în timp ce oraşele gem de oameni care trăiesc la limita sărăciei iar acţiunile de întrajutorare a aproapelui, cel puţin în ceea ce-i priveşte pe ortodocşi, în Oradea, sunt sublime dar… lipsesc cu desăvârşire. Aproapele este important doar dacă este o vacă îndoctrinată, uşor de muls!

De cealaltă parte este primarul Ilie Bolojan şeful unei instituţii, Primăria Oradea, care ia bani de la orădeni, prin taxe şi impozite şi îi redistribuie spre aceeaşi „batmani” (a se vedea acest articol) care sunt tot mai graşi pe zi ce trece. Da, Consiliul Local Oradea decide alocările bugetare dar partidul primarului are cei mai mulţi consilieri, aşa că Ilie Bolojan are putere de decizie.

Prin urmare, în ceea ce-i priveşte pe cei din imagine, îndemnul este cât se poate de potrivit „Spuneţi STOP cerşetoriei!” Cât despre cetăţenii de bun simţ, ei ar trebui să respecte avertismnetul şi să nu mai dea bani cerşetorilor sau, în cazul Primăriei să reacţioneze atunci când banii, munciţi de ei şi plătiţi sub formă de impozite, ajung în buzunarele largi ale sutanelor negre.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Spuneţi STOP Cerşetoriei… popeşti!”

  1. Ramona Balutescu spune:

    Eu sint pentru impozitarea cultelor. Mi s-ar parea firesc ca legile statului sa fie aceleasi pentru toti. Dar asta e o chestie globala. In microcosmosul Oradiei ar fi citeva diferente intre cei de la culte. Bercea nu poarta engolpion de aur. Nu are din banii eparhiei masina pe care o foloseste. Sta intr-un apartament modest al eparhiei, de multi ani. Si ajuta o groaza de oameni cu probleme / si de ticalosi care i se baga sub piele. Drincec nu ar merge niciodata la groapa de gunoi, cu alimente, si nici nu ar servi masa celor cu nevoi. Dar, ce e drept, nici eu n-as sta la un taifas prea cordial cu Drincec – da fiori reci privitorului si induce ideea ca ar fi la fel de ticalosi. Si NU sint.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult