Categorized | Opinie/Pamflet

Spuneţi STOP Cerşetoriei… popeşti!

O fotografie face cât 1000 de cuvinte. Într-un sistem în care unii muncesc şi plătesc taxe la stat iar alţii se îngraşă propovăduindu-şi „prietenul imaginar” luând bani de la stat fără a plăti taxe, cel mai potrivit îndemn ar fi cel trecut pe pacarta din imagine „Spune STOP Cerşetoriei!”.

Imagine surprinsă la ceremonialul din 20 aprilie 2016, prilejuit de trecerea a 97 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu Generalul Traian Moșoiu. Într-o parte, discută cordial episcopul Virgil Bercea al Greco-Catolicilor cu preafericitul local, Sofronie Drincec capul ortodox al Episcopiei Oradiei și Bihorului. În cealaltă, primarul Ilie Bolojan.

Deşi este un termen general, „cerşetoria” este un cuvânt cheie care îi leagă pe toţi. Popii cerşesc bani de la enoriaşi, pentru kilogramele de aur pe care le poartă pe ei sau şi le fac cadou între ei sau pentru maşinile scumpe pe care le conduc. Nu se poate spune că îi merită, pentru că nu muncesc pentru ei ca toţi ceilalţi cetăţeni de bun simţ.

Ba mai mult, spre deosebire de cetăţeni, care din munca lor dau bani şi la biserici şi la stat, plătind taxe, popii sunt scutiţi şi de la plata taxelor pentru că, deh, şi parlamentarii au nevoie ca porţile să le fie deschise în „wonderland”.

Aşadar, ei iau bani şi de la cetăţeni şi de la stat investindu-i în megacatedrale faraonice, în maşini de ultimul răcnet sau în vile cu termopane. Asta, în timp ce oraşele gem de oameni care trăiesc la limita sărăciei iar acţiunile de întrajutorare a aproapelui, cel puţin în ceea ce-i priveşte pe ortodocşi, în Oradea, sunt sublime dar… lipsesc cu desăvârşire. Aproapele este important doar dacă este o vacă îndoctrinată, uşor de muls!

De cealaltă parte este primarul Ilie Bolojan şeful unei instituţii, Primăria Oradea, care ia bani de la orădeni, prin taxe şi impozite şi îi redistribuie spre aceeaşi „batmani” (a se vedea acest articol) care sunt tot mai graşi pe zi ce trece. Da, Consiliul Local Oradea decide alocările bugetare dar partidul primarului are cei mai mulţi consilieri, aşa că Ilie Bolojan are putere de decizie.

Prin urmare, în ceea ce-i priveşte pe cei din imagine, îndemnul este cât se poate de potrivit „Spuneţi STOP cerşetoriei!” Cât despre cetăţenii de bun simţ, ei ar trebui să respecte avertismnetul şi să nu mai dea bani cerşetorilor sau, în cazul Primăriei să reacţioneze atunci când banii, munciţi de ei şi plătiţi sub formă de impozite, ajung în buzunarele largi ale sutanelor negre.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4131 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Spuneţi STOP Cerşetoriei… popeşti!”

  1. Ramona Balutescu spune:

    Eu sint pentru impozitarea cultelor. Mi s-ar parea firesc ca legile statului sa fie aceleasi pentru toti. Dar asta e o chestie globala. In microcosmosul Oradiei ar fi citeva diferente intre cei de la culte. Bercea nu poarta engolpion de aur. Nu are din banii eparhiei masina pe care o foloseste. Sta intr-un apartament modest al eparhiei, de multi ani. Si ajuta o groaza de oameni cu probleme / si de ticalosi care i se baga sub piele. Drincec nu ar merge niciodata la groapa de gunoi, cu alimente, si nici nu ar servi masa celor cu nevoi. Dar, ce e drept, nici eu n-as sta la un taifas prea cordial cu Drincec – da fiori reci privitorului si induce ideea ca ar fi la fel de ticalosi. Si NU sint.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult