Categorized | Cultură

Vernisaj de prestigiu la Oradea. Expun fotografi ai unei asociaţii fondată la 1901!

Din 22 aprilie şi până pe 11 mai iubitorii de fotografie din Oradea vor avea ocazia să vizioneze în Galeria „Euro Foto Art” o expoziție de artă fotografică din Serbia. Vor fi expuse 75 de creații realizate de 22 de  artiști fotografi din Voivodina, grupate sub genericul „Planeta – Ziua Pământului”.

Vernisajul va avea loc vineri, 22 aprilie 2016, ora 18:00, în prezența unui grup de artiști fotografi din Novi Sad: Dusan Zivic (președintele Fotoclubului) și Lennert Géza, un vechi prieten al artiștilor fotografi din Oradea.

Gazda vernisajului  va fi artistul  fotograf  Ovi D. Pop, director al departamentului patronaje al Asociației „Euro Foto Art”, care va vernisa expoziția.

În cadrul acesteia va fi citit mesajul artistului fotograf Ștefan Tóth, președintele cunoscutei Asociații Internaționale, care nu va putea participa la eveniment. Momentele muzicale vor fost asigurate de artiştii Cvartetului de Clarinete „Stadler” din Oradea, condus de artistul István Székely.

Rădăcinile Asociației Foto, Film și Video din Voivodina (FKVSV) datează din mijlocul secolului 19-lea, în scurt timp după descoperirea invenției secolului, care a cucerit întreaga lume: daghereotipia (1839). În anul 1850 primul fotograf sârb Anastas Jovanovic a ajuns în Novi Sad, unde a realizat prima înregistrare a Cetății medievale Petrovaradin.

Fotograful Georgie Knežević în 1854 a deschis primul studio fotografic din Novi Sad, iar în anul 1858 Dr. Jovan Andrejevic a scris în ziarul „Săptămâna” prima serie de articole despre fotografie. FKVSV unul dintre primele cluburi foto din Balcani a fost fondată în data de 12 august 1901 in Novi Sad. Statutul juridic a Fotoclubului din Novi Sad a fost  atestat de Ministerul de Interne a Ungariei din Budapesta.

FKVSV este una din cele mai active organizații partenere ale Asociației „Euro Foto Art”. În cadrul parteneriatului, în Novi Sad și Oradea au fost vernisate mai multe expoziții ale artiștilor din cele două orașe.

Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” și Primăria Municipiului Oradea, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până pe 11 mai 2016,  între orele 08:00 şi 19:00. Intrarea este liberă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4324 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult