Categorized | Cultură

Vernisaj de prestigiu la Oradea. Expun fotografi ai unei asociaţii fondată la 1901!

Din 22 aprilie şi până pe 11 mai iubitorii de fotografie din Oradea vor avea ocazia să vizioneze în Galeria „Euro Foto Art” o expoziție de artă fotografică din Serbia. Vor fi expuse 75 de creații realizate de 22 de  artiști fotografi din Voivodina, grupate sub genericul „Planeta – Ziua Pământului”.

Vernisajul va avea loc vineri, 22 aprilie 2016, ora 18:00, în prezența unui grup de artiști fotografi din Novi Sad: Dusan Zivic (președintele Fotoclubului) și Lennert Géza, un vechi prieten al artiștilor fotografi din Oradea.

Gazda vernisajului  va fi artistul  fotograf  Ovi D. Pop, director al departamentului patronaje al Asociației „Euro Foto Art”, care va vernisa expoziția.

În cadrul acesteia va fi citit mesajul artistului fotograf Ștefan Tóth, președintele cunoscutei Asociații Internaționale, care nu va putea participa la eveniment. Momentele muzicale vor fost asigurate de artiştii Cvartetului de Clarinete „Stadler” din Oradea, condus de artistul István Székely.

Rădăcinile Asociației Foto, Film și Video din Voivodina (FKVSV) datează din mijlocul secolului 19-lea, în scurt timp după descoperirea invenției secolului, care a cucerit întreaga lume: daghereotipia (1839). În anul 1850 primul fotograf sârb Anastas Jovanovic a ajuns în Novi Sad, unde a realizat prima înregistrare a Cetății medievale Petrovaradin.

Fotograful Georgie Knežević în 1854 a deschis primul studio fotografic din Novi Sad, iar în anul 1858 Dr. Jovan Andrejevic a scris în ziarul „Săptămâna” prima serie de articole despre fotografie. FKVSV unul dintre primele cluburi foto din Balcani a fost fondată în data de 12 august 1901 in Novi Sad. Statutul juridic a Fotoclubului din Novi Sad a fost  atestat de Ministerul de Interne a Ungariei din Budapesta.

FKVSV este una din cele mai active organizații partenere ale Asociației „Euro Foto Art”. În cadrul parteneriatului, în Novi Sad și Oradea au fost vernisate mai multe expoziții ale artiștilor din cele două orașe.

Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” și Primăria Municipiului Oradea, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până pe 11 mai 2016,  între orele 08:00 şi 19:00. Intrarea este liberă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult