Categorized | Educatie

Toate-s vechi şi nouă toate: Constantin Bungău la al doilea mandat!

Cu mari emoţii, şi după două tururi de scrutin, universitarii orădeni au ales să meargă şi în următorii patru ani pe mâna aceluiaşi rector, Constantin Bungău. În primul tur, 20 de universitari au făcut în aşa fel încât cele 5 voturi pe care Florian Bodog le-a avut în faţa lui Constantin Bungău să nu mai conteze. Voturile lor nule s-au dovedit a fi hotărâtoare pentru a se ajunge în turul doi, acolo unde actualul rector a câştigat cu 39 de voturi în plus faţă de contracandidatul său.

După „victoria” fără câştigător de pe 18 aprilie când Florian Bodog a avut 442 de voturi iar Constantin Bungău 437, Biblioteca Universităţii din Oradea a fost joi, 21 aprilie 2016, gazda turului doi al scrutinului. Cele cinci voturi care i-au diferenţiat pe câştigători nu i-a liniştit pe niciunul, din două motive.

Pe de o parte pentru că cei 20 care şi-au anulat voturile ar fi putut schimba lejer soarta alegerilor (lucru de înţeles dacă ne gândim că în turul doi nu mai avea nicio importanţă, nici măcar simbolică, actul de protest la adresa „sărăciei” ofertei electorale) iar pe de altă parte, pentru că exista posibilitatea ca la urne să nu mai fie 901 candidaţi ca la primul tur sau să fie mai mulţi (drept de vot au avut 1.013 electori, cu 112 mai mulţi decât se prezentaseră). Aşadar, cele 5 voturi nu dădeau niciunuia dintre candidaţi siguranţa că va câştiga sau va pierde.

Primele semne de joi, 21 aprilie, au pus şi ele paie pe foc. Dacă pe 18 aprilie, până la ora 14.00, votaseră 628 de persoane, joi, până la 13.30 votaseră deja 660 de electori (65,15%) ceea ce arăta o prezenţă mai mare la vot. La 17.00, la închiderea urnelor, era foarte clar că cele 5 voturi în plus nu mai aveau nicio importanţă. Votaseră 43 de electori în plus faţă de turul I (de la 901 la 944), adică prezenţa ajunsese la un maxim nemaiîntâlnit în istoria alegerilor Universităţii din Oradea, de 93,18% (de la 88,94% în turul I).

Mai rămânea de văzut, după numărarea voturilor, dacă ieşiseră la urne cei care se temeau să nu câştige Florin Bodog sau cei care voiau să-i consolideze victoria. Rezultatul după numărarea voturilor a arătat că la vot au ieşit cei care nu l-au vrut pe Bodog, numărul celor care îl votaseră fiind acelaşi ca la primul scrutin 442. Constantin Bungău a crescut însă cu 44 de voturi făcând ca cel 5 voturi în plus de la primul tur ale lui Bodog să nu mai conteze.

„Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor, atât celor care m-au votat cât şi celor care nu m-au votat. Împreună vreau să continuăm ceea ce am făcut bine, aşa cum mi-am propus şi în planul managerial, astfel încât Universitatea noastră să crească în continuare. Mandatul meu expiră pe 4 mai şi probabil că în săptămâna imediat după Paşti voi începe desemnarea prorectorilor”

a spus rectorul Constantin Bungău care a ales să sărbătoreacă victoria, acasă, în familie.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4271 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult