Categorized | Oradea

Începe transformarea străzii Vasile Alecsandri în pietonală. Mai întâi se vor reabilita faţadele clădirilor!

Aşa cum se prevedea în proiectul făcut public de câţiva ani buni, Primăria Oradea va reabilita strada Vasile Alecsandri, transformând-o în zonă pietonală. Primul pas l-au constituit discuţiile cu proprietarii celor 21 de clădiri care au fost de acord, în schimbul unor scutiri de taxe şi impozite, să reabiliteze faţadele clădirilor pe banii lor.

Conform unui proiect de hotărâre a Consiliului Local, privind „Programul de transformare a străzii Vasile Alecsandri în zonă pietonală prin refuncţionalizarea şi reamenajarea spaţiului public”, lucrările sunt programate în două etape. În prima etapă se vor reabilita toate faţadele clădirilor, iar în etapa a doua se vor efectua lucrările de transformare a străzii în zonă pietonală, inclusiv lucrările de amplasare a modulelor termice şi altele conexe acestora.

În vederea reabilitării faţadelor, Instituţia Arhitectului Şef, prin Adriana Lipoveanu, a purtat discuţii cu toţi proprietarii celor 21 de clădiri, din care 3 sunt monumente istorice. În urma discuţiilor, s-a ajuns la o înţelegere cu proprietarii, care urmează să fie transformată în contract în cursul lunii iunie.

Conform acestei înţelegeri, Primăria Oradea va realiza proiectele tehnice pentru reabilitarea faţadelor şi va asigura dirigenţia de şantier, proprietarii urmând să reabiliteze clădirile pe cheltuiala lor. De asemenea, conform acestei înţelegeri, proprietarii vor beneficia de scutire de impozit pe clădire timp de 5 ani, iar cei care au terase nu vor plăti taxe de ocupare pentru acestea timp de 3 ani.

În vederea transformării străzii V. Alecsandri în zonă pietonală, Primăria Oradea va actualiza proiectul tehnic, urmând ca în toamna acestui an să se organizeze licitaţia, iar până în luna iulie a anului 2017 lucrările să fie încheiate.

„Sper ca acest program pilot să reuşească, în aşa fel încât să-l putem extinde şi pentru strada Aurel Lazăr în anul 2018. Partea de pavaj va fi realizată de Primăria Oradea din bugetul local, urmând să o decontăm din bani europeni, prin Programul Operaţional Regional”

a spus primarul Ilie Bolojan.

alexandritext3

Click AICI dacă vreţi să vedeţi mai multe imagini cu pietonala prelungită pe Vasile Alecsandri

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult