Categorized | Cultură

Hurezeanu la Oradea: repatriaţii şi modelele autentice ar putea revigora România!

Fostul jurnalist al Europei Libere şi actualul ambasador al României în Germania, Emil Hurezeanu a revenit în Oradea, unde şi-a lansat cartea „Pe trecerea timpului”. Vorbind despre ea, ambasadoru a reluat o parte dintre afirmaţiile făcute în conferinţa din 2015 de la Primăria Oradea şi a prezentat culisele unor discuţii diplomatice cu oficiali din Ungaria şi Germania.

Aula Magna a Universităţii din Oradea a fost plină ochi marţi, 10 mai 2016, la lansarea cărţii lui Emil Hurezeanu.Despre ea dar şi despre activitatea jurnalistică a ambasadorului au vorbit criticul de teatru Mircea Morariu, conferenţiarul Cristina Matiuţa de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi rectorul Constantin Bungău.

„Cartea a apărut anul trecut la editura Curtea Veche din Bucureşti, are 500 de pagini şi subliniază trecerea de la exilatul Emil Hurezeanu la cel de astăzi. Reuneşte editorialele publicate între 1996 şi 2015 la care se adaugă două interviuri foarte importante, unul cu Henry Kissinger membru în guvernul lui Richard Nixon şi unul cu Helmut Kohl, arhitectul reunificării germaniei. Cred că volumul merită citit şi pentru a urmări cum ne relatează Emil Hurezeanu că ne-am petrecut timpul în ultimii 20 de ani”

a spus Mircea Morariu.

Cristina Matiuţa a spus că volumul este un instrument extraordinar de cunoaştere a istoriei recente şi că „unele dintre articole sunt premonitorii anticipând cu exactitate ceea ce s-a întâmplat ulterior apariţiei lor. Merită subliniată şi îngâduinţa pe care Emil Hurezeanu o arată faţă de oameni şi limitele lor şi tocmai de aceea societatea are nevoie de astfel de modele la care să ne putem raporta”.

Prea săraci pentru a fi antieuropeni!

Emil Hurezeanu nu a vorbit la Oradea doar despre cartea sa ci a legat, într-un melanj elgant, cu accente amuzante, trecutul de prezent, România de Occident.

„Admiraţia pe care o am pentru oraşul dumneavoastră care anunţă continuarea Europei de Vest, care se duce până la Sibiu şi trece apoi prin Constanţa, Fâşia Gaza, Rahova, ţine şi de oamenii interesanţi de aici care repetă posibilitatea Europei. România este mai puţin nemulţumită decât Polonia sau Ungaria.

Ambasadorul Ungariei în Germania îmi spunea că noi nu suntem în situaţia de a avea lideri populişti şi antieuropeni, cum susţin unii că ar fi primul ministru Orban sau primul ministru polonez, pentru că suntem prea săraci ca să atingem gradul de declanşare autogenerativă a populismului a naţionalismului şi a antieuropenismului. E vorba depre un fel de prag al lui Tocqueville care, spunea la un moment dat, că nu există revoluţie decât când nivelul aşteptărilor este atins şi depăşit, deci abia atunci când începe să fie mai bine, începe adevărata transformare într-o mişcare.

Cartea mea este un jurnal pentru că este o alegere subiectivă a unor secvenţe, chiar dacă cronicarul nu e dator cu subiectivitate decât în măsura în care percepem, mai interesant sau mai banal decât alţii, aceeaşi imagine. Este un jurnal pentru că am ales singur dintr-un arhipelag de observaţii şi percepţii ceea ce cred eu că este mai important pentru ultimii 20 de ani.

Am avut întotdeauna, prin şansa de a mă fi născut în România, în Transilvania, la Sibiu, posibilitatea să integrez experienţele altor comunităţi, unele cu modalităţi mai avansate cu care am coexistat: evrei, germani, maghiari şi chiar şi romi. În discuţiile pe care le am cu oficialităţile germane mă întreabă, de ce vin aşa mulţi romi din România.

Pentru că am fost cea mai tolerantă ţară, cu o conştiinţă vinovată, au fost ani îndelungaţi robi, şi apoi, ca şi cum am fi refăcut, cu acea conştiinţă, actul de libertate, le-am acordat maxima toleranţă. Şi acum merg în Germania pentru că au devenit ei cei mai toleranţi faţă de romi. Răspunsul nu-i mulţumeşte”

a glumit ambsadorul.

Prin modele autentice şi repatriaţi

Conform acestuia, cartea este o ilustrare a dorinţei sistematice, urmărită cu premeditare, de a găsi momentele potrivite pe coordonatele relativităţii.

„Verticala timpului, dinspre trecut spre prezent cu orizontala temporalităţii prezente. Nu poţi să fii un bun politician sau jurnalist etc dacă nu ştii cine sunt predecesorii tăi. Şi noi suntem într-o criză cronică şi multiplicată de modele pentru că ne ghidăm după personalităţi, la început onorabile dar care ţin acum de mitologia filmelor lui Sergiu Nicolaescu, de nevoia de activare energetică a etosului patriotic.

Fără încărcarea cu ce ai din trecut, nu răspunzi aşteptărilor globalizării. Avem personaje ca Inocențiu Micu-Klein, Andrei Şaguna, Carol I, Petre P. Carp, Ion Ionescu de la Brad, care a împădurit imperiul Otoman salvându-l de deşertificare şi a înfiinţa Partidul Naţional Ţărănesc, sau Baronul Samuel von Brukenthal, care a lăsat biblioteci monumentale la Sibiu şi Tg. Mureş. Astfel de personaje, după părerea mea, ar trebui să vină şi să inspire astăzi.

De fiecare dată când se schimbă timpul avem nevoie de tulpini regeneratoare care să ne încarce cu energie într-un context nou. Şi acolo unde verticala întâlneşte orizontala este absolut nevoie să vedem despre ce este vorba pe orizontală. Nu putem înţelege ce se întâmplă în Piaţa Universităţii din Bucureşti, nici în 1989, nici după drama de la Colectiv, ca intersecţii nodulare ale istoriei noastre recente, fără să ştim ce s-a întâmplat în acelaşi timp în Piaţa Bastiliei şi în Piaţa Tiananmen.

Fără să ştim ce se întâmplă cu ungurii, cu germanii, cu austriecii, cu ruşii, nu ne înţelegem suficient. Ideea că ce ni se întâmplă astăzi e decupat e una dintre cele mai mari nenorociri care i se poate întâmpla unei comunităţi. România a evoluat în date care sunt mai importante decât intrarea în NATO şi în UE. Are o prezenţă plastică, o morfologie mişcată, aproape în întreaga lume.

Sunt români care lucrează cu idei, în toată lumea. Să se închidă graniţele ar fi o nenorocire. Sunt convins că vom avea un val de români întorşi, vor veni prin copiii şi nepoţii lor, care vor asigura României un fel de halou al societăţii în care Occidentul se va vedea bine, în oglindă. Ăsta va fi un mare câştig”

a mai spus Emil Hurezeanu.

Volumul lansat la Oradea „Pe trecerea timpului” va fi disponibil la standul Curtea Veche Publishing din cadrul Târgului Gaudeamus precum și în librăriile din toată țara, la prețul de 50 lei.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4273 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult