Categorized | Educatie

A început Săptămâna Ştiinţifică la Universitatea din Oradea!

Aula Magna a Universităţii din Oradea a fost marţi, 24 mai 2016, gazda festivităţii de deschidere a celei de-a XXVII-a ediţii a Săptămânii Ştiinţifice. Au fost prezentate principalele realizări din 2015 fiind premiaţi elevii şi profesorii care au pus umărul la creşterea vizibilităţii instituţiei.

Evenimentul a început la ora 12.00 în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, a reprezentanţilor Prefecturii – Claudia Timofte şi Primăriei Oradea – Huszar Istvan, a rectorul Constantin Bungău, a preşedintelui Senatului – Sorin Curilă şi a prorectorului responsabil cu Managementul Cercetării şi Relaţiilor Internaţionale – Eugen-Victor Macocian. Din păcate, pentru un eveniment de o asemenea anvergură, sala a fost pe jumătate goală, mai mult de jumătate din cei prezenţi fiind premiaţi.

Eugen-Victor Macocian, care a fost şi moderatorul evenimentul, a spus la începutul festivităţii că manifestarea este deja una de tradiţie şi că este săptămâna în care sunt sărbătoriţi cei care aduc rezultate în cercetare şi prestigiu instituţiei.

„Este un prilej pentru a recunoaşte meritele colegilor şi studenţilor noştri şi pentru a răsplăti colaboratorii din zona socio-economică. La această oră avem cu 2000 de metri pătraţi mai mult spaţiu rezervat cercetării datorită unor proiecte importante. În 2015 au fost derulate proiecte în valoare de 17 milioane de euro şi eu cred că Universitatea nu trebuie privită şi raportată doar la numărul de studenţi ci şi prin contribuţia în zona inovării, a mediului socio-economic şi a culturii”

a spus rectorul Constantin Bungău.

Acesta a mai adăugat că instituţia pe care o reprezintă va pune din ce în ce mai mult preţ pe rezultatele obţinute în cercetare.

Cele mai importante premii: Cătălin Pascu Moca şi Ioan Hathazi!

După ce viceprimarul Oradiei Huszar Istvan a spus că Universitatea este un „instrument” care îi poate ajuta pe bihoreni să îşi păstreze copiii în propriul oraş, Macocian a făcut o prezentare a rezultatelor din cercetare ale Universităţii. Au fost punctate proiectele importante care s-au derulat sau sunt în derulare, aparatura achiziţionată, banii câştigaţi, brevetele de invenţie, cărţile (150) şi articolelele ISI publicate.

În ceea ce priveşte articolele ISI, pornind de la faptul că aceleaşi persoane publică an de an acest tip de articole, prorectorul a spus că ar trebui învăţaţi şi ceilalţi colegi cum să le redacteze astfel încât numărul lor să crească. Pe lângă acestea au fost subliniate şi relaţiile şi colaborările pe diferite proiecte cu universităţile din alte ţări, acolo unde pe primul loc se află cele din Turcia, Ungaria şi Polonia.

Au urmat apoi premiile date pentru realizări. La început au fost premiate instituţiile şi companiile cu care Universitatea a colaborat: Primăria Oradea, Prefectura, Consiliul Judeţean, Episcopiile Ortodoxă şi Greco-Catolică, Filarmonica Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, CSM Oradea, Celestica, Connectronics, Plexus şi Comau.

A urmat apoi o listă lungă cu studenţii care au obţinut premii importante şi cu profesorii care s-au remarcat în 2015. Criteriul de selecţie al cadrelor didactice a fost axat pe propunerile făcute de fiecare facultate în parte. Premii speciale au primit doar două persoane, ceea ce arată că Universitatea din Oradea a înţeles bine că nu poate pune pe aceeaşi treaptă cadrele didactice recomandate de proprii colegi, care poate nu s-au remarcat cu pre multe lucruri dar au ajuns pe listă pentru că trebuia să fie pus cineva şi de la acea facultate, cu unii care au publicat în reviste de prestigiu mondial.

Aşa se face că premii speciale au primit doar Ioan Hathazi pentru proiectul „Creşterea capacităţii de cercetare dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în ingineria electrică”, cu o valoare de aproape 8,4 milioane de lei, primul dintr-o serie de proiecte care vor forma un smartcampus la Oradea şi Cătălin Pascu Moca de la Departamentul de Fizică pentru un al doilea articol de importanţă mondială publicat în prestigioasa revistă Nature.

Săptămâna Ştiinţifică a Universităţii din Oradea, 24-27 mai, cuprinde 20 de manifestări care se vor desfăşura la 11 Facultăţi, plus două la Deprtamentul pentru Pregătirea Personalului Didacic.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4269 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult