Categorized | Educatie

A început Săptămâna Ştiinţifică la Universitatea din Oradea!

Aula Magna a Universităţii din Oradea a fost marţi, 24 mai 2016, gazda festivităţii de deschidere a celei de-a XXVII-a ediţii a Săptămânii Ştiinţifice. Au fost prezentate principalele realizări din 2015 fiind premiaţi elevii şi profesorii care au pus umărul la creşterea vizibilităţii instituţiei.

Evenimentul a început la ora 12.00 în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, a reprezentanţilor Prefecturii – Claudia Timofte şi Primăriei Oradea – Huszar Istvan, a rectorul Constantin Bungău, a preşedintelui Senatului – Sorin Curilă şi a prorectorului responsabil cu Managementul Cercetării şi Relaţiilor Internaţionale – Eugen-Victor Macocian. Din păcate, pentru un eveniment de o asemenea anvergură, sala a fost pe jumătate goală, mai mult de jumătate din cei prezenţi fiind premiaţi.

Eugen-Victor Macocian, care a fost şi moderatorul evenimentul, a spus la începutul festivităţii că manifestarea este deja una de tradiţie şi că este săptămâna în care sunt sărbătoriţi cei care aduc rezultate în cercetare şi prestigiu instituţiei.

„Este un prilej pentru a recunoaşte meritele colegilor şi studenţilor noştri şi pentru a răsplăti colaboratorii din zona socio-economică. La această oră avem cu 2000 de metri pătraţi mai mult spaţiu rezervat cercetării datorită unor proiecte importante. În 2015 au fost derulate proiecte în valoare de 17 milioane de euro şi eu cred că Universitatea nu trebuie privită şi raportată doar la numărul de studenţi ci şi prin contribuţia în zona inovării, a mediului socio-economic şi a culturii”

a spus rectorul Constantin Bungău.

Acesta a mai adăugat că instituţia pe care o reprezintă va pune din ce în ce mai mult preţ pe rezultatele obţinute în cercetare.

Cele mai importante premii: Cătălin Pascu Moca şi Ioan Hathazi!

După ce viceprimarul Oradiei Huszar Istvan a spus că Universitatea este un „instrument” care îi poate ajuta pe bihoreni să îşi păstreze copiii în propriul oraş, Macocian a făcut o prezentare a rezultatelor din cercetare ale Universităţii. Au fost punctate proiectele importante care s-au derulat sau sunt în derulare, aparatura achiziţionată, banii câştigaţi, brevetele de invenţie, cărţile (150) şi articolelele ISI publicate.

În ceea ce priveşte articolele ISI, pornind de la faptul că aceleaşi persoane publică an de an acest tip de articole, prorectorul a spus că ar trebui învăţaţi şi ceilalţi colegi cum să le redacteze astfel încât numărul lor să crească. Pe lângă acestea au fost subliniate şi relaţiile şi colaborările pe diferite proiecte cu universităţile din alte ţări, acolo unde pe primul loc se află cele din Turcia, Ungaria şi Polonia.

Au urmat apoi premiile date pentru realizări. La început au fost premiate instituţiile şi companiile cu care Universitatea a colaborat: Primăria Oradea, Prefectura, Consiliul Judeţean, Episcopiile Ortodoxă şi Greco-Catolică, Filarmonica Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, CSM Oradea, Celestica, Connectronics, Plexus şi Comau.

A urmat apoi o listă lungă cu studenţii care au obţinut premii importante şi cu profesorii care s-au remarcat în 2015. Criteriul de selecţie al cadrelor didactice a fost axat pe propunerile făcute de fiecare facultate în parte. Premii speciale au primit doar două persoane, ceea ce arată că Universitatea din Oradea a înţeles bine că nu poate pune pe aceeaşi treaptă cadrele didactice recomandate de proprii colegi, care poate nu s-au remarcat cu pre multe lucruri dar au ajuns pe listă pentru că trebuia să fie pus cineva şi de la acea facultate, cu unii care au publicat în reviste de prestigiu mondial.

Aşa se face că premii speciale au primit doar Ioan Hathazi pentru proiectul „Creşterea capacităţii de cercetare dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în ingineria electrică”, cu o valoare de aproape 8,4 milioane de lei, primul dintr-o serie de proiecte care vor forma un smartcampus la Oradea şi Cătălin Pascu Moca de la Departamentul de Fizică pentru un al doilea articol de importanţă mondială publicat în prestigioasa revistă Nature.

Săptămâna Ştiinţifică a Universităţii din Oradea, 24-27 mai, cuprinde 20 de manifestări care se vor desfăşura la 11 Facultăţi, plus două la Deprtamentul pentru Pregătirea Personalului Didacic.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4131 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult