Categorized | Oradea

Cel mai modern aquapark din vestul României a fost inaugurat la Oradea!

Primăria Oradea a organizat vineri, 27 mai 2016, o conferinta de presă cu ocazia închiderii proiectului „Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea”, cea mai mare investiție publică de acest gen din România. În iunie va avea loc remedierea eventualelor neconformităţi constatate şi obţinerea autorizaţiilor de punere în funcţiune urmând ca, în cursul lunii iulie, Aquapark-ul să fie deschis publicului larg.

La eveniment au fost prezenți primarul Ilie Bolojan, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Marcel Boloș, directorul Administrației Domeniului Public Liviu Andrica, directorul Direcției Management cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea – Marius Moș, managerul de proiect Anamaria Sava, reprezentanți ai constructorului și ai proiectantului.

„Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest important proiect, începând de la cei care au scris proiectul, domnului secretar de stat Marcel Boloș care a pus o piatră de temelie la această investiție, proiectantului, constructorilor și nu în ultimul rând Agenției de Dezvoltare Regională Nord Vest. Acest aquapark a fost construit într-un an și jumătate, este cel mai modern aquapark din vestul României. El acoperă toate necesitățile pentru o zonă de recreere de calitate pentru orădeni și turiști și pune Oradea pe harta turismului balnear și de recreație în Estul Europei”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Managerul de proiect, Anamaria Sava a prezentat celor prezenți toate corpurile și facilitățile complexului. Corpul 1 cuprinde subsolul cu vestiarele, spațiile tehnice, depozitele frigorifice pentru alimentație publică, parter și etaj, 13 bazine acoperite, 4 aqua-tobogane interioare, spa-ul, centrul wellness, centrul de informare turistică, restaurantul, cabinetul medical şi birourile administrative.

Corpurile 2 și 3 sunt puncte de alimentație publică. Corpul 4 este turnul toboganelor exterioare, de 18 metri înălțime cu platformă de lansare și bazin de aterizare. Corpurile 5 și 6 sunt grupuri sanitare și vestiare.

La toate acestea se adugă 5 bazine exterioare (cu valuri, de sărituri, olimpic, pentru copii și pentru adulți), un teren multifuncțional de sport pentru baschet, fotbal și handbal, două terenuri de volei de plajă, patru terenuri de sport pentru fotbal de masă și două mese pentru tenis de masă.

„Aquaparkul cu o suprafață de 7 ha și 5000 de mp de luciu de apă aparține de azi Primăriei Oradea. Noi am făcut recepția, avem câteva mici observații cu privire la unele aspecte, care urmează să fie remediate”.

a declarat şeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea, Marius Moș.

Acoperiş cu pernă de aer comprimat

Apa din toate bazinele este recirculată, tratată și filtrată  corespunzător (5% se reîmprosăteaza cu apă potabilă), iar masajul acvatic este prezent la patru bazine (trei interioare plus unul exterior).

Corpul 1 al Aquaprakului este a treia construcție din România a cărei acoperiș este realizat dintr-o membrană folie triplu strat și pernă de aer comprimat.

În ceea pe privește suprafața de teren de 1,63 ha care dă înspre Crișul Repede, aceasta a fost concesionată de către Primăria Oradea de la Apele Române și amenajată corspunzător prin însămânțare cu iarbă și montarea de bănci de odihnă.

În încheierea conferinței, Marcel Boloș secretar de stat în Ministerul Transporturilor, fost director al Direcției de Proiecte din Primăria Oradea și fost director al Agenției de Dezvoltare Nord Vest a spus:

„Pentru mine, azi, la închiderea acestui proiect, este o zi istorică pentru că apare o nouă șansă pe care o are turismul geotermal în Oradea. De felul în care va fi exploatat acest obiectiv, vor depinde și alte investiții în Oradea. Țin să îi felicit pe toți foștii mei colegi, și pe domnul primar Ilie Bolojan, a cărui implicare a fost hotărâtoare în implementarea acestui proiect”.

Realizat prin Programul Operațional Regional 2007 -2013, proiectul a avut o valoare de peste 91,4 milioane de lei cu TVA (din care finanțare nerambursabilă peste 42,3 milioane lei, inclusiv TVA) este cea mai mare investiție publică de acest gen din România, prin care s-a urmărit diversificarea și îmbunătățirea serviciilor turistice în general, și de agrement în special, oferite locuitorilor municipiului Oradea și turiștilor, ridicarea standardului de oferă turistică, exploatare durabilă și responsabilă a resursei minerale geotermale.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4375 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult