Categorized | Eveniment

Luna copiilor, la Oradea. Începe Festivalul de teatru Arcadia!

Din 4 şi până pe 26 iunie Oradea va fi gazda „Festivalului de teatru pentru copii Arcadia”, un eveniment la care micuţii vor avea posibilitatea să vadă cele mai bune spectacole din ţară. Organizatorii au pregătit evenimente pentru toate vârstele (chiar şi pentru bebeluşi), spectacole cu marionete şi cu păpuşi ingenioase, scenografii 3D, musical-uri pentru copii, spectacole de magie şi concerte în aer liber.

Ajuns la a III-a ediţie, evenimentul va deschide porţile teatrului la fiecare sfârşit de săptămână a lunii, pentru toţi iubitorii de spectacole de teatru de păpuşi.

„Pentru început, îi invităm pe cei mici la spectacol „Hansel şi Gretel” care se va desfăşura de ziua lor, pe 1 iunie, de la ora 17.00, la Teatrul Arcadia şi la care intrarea va fi gratuită, în limita celor 140 de locuri de care dispunem.

Ca un cadou şi mai mare, timp de aproape o lună, în Oradea vor poposi Făt-Frumos, Greuceanu, Peter-Pan, Aleodor Împărat, Muck cel Mic, Micul Prinţ, Robin Hood, Jules Verne, Bau – Bau şi cea mai fioroasă familie de zmei, însoţită de mămica lor. Eroii care îi vor învinge pe zmeii cei poznaşi, vor fi chiar copiii din public.

Spectacolele au fost selectate după ce au fost urmărite sau pentru că au obţinut premii importante la nivel naţional iar micuţii orădeni vor avea ocazia unică de a le vedea şi în Oradea. Unele, cum este „Spaima Zmeilor” care se va juca pe 26 iunie, de la ora 11.00 în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, pus în scenă de Teatrul Ion Creangă din Bucureşti, are 34 de participanţi şi se joacă pentru prima dată în afara capitalei.

Un alt spectacol foarte modern este „Cui i-e frică de Bau Bau?” al Teatrului de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti. Prin intermediul lui copiii vor putea învăţa să îşi stăpânească frica.

În total vor fi 12 spectacole în spaţii convenţionale şi 6 spectacole în Cetatea Oradea”

a spus Florian Silaghi care a mulţumit Primăriei Oradea pentru permisiunea de a organiza spectacole în Ceatate.

Apolodorul lui Ada Milea, cadou pentru copiii cuminţi

În săptămâna 13 – 19 iunie, Festivalul Arcadia va ieşi din teatru şi se va muta în Cetatea Oradea, unde vor avea loc o serie de activităţi şi evenimente pentru copii.

De luni până vineri se vor desfăşura ateliere tematice, menite să provoace creativitatea, îndemânarea, spiritul de aventură şi curajul fiecărui copil.

„Atelierele vor fi susţinute de către Cercetaşii României, care vă aşteaptă la construit de zmeie, olărit, pictură pe piatră, lemn, tricouri, origami, quilling, treasure hunt şi, pentru cei mai curajoşi, un traseu de alpinism”

a spus Adriana Borza de la Centrul Local Oradea al Cercetaşilor României.

De asemenea, în Cetate vor avea loc şi reprezentaţii de teatru în aer liber, iar la sfârşitul acestei săptămâni aventurile celui mai cunoscut pinguin tenor, îndrăgitul Apolodor, cu Ada Milea pe post de dirijor şi prietenii ei din cor, vor poposi în amfiteatru cu un concert încântător. Concerul va fi dedicat numai copiilor cuminţi. Pentru cei mai puţin ascultători, Ada Milea şi Bobo Burlăceanu au pregătit puţin mai târziu un concert exact pe gustul lor.

Tot în intervalul 13 – 17 iunie, cei mai mici spectatori sunt aşteptaţi la Sala Arcadia ca să pătrundă pentru prima oară în lumea teatrului prin cele patru spectacole dedicate bebeluşilor.

Surprizele nu se vor încheia, va urma un show extraordinar cu baloane de săpun uriaşe, un work-shop-ul itinerant „Carousel performance” dedicat actorilor şi pasionaţilor de actorie, precum şi o expoziţie de afişe din cadrul Teatrului Arcadia realizate de graficianul Trifan Laszlo timp de 20 de ani.

La ediţia din acest an al festivalului vor fi invitate teatre şi trupe independente din Bucureşti, Galaţi, Arad, Alba – Iulia, Cluj Napoca, Timişoara şi Ploieşti, însumând un număr de aproximativ 150 de invitaţi.

„Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” pe 4 iunie

Festivalul va debuta cu o paradă de personaje şi păpuşi de basm, care se va desfăşura vineri, 3 iunie, de la ora 17.00, pe traseul Piaţa Unirii – Corso. Personajele vor împărţi copiilor fluturaşi, baloane şi invitaţii. Primul specatcol va avea loc sâmbătă, 4 iunie, de la ora 11.00 la Sala Arcadia. Este vorba despre „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, al Teatrului Merlin din Timişoara. Duminică, 5 iunie, de la ora 11.00, tot la Sala Arcadia, se va juca „Greuceanu” – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad (Trupa Marionete).

În cadrul festivalului sunt înglobate şi alte manifestări artistice: Festivalul „Floare de Lotus” al Cercului de Teatrul de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea şi Festivalul concurs între licee „Oglindirea sufletului în literatură”.

Festivalul pentru copii Arcadia în Cetatea din Oradea este un proiect cultural organizat de Fundaţia Culturală Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, co-finanţat de Teatrul Regina Maria şi Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune şi realizat în parteneriat cu Primăria Oradea şi Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Oradea.

„Bugetul de anul acesta al Festivalului a fost de peste 84.000 de lei din care cei mai mulţi bani, 50.000, i-am primit de de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Datorită lor ne-am permis să aducem trupe şi spectacole celebre din toată ţara. Biletele vor fi accesibile ca preţ.

Spectacolele şi concertele din Cetatea Oradea vor fi gratuite, pentru cele de la Teatrul Regina Maria biletul va fi 15 lei pentru cele de la Teatrul Arcadia – 10 lei. Şi pentru participarea la workshop-uri se va percepe o taxă mai mult simbolică. Copiii însă vor putea pleca acasă cu creaţiile pe care le vor face cu mânuţele lor”

a mai spus Florian Silaghi.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Acestea pot fi achiziţionate şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau on-line pe biletmaster.ro.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult