Categorized | Cultură

Programul Festivalului internaţional European Music Open!

Iubitorii de cultură din Oradea vor avea ocazia, timp de patru zile, să participe la o serie de evenimente organizate în cadrul Festivalului internaţional European Music Open. Acesta se va desfăşura în patru locaţii reprezentative din Oradea şi îi va avea invitaţi pe Ioan Holender, Emil Hurezeanu, Francois-Henri Houbart, Dan Dediu, Kurt Rydl şi Cristian Mandeal.

Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul tenorului Alexandru Badea, a Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea, Teatrului de Stat „Regina Maria”, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi a Muzeului Ţării Crişurilor organizează în perioada 9-12 iunie 2016 un festival cultural de talie europeană, intitulat European Music Open.

Festivalul se va desfăşura în 4 locaţii reprezentative din Oradea (Teatrul Regina Maria, Cetatea Oradea, Sinagoga Neologă Zion şi Palatul Baroc) timp de 4 zile.

Sub cupola unor evenimente culturale de cea mai înaltă ţinută, proiectul promovează prin dialogul ideilor un spirit creativ şi performant, capabil să contribuie la dezvoltarea şi susţinerea valorilor, indiferent de sfera în care acestea se manifestă. Totodată, prima ediţie  a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, literelor, managementului şi a muzicii. Printre ele se vor număra:

Ioan Holender – unul dintre cei mai importanţi manageri culturali pe plan mondial – director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), fiind cel mai longeviv director al acestei prestigioase instituţii în întreaga sa istorie;

Emil Hurezeanu – Ambasadorul României în Germania;

Francois-Henri Houbart – organist principal al Catedralei „La Madeleine” din Paris, „Officier de L’ordre des Arts et des Lettres”, Medaille de Vermeil de la Ville de Paris;

Dan Dediu – Rectorul Universităţii de Muzică din Bucureşti 2008 – 2016, a cărui creaţie componistică este recunoscută pe plan european;

Kurt Rydl – cel mai de seamă reprezentant al lumii operei din Austria, decorat în anul 2001 cu ordinul „Crucea de Onoare pentru ştiinţe şi Arte a Austriei”;

Cristian Mandeal – dirijor român, datorită căruia Filarmonica George Enescu, al cărei director a devenit în anul 1991, şi-a recuperat locul între ansamblurile europene de vârf.

Programul evenimentului

9 iunie

Concert extraordinar în Sinagoga Neologă Zion

Invitaţi: SHMUEL BARZILAI – Oberkantor, Viena și NEUMARK ZOLTÀN – Pian, Budapesta. Accesul este gratuit!

Comunitatea Evreilor Oradea, partener al Festivalului European Music Open, găzduieşte în data de 9 iunie, de la ora 17, în Sinagoga Neologă Zion Concertul Extraordinar al Oberkantor-ului Shmuel Barzilai.

Expoziție de Fotografii – STAND BY – memoria împachetată

Vernisaj: 09 Iunie 2016, ora 19:00

Durata Expoziţiei: 09 – 23 iunie 2016

Accesul este gratuit!

Muzeul Ţării Crişurilor, partener al Festivalului European Music Open, găzduieşte începând cu data de 9 iunie expoziţia de fotografie a artistului Iosif Kiraly.

10 iunie

Concert CARMINA BURANA de Carl Orff

Participă:

Orchestra și Corul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara

Solişti: THEODORA VARGA, MARIAN POP, ALESSANDRO LUCIANO

Dirijor: CRISTIAN MANDEAL

„Carmina Burana” sub bagheta Maestrului Cristian Mandeal pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea reprezintă evenimentul muzical al anului!

Accesul pe bază de bilet.

11 iunie

Concert extraordinar în Basilica Romano-Catolică

Invitaţi:

FRANCOIS-HENRI HOUBART, organist

ELIZABETH VIDAL, soprană

Accesul este gratuit!

Episcopia Romano-Catolică, partener al Festivalului European Music Open, vă invită în data de 11 iunie, de la ora 14.30 la o întâlnire a superlativelor în Basilica Romano-Catolică.

Colocviu Extraordinar la Oradea!

Sâmbătă, 11 iunie, de la ora 19.30, la Teatrul Regina Maria

Sub genericul „Întâlnirile de la Oradea”, Ioan Holender, Emil Hurezeanu, Adriana Babeți, Dan Dediu și Sever Voinescu își dau întâlnire la Oradea, pe scena Teatrului Regina Maria, pentru un dialog al ideilor.

Accesul pe bază de bilet.

12 iunie

Concertul de închidere – Gala de Operă

Duminică, 12 iunie, de la ora 19.30 la Teatrul Regina Maria

GALA DE OPERĂ care încheie prima ediție a European Music Open va reuni personalități marcante ale liricii mondiale. Pe scena Teatrului Regina Maria vor putea fi auzite, pentru prima oară, unele dintre cele mai valoroase voci de operă pe plan mondial: Kurt Rydl, Elisabeth Vidal, Sorina Munteanu, se vor alătura mai tinerilor lor colegi de scenă, Alessandro Luciano, Liviu Holender, Crina Vezentan, Ovidiu Ciucuriță.

Accesul pe bază de bilet.

Mai multe detalii pe musicopen.ro

Achiziţionarea de bilete se poate face la casieria Teatrului Regina Maria sau online de pe biletmaster.ro

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4427 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult