Categorized | Eveniment

Jurnaliştii bihoreni invitaţi să înveţe râma să înoate, la Sântimreu!

Lacul de la Sântimreu va fi sâmbătă, 11 iunie, gazda celei de-a XIV-a ediţii a „Cupei Presei la Pescuit Sportiv”. Tradiţionala competiţie se va desfăşura într-o singură manşă de pescuit staţionar şi va avea durata de 4 ore. Participarea este individuală iar fiecare redacţie poate fi reprezentată la jurizare de doi pescari.

Ocazie, pentru unii, de a-şi „aerisi” sculele de pescuit, iar pentru alţii de a-şi etala talentele de vajnici undiţari, „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” a reuşit, an de an, să capteze interesul pasionaţilor într-ale pescuitului din breasla presei bihorene. Care, prin prezenţa lor, au păstrat vie tradiţia acestui concurs, lansat în urmă cu 16 ani dintr-o iniţiativă menită să-i adune pe jurnalişti pe malurile bălţii sub egida unei relaxante competiţii sportive finalizate la un bogracs şi-un pahar de vorbă.

„Cupa Presei la Pescuit Sportiv” are buletin, pentru că a ajuns în cel de-al XIV-lea an de existenţă. Tradiţionala competiţie se va derula în acest an în cea de a doua sâmbătă a lui Cireşar, pe lacul privat de pescuit de agrement din localitatea Sântimreu, proprietate a Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit „Valea Barcăului”, partener al Asociaţiei Ecologiste „Ecobiectiv” în acest proiect, organizaţii care au găzduit şi ediţiile precedente.

În concurs pot participa angajaţi ai mass-media locale, indiferent de sex ori categoria de vârstă. Fiecare concurent poate să pescuiască cu maxim două undiţe, băţ fix sau vargă cu inele. Sunt admise orice fel de momeli, naturale sau artificiale, şi orice fel de monturi. Capturile de peste 1 kg. vor fi anunţate arbitrilor, cântărite imediat după scoaterea din apă, iar apoi eliberate. Restul capturilor se depozitează în juvelnic pe toată durata derulării concursului, urmând a fi cântărite la finalul competiţiei şi apoi eliberate.

Câştigătorii vor fi stabiliţi în funcţie de greutatea totală a peştelui prins, în ordine descrescătoare. Sunt admise toate capturile, indiferent de specie sau dimensiune. Premiile constau în ustensile şi accesorii pentru pescuit şi momeli.

16 ani de pescuit. Fără suspendare!

Ediţia I-a a „Cupei Presei la Pescuit Sportiv” s-a consumat în 6 mai 2000, concursul fiind organizat pe lacurile de pescuit sportiv şi de agrement ale bazinului piscicol Cefa, locaţia păstrându-şi statutul de gazdă şi în următorii patru ani, ediţia a III-a fiind organizată în 11 mai 2002, cea cu numărul IV pe data de 3 mai 2003, iar cea de-a V-a ediţie în 8 mai 2004.

În următorii trei ani, concursul a fost organizat la Husasău de Criş, iar cea de a IX-a ediţie s-a desfăşurat pe Carpodromul Cetariu, în 29 mai 2010. Complexul „Camelot” de la Husasău de Criş şi-a recăpătat calitatea de amfitrion, găzduind ediţiile cu numărul X şi XI.

„Cupa Presei la Pescuit Sportiv” s-a mutat, începând din 2014, într-o altă locaţie, pe balta de la Sântimreu. Unde, graţie lui Eugen Guba, patronul lacului de pescuit sportiv de agrement, s-au derulat ediţia a XII-a, în 31 mai 2014, şi ediţia a XIII-a, pe 30 mai 2015.

La ediţia precedentă, jurnaliştii pescari au reuşit, în cele patru ore de concurs, să scoată la aer peste 37 de kilograme de peşte, care a fost apoi eliberat. Câştigători au fost Dorel Bara (cotidianul „Crişana”) care şi-a adjudecat Premiul I cu o captură totală de 10,1 kg. de peşte, urmat de Szatmári Tiberiu (site-ul „Informaţia de Bihor”) care a prins 7 kg. de peşte şi de Ciprian Banici (cotidianul „Crişana”) care a adunat în juvelnic 6 kg. de peşte.

Premiul Special „Cea mai mare captură” i-a revenit lui Bajus András (cotidianul „Bihari Naplo”) pentru un crap care a cântărit 4,5 kg. Însă, alături de premianţi, câştigători au fost toţi cei 20 de participanţi, reprezentanţi ai 9 redacţii din presa bihoreană, care s-au relaxat în frumoasa locaţie de la Sântimreu.

Cum se ajunge pe baltă

Complexul de pescuit de agrement de la Sântimreu este proprietatea privată a principalului sponsor al concursului. Situat la 24 de kilometri distanţă de Oradea, la periferia localităţii Sântimreu, lacul are suprafaţa de 0,58 hectare de luciu de apă şi este ideal amenajat pentru o partidă de pescuit sau doar pentru o ieşire la iarbă verde. Este bine populat cu frumoase exemplare din speciile caras, roşioară, crap (de până la 10 kg.), somn indigen (până la 15 kg.), ştiucă, amur, crap fitofag.

Accesul este facil, urmând ruta Oradea–Biharea–Marghita. Traseul şi punctele de reper care trebuie urmate sunt descrise în cele ce urmează.

După ieşirea din Biharea, pe drumul spre Marghita, se depăşeşte localitatea Cauaceu, următoarea localitate fiind Sălard. După intrarea în Sălard, se virează la stânga în prima intersecţie din care şoseaua asfaltată principală se desprinde într-o „bretea” care urmează traseul spre centrul localităţii.

După viraj, se urmează traseul şoselei, depăşind în partea dreaptă (succesiv) biserica ortodoxă, o sală de sport, unitatea locală de Pompieri, apoi Liceul Tehnologic şi o grădiniţă de copii. Imediat după grădiniţă vine o altă intersecţie din care se urmează traseul şoselei principale spre dreapta, traversând un mic podeţ şi lăsând în dreapta o mică baltă şi un părculeţ. Se urmează traseul şoselei principale aproximativ 5 km., ieşind din Sălard, spre Sântimreu, traversând un pod peste râul Barcău.

După aproximativ 500 de metri de la intrarea în localitatea Sântimreu, în prima intersecţie (în care în faţă apare un magazin ABC) se virează dreapta. Apoi, în partea stângă urmează biserica reformată iar imediat după aceea şoseaua asfaltată se desparte într-o bifurcaţie, din care se urmează traseul spre stânga, în pantă uşor crescătoare (nu se coboară spre dreapta!!!).

După aproximativ 1 km., la capătul drumului asfaltat, pe partea dreaptă apare complexul de agrement care găzduieşte în acest an „Cupa Presei la Pescuit Sportiv”.

Sponsorii acestei manifestări sunt firmele bihorene Constructorul Sălard, Forelit, FrigoFruct, CB Baits şi Fir Întins.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4393 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult