Categorized | Sanatate

Asociațiile pacienților tratate de Avocatul Poporului la fel ca bolnavii: cu dezinteres și nesimțire!

Săptămâna trecută, reprezentanții a cinci asociații ale pacienților au decis să părăsească dezbaterea privind problemele cu care se confruntă sistemul național de sănătate, organizată de Avocatul Poporului. Aceștia au fost nemulțumiți de modul în care au fost tratați, Victor Ciorbea fiind contrariat că reprezentanții pacienților vor să… vorbească!

Sala Drepturilor Omului din Palatul Parlamentului a fost joi, 9 iunie, gazda primei runde a dezbaterii dedicate problemelor cu care se confruntă sistemul național de sănătate. Organizațiile membre Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR) și Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR) au părăsit sala, indignate de faptul că, după două ore de dezbateri, niciuneia nu i s-a dat cuvântul.

Este vorba de Daniela Tontsch, președinte CNDR, Georgeta Crișu, președinte al Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), Mihai Grecu, președinte al Asociatiei Nationale a Surzilor din Romania (ANSR), Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și Cezar Irimia, președinte APCR.

Dezbaterea a fost organizată în perspectiva elaborării, de instituția Avocatului Poporului, a unui Raport special privind sistemul sanitar național.

„Am luat greu decizia să particip la această dezbatere, deși din experiență știu că sunt doar alte vorbe, nimic nu se schimbă. Am fost însoțită de mai mulți experți ai organizațiilor membre în CNDR, astfel că  îmi revenea sarcina să pun din nou în atenție grava problemă cu care se confruntă pacienții cu distrofie musculară. De cinci ani de zile, nu avem în România un spital de profil, oamenii mor în chinuri cumplite.

Acesta este un motiv pentru care nu am voie să epuizez nicio șansă. De când am ieșit din sală îmi răsună continuu în urechi vorbele domnului Ciorbea, în momentul în care Rozalina Lăpădatu a explicat de ce părăsim sala: „Doamnă, dar v-am chemat să ne transmiteți în scris problemele, nu să le spuneți aici!”

Mă simt umilită și desconsiderată”

a declarat Daniela Tontsch, președinte CNDR.

A vrut să bifeze o nouă întâlnire, să se facă doar că lucrează!

Georgeta Crișu, președinte ANCAAR, a afirmat că între ceea ce susține Avocatului Poporului și cum acționează este o cale lungă.

„Discriminarea a fost prezentă încă din debutul întâlnirii. Prezentarea nominală a fost făcută doar pentru participanții reprezentanti ai instituțiilor de stat. Ceilalți am fost prezentați la categoria „alți participanți”. Au luat cuvântul, pe rând, aceleași persoane, în ciuda faptului că Avocatul Poporului tocmai spusese că pacientul este în centrul atenției. Care pacient?”

a declarat Georgeta Crișu, președinte ANCAAR.

La rândul său, Mihail Grecu, președinte ANSR, susține că invitația primită din partea Avocatului Poporului se referea la elaborarea, în viitorul apropiat, a unui Raport special privind sistemul sanitar național, un subiect care ar fi putut aduce în atenția autorităților problemele reale cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

„Am primit cu mult entuziasm această invitație, cu speranța că vom avea posibilitatea să prezentăm punctele sensibile pe care le întâmpină persoanele cu handicap în sistemul sanitar, probleme care pot fi remediate prin acordarea unui buget decent și prin alte propuneri pentru ca persoanele cu handicap să nu mai fie privite ca și consumatori ai societății.

Reprezentanții CNDR au decis să plece din sală, înțelegând că atunci când li s-ar fi dat cuvântul să-și exprime punctele de vedere – dacă s-ar fi întâmplat asta – sala ar fi fost aproape goală, pentru că ar fi fost la finalul discuțiilor. Prin urmare, ne exprimăm regretul că societatea încă nu este pregatită să ne considere cetățeni cu drepturi egale și continuă să ne marginalizeze fără a ne da șansa de a deveni contribuabili la bugetul țării”

a declarat Mihail Grecu, președinte ANSR.

Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România și președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a afirmat că Avocatul Poporului a vrut să puncteze doar încă o dezbatere și deschiderea față de pacienți, dar că a dat cuvântul conducătorilor sistemului, din punct de vedere legislativ și executiv, în timp ce reprezentanții pacienților ar fi rămas să plângă unul pe umărul celuilalt, după ce toți vorbitorii au plecat rând pe rând din sală.

„Ignoranța și aroganța cu care am fost tratați ne-a determinat să părăsim sala. În loc să fim noi primii ascultați, astfel încât executivul și legislativul să vorbească în cunoștință de cauză, ei au vorbit pe rând, arătând cât de prost funcționează sistemul de sănătate, ca și cum nu ei l-ar fi condus până acum.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spunea în debutul speech-ului său că sistemul de sănătate face parte din acel segment de securitate și siguranță națională. Eu mă întrebam în sinea mea, dacă e așa de important, unde sunt premierul Ciolos și Ministrul Sănătății. Ar fi trebuit să fie acolo în sală, să audă problemele cu care ne confruntăm în acest moment”

a declarat Cezar Irimia.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult